Gezondheidstip • Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn niet alleen lekker, maar ook een rijke bron van bioactieve stoffen* en voedingsstoffen – met tal van gezondheidsvoordelen!

*Stoffen die een bepaald biologisch en/of fysiologisch effect hebben in het lichaam

Schimmelvrucht

Wist u trouwens, dat een paddenstoel de vrucht van een schimmel (fungi) onder de grond is? Een fenomenaal, ecologisch perfect uitgekiend schimmelrijk, wat ontzettend belangrijk is voor al het leven op aarde.

P.S. Wilt u daar meer over weten? Dan is de documentaire ‘Fantastic Fungi’ op Netflix een aanrader.

Uitstekende voedingswaarde

Terug naar de vruchtlichamen daarvan, oftewel: de paddenstoelen! Paddenstoelen zijn een uitstekende bron van essentiële vitaminen en mineralen. Ze bevatten B-vitaminen zoals:

  • Riboflavine
  • Niacine
  • Pantotheenzuur

… die essentieel zijn voor de energieproductie en cel-gezondheid.

Ook zijn paddenstoelen ontzettend rijk aan mineralen zoals:

  • Selenium
  • Koper
  • Kalium

… én vitamine D (mits ze blootgesteld zijn aan uv-licht), wat vervolgens weer bijdraagt aan sterke(re) botten en een gezond immuunsysteem.

Beschermende antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die de gezonde cellen en weefsels in uw lichaam beschermen. Daardoor kunnen ze zorgen voor een langer, gezonder leven en een verminderd risico op chronische ziektes. En u raadt het al: paddenstoelen zitten daar vol mee.

Denk aan antioxidanten zoals ergothioneine en glutathion, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en bij het verminderen van oxidatieve stress, wat schade en ontstekingen in uw lichaam kan veroorzaken.

Een sterker immuunsysteem

Veel paddenstoelen (zoals de shiitake) bevatten ook bèta-glucanen: natuurlijke polysachariden (een bepaald type koolhydraten) die het immuunsysteem stimuleren. Die aaneengeschakelde verbindingen van polysachariden helpen namelijk uw immuuncellen te activeren, wat de weerstand tegen infecties en ziekten weer kan verhogen.

Anti-inflammatoir

Sommige paddenstoelen (zoals de oesterzwam) staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Deze paddenstoelen bevatten namelijk o.a. triterpenen (organische verbindingen). En die helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat dus met name gunstig kan zijn voor mensen met chronische ontstekingsziekten zoals artritis.

Betere cholesterol & hartgezondheid

Oesterzwammen en andere paddenstoelen bevatten stofjes die kunnen helpen bij het verlagen van het (‘slechte’) LDL-cholesterol en het verbeteren van de algehele cardiovasculaire gezondheid – oftewel: uw hart.

Het regelmatig eten van paddenstoelen kan dus bijdragen aan een betere hartgezondheid en lagere bloeddruk.

Anti-tumor & weerstand verhogend

Sommige paddenstoelen bevatten zelfs verbindingen met anti-tumor- en kankerbestrijdende eigenschappen. De eerder genoemde ‘polysachariden’ in shiitake paddenstoelen, kunnen bijvoorbeeld de groei van kankercellen remmen en het immuunsysteem versterken (om kankercellen effectiever te kunnen bestrijden).

Bloeddruk regulerend

Het mineraal kalium in paddenstoelen helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Kalium helpt namelijk de effecten van natrium in uw lichaam te verminderen en de bloedvaten te ontspannen. En dat kan weer bijdragen aan een betere hartgezondheid en een verminderd risico op een hoge bloeddruk (hypertensie).

Ondersteuning hersenfunctie

Een aantal paddenstoelensoorten – zoals de steeds populairder wordende lion’s mane – worden momenteel onderzocht, om te kijken wat ze kunnen betekenen bij (het voorkomen van) neurodegeneratieve ziekten zoals:

  • Alzheimer
  • Dementie

Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat ze de zogenaamde cognitieve functies – zoals waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden – kunnen helpen verbeteren en de hersenfunctie in algemene en positieve zin kunnen ondersteunen.

Gezonde darmflora

De in paddenstoelen aanwezige prebiotische vezels (prebiotica) kunnen de groei van nuttige darmbacteriën bevorderen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering: essentieel voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen.

Soorten paddenstoelen

Er zijn naar schatting zo’n 140.000 (!) verschillende soorten paddenstoelen over de hele wereld. En elke paddenstoel heeft weer zijn eigen unieke smaak, textuur en gezondheidsvoordelen – en kan op verschillende manieren worden gebruikt.

Bekende (eetbare) paddenstoelen zijn:

 

  • Champignons (waaronder de portobello)
    Rijk aan B-vitaminen (riboflavine, niacine), selenium, koper en kalium.

Ondersteunt de immuunfunctie, bevordert een gezonde huid en zenuwstelsel, helpt bij het reguleren van de bloeddruk.

 

  • Shiitake
    Bevat lentinan, B-vitaminen en mineralen zoals zink en selenium.

Versterkt het immuunsysteem, heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen, kan helpen bij het verlagen van cholesterol.

 

  • Oesterzwam
    Rijk aan eiwitten, vezels, vitamine D en antioxidanten.

Verlaagt de cholesterol, verbetert de cardiovasculaire gezondheid, heeft ontstekingsremmende effecten.

 

  • Eekhoorntjesbrood
    Rijk aan eiwitten, vezels, vitamines (zoals B en C) en mineralen (zoals koper en zink).

Bevordert een gezonde spijsvertering, ondersteunt het immuunsysteem, heeft antioxiderende eigenschappen.

 

  • Cantharel
    Bevat veel vitamine D, A en C en antioxidanten.

Versterkt het immuunsysteem, bevordert de gezondheid van de ogen en huid, heeft ontstekingsremmende effecten.

 

  • Lions Mane
    Rijk aan antioxidanten, polysachariden, en hericenonen.

Bevordert de hersenfunctie en zenuwgezondheid, kan helpen bij het verbeteren van geheugen en concentratie, heeft neuroprotectieve eigenschappen.

Weinig vitamine K

Kortom, paddenstoelen zijn een super voedzame en veelzijdige toevoeging aan uw dagelijkse voedingspatroon! Ze bevatten over het algemeen weinig tot geen vitamine K, dus u kunt ze naar hartenlust eten. Mits goed bereid uiteraard 😉

▶️ Ontdek meer gezondheidstips