Nieuwsbrief 3 • 2023

Nieuwsbrief 2 • 2023 De Nationale Trombose Dienst

Beste cliënt,

Wordt u ook zo blij van de lente? Dat is niet zo gek, want door meer zonlicht maakt uw lichaam gelukshormonen (endorfine en serotonine) aan.

Alleen al even buiten in de zon zijn, zorgt voor een piek in gelukshormonen. U laadt uzelf letterlijk weer op.

Naast de prachtige momenten die de lente met zich meebrengt, des te meer reden om (nog meer) naar buiten te gaan. Geniet ervan!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Leg uw favoriete lentebeeld vast en maak kans op een prijs waar u nóg vrolijker van wordt. Lees snel verder!

Combinatiepreparaten

verwerken in uw dossier

Bij sommige aandoeningen krijgt u combinatiepreparaten voorgeschreven. Combinatiepreparaten zijn geneesmiddelen met meer dan een werkzame stof in één toedieningsvorm en/of een combinatie van verschillende soorten medicijnen, bijvoorbeeld bij de behandeling van astma en/of COPD.

Patiënten krijgen in zo’n geval meerdere soorten geneesmiddelen voorgeschreven – bijvoorbeeld luchtwegverwijders i.c.m. ontstekingsremmers – voor een zo effectief mogelijke behandeling.

Hoe verwerkt u zo’n combinatie van verschillende soorten medicijnen in uw dossier?

Het werkt als volgt
Een voorbeeld ter illustratie: Stel, u krijgt een combinatiepreparaat voorgeschreven van een maagzuurremmer en twee soorten antibiotica: pantoprazol, claritromycine en amoxicilline. Dan verwerkt u dit combinatiepreparaat als volgt:

  • Ga naar de medicijnenlijst in uw persoonlijke dossier
  • Typ de eerste 5 letters van het middel ‘pantoprazol’ in
  • Nu verschijnt zowel ‘pantoprazol’ als het combinatiepreparaat (pantoprazol/claritromycine/amoxicilline)
  • Selecteer het combinatiepreparaat
  • Voer de startdatum in
  • Voer de stopdatum in (indien bekend)
  • Voer het gebruik (aantal, frequentie, hoeveelheid, eenheid en toepassing) in

*Bovenstaand combinatiepreparaat ter illustratie

Let er goed op dat u de juiste medicijnen selecteert. Zo heeft bijvoorbeeld pantoprazol op zichzelf bijvoorbeeld geen effect op de INR-waarde, maar het combinatiepreparaat wel.

En wilt u bij het invoeren van de gecombineerde dosering het aantal milligrammen scheiden door schuine streepjes? Dus bijvoorbeeld: 40/500/1000 mg.

Alles via uw dossier
Stopt u met het innemen van het combinatiepreparaat of andere medicijnen? Voer zodra bekend de stopdatum in.

En heeft u vragen? Stuur dan – ook via uw dossier – een bericht naar onze servicedesk. Door de berichten zoveel mogelijk via uw dossier te laten verlopen, hebben wij alle historie en relevante informatie altijd compleet. En kunnen wij u beter, sneller van dienst zijn.

Liever niet meten tijdens feestdagen

en buiten kantooruren

Op Tweede Paasdag en Koningsdag zijn wij gesloten. Wilt u – tenzij anders met u is afgesproken – in verband met verminderd toezicht niet buiten kantooruren – dus niet na 17.00 uur, in de weekenden en tijdens officiële feestdagen – meten?

Wij staan elke werkdag van 08.30 tot 17.00 uur voor u klaar. Dus geeft u uw INR-waarde op werkdagen voor 17.00 uur aan ons door? Dan staat uw doseerschema in de regel nog diezelfde dag voor u klaar.

Mogelijk andere meetdatum
Bent u zelfmeter? Dan houden wij rekening met de meetdatum. Bent u zelfmeter en zelfdoseerder? Houd er dan rekening mee dat u een dag later – of eerder – meet en invoert.

Spoedgevallen
En is er sprake van een acute situatie of heeft u dringende medische vragen die echt niet tot de volgende werkdag kunnen wachten? Dan belt u 24/7 rechtsreeks met ons calamiteitennummer: 088 003 8881.

Namens het hele team alvast ontzettend bedankt voor uw medewerking!

Postbezorging

rond Pasen & Koningsdag

Gaat u binnenkort nieuwe meetmiddelen bestellen? Houd dan alstublieft rekening met eventueel afwijkende bezorgdagen van PostNL. Meer informatie over postbezorging rond komende feestdagen vindt u hier.

Tabletje vergeten?

Lees hier wat u moet doen

Houd alstublieft altijd uw doseerschema aan. Bent u per ongeluk toch een (of meer) tablet(ten) vergeten? En komt u daar dezelfde dag nog achter? Dan kunt u de dosering van die dag nog inhalen. Bent u een dag te laat, dan kan dat niet. Stuur in dat geval een bericht aan ons doseerteam via uw dossier, wij helpen u graag op weg met een persoonlijk advies.

Ook goed om te weten

  • Een vast doseringsritme bevordert een stabielere INR-waarde
  • Neem uw antistollingsmedicijnen bij voorkeur bij het avondeten in (rond 18.00 uur)

P.S. Neem eventuele gemiste antistollingsmiddelen de volgende dag nooit zomaar in! Overleg eerst even met het doseerteam. En gebeurt het in het weekend of tijdens feestdagen? Neem dan contact met ons op via ons calamiteitennummer: 088 003 8881.

Wat te doen

bij bloedverlies

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van antistollingsmedicatie: bloedingen. Wat kunt u het beste doen bij bloedverlies? En wanneer is direct actie noodzakelijk? We zetten een aantal van de meest voorkomende bloedingen voor u op een rij.

  • Bloed in de urine of ontlasting
    Is uw urine rood van kleur? Of zit er bloed bij uw ontlasting? Neem dan direct contact op met uw huisarts, en geef het aan ons door via uw persoonlijke dossier > medische klachten.
  • Bloedneus
    Heeft u een bloedneus? Geef dat altijd aan ons door via een bericht in uw dossier > medische klachten. Het kan zijn dat het doseerteam besluit om een extra INR-meting in te lassen en/of uw medicatie iets aan te passen.
  • Oogbloeding
    Een oogbloeding is een bloeding in het oog, er wordt dan niet gedoeld op gesprongen vaatjes in het oogwit. Een oogbloeding kan plotseling optreden. Er kan veel pijn ontstaan en het zicht kan minder worden. Is dat het geval, neem dan direct contact op met uw huisarts of de eerstehulppost.

Meld elke medische klacht
Geef elke medische klacht – hoe ogenschijnlijk onbelangrijk ook – alstublieft altijd aan ons door via uw dossier > medische klachten. Houden de klachten aan? Neem dan voor de zekerheid ook contact op met uw huisarts.

Andere bloedingen
Overige (ernstigere) bloedingen zijn gelukkig zeldzaam. Vertel bij bloedingen, een ongeval of andere medische klachten uw behandelaar(s) en/of specialist(en) ook altijd dat u antistollingsmedicatie gebruikt.

Tevredenheidsonderzoek

over 2022

Binnenkort ontvangt u van ons een e-mail, met daarin een link naar het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek. Zou u de enquête t.z.t. in willen vullen? Uw input wordt zeer gewaardeerd!

WINNEN • Maak een lentefoto

en maak kans op deze vrolijke zaadbommetjes

Elk seizoen heeft z’n charme, maar de lente is toch wel een van onze favorieten! Nieuw leven, prachtige lentebloeiers, langere dagen en lekker weer… Wat vindt u het mooist aan de lente, of een typisch lentebeeld waar uw hart sneller van gaat kloppen?

Leg het vast en stuur uw mooiste (eigen) lentefoto deze maand nog naar redactie@ntd.nl. Vergeet u uw naw-gegevens niet te vermelden ter verificatie?

Copyright bloompost.nl

Win een fleurig zaaibommetjes-pakket
De 10 mooiste, leukste of origineelste inzendingen worden beloond met een vrolijk zaaibommetjes-pakket, gevuld met biologische wilde bloemzaadjes. Niet alleen u, maar ook de bijen, vlinders en hommels in uw omgeving worden heel blij van zo’n kleurrijke bloemenzee 😉

P.S. Deze winactie is alleen bedoeld voor NTD-cliënten. Het kan zijn dat uw foto door ons gebruikt wordt op onze website en/of socialmedia. U kunt zo vaak meedoen als u wilt. Succes!

Kip met cashewnoten

Voor 6 personen

Plantaardige olie
5-10 kleine gedroogde chilipepers
600 g kipfilet, in reepjes gesneden
1 rode en 1 groene paprika, in kleine blokjes
2-3 uien, fijngehakt
3 stengels bleekselderij, in reepjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
150 g champignons, schoongeveegd, in plakjes
2 el vissaus
1 el sojasaus
2 dl kippenbouillon
250 g ongezouten cashewnoten
1-2 el maïzena
peper en zout

  • Verhit enkele eetlepels olie in een wok of grote braadpan en roerbak de chilipeper hierin kort. Schep de pepers uit de olie.
  • Roerbak de reepjes kip lichtbruin en voeg paprika, ui, bleekselderij, knoflook en champignons toe.
  • Roer vis- en sojasaus en bouillon door het mengsel en laat alles circa 10 minuten pruttelen.
  • Schep tot slot de cashewnoten erbij en bind het vocht al roerend met een papje van maïzena en water. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Serveer met witte rijst.

Eet smakelijk!

Dit gerecht bevat per person:
Vitamine K 21,12 mcg
Kcal 441
Vet 26,3 g
Eiwit 33,1 g