Nieuwsbrief 4 • 2023

Beste cliënt, 

Dank u wel voor het invullen van ons clienttevredenheidsonderzoek!

Bent u er nog niet aan toegekomen? We laten de enquêtelink die u van ons heeft ontvangen nog even voor u openstaan. Op vrijdagochtend 12 mei a.s. wordt het onderzoek definitief gesloten en kunnen we de balans gaan opmaken.

Dus bent u tevreden? Of juist niet (helemaal)? Laat het ons in beide gevallen alstublieft weten, uw mening en ervaringen als cliënt zijn belangrijk voor ons.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. U kunt het onderzoek invullen via de e-mail(s) die u van ons – via de tool SurveyMonkey – heeft ontvangen, door te klikken op de blauwe knop ‘Enquête starten’.

Het verhaal van

‘onze’ Iris

Zzp’er Iris (36 jaar) kreeg al op haar 16e trombose, waardoor ze levenslang op een antistollingsbehandeling werd aangewezen. Inmiddels maakt ze alweer zo’n 10 jaar gebruik van Trombose Zelfzorg via De Nationale Trombose Dienst.


Deze video werd mede mogelijk gemaakt door
Cliënte: Iris Blankers
Regie & video: By Geelco
Locatie: KRB Haaglanden

Lieve Iris, dank je wel voor je tijd, inzet en (belangeloze) medewerking!

Uw dosering

hoe werkt dat precies?

Als u uw INR-waarde op werkdagen voor 17.00 uur aan ons doorgeeft, dan ontvangt u uw doseerschema over het algemeen binnen een paar uur, uiterlijk om 19.00 uur.

Toch kán het (heel soms) voorkomen, dat het doseren wat langer duurt.

Uitzonderingen doseren
Als u bijvoorbeeld een afwijkende, hoge of lage INR-waarde heeft doorgegeven, dan kan het wat langer duren voordat de dosering bekend is. Omdat er wellicht overleg nodig is, er vragen zijn die beantwoord moeten worden of omdat er een doseerarts naar moet kijken voordat wij een dosering kunnen afgeven. Maar ook bij een intern medisch overleg, of als u heel vroeg in de ochtend of laat in de middag invoert, dan is soms een verschil in snelheid merkbaar. 

INR tijdens kantooruren doorgeven
Over het algemeen kunt u er echter van uitgaan dat als u tijdens kantooruren invoert, uw doseerschema voor 19.00 uur voor u klaarstaat in uw dossier. In verband met verminderd toezicht vragen wij u vriendelijk doch dringend buiten kantooruren geen INR-waarde aan ons door te geven, dus niet op werkdagen na 17.00 uur, tijdens weekenden en feestdagen.

P.S. Heeft u na 19.00 uur nog geen dosering ontvangen en u heeft nog een dosering staan voor de avond? Houd die dan aan en neem de eerstvolgende werkdag contact met ons op. Als u geen dosering heeft, bel dan na 19.00 uur naar ons calamiteitennummer.

Wat te doen bij de melding

‘Vervallen strip’ of ‘LOT-nummer niet correct’

Binnenkort verstrijkt de houdbaarheidsdatum van een aantal meetstrips. Verschijnt een van bovenstaande meldingen op uw scherm? Dan is er actie vereist.

▶️ Lees hier wat u moet doen

Bezoek tandarts

mondhygiënist en/of kaakchirurg

Gaat u binnenkort naar de tandarts, mondhygiënist of kaakchirurg?

U hoeft de reguliere – 1 à 2-jaarlijkse – tandartscontroles niet aan ons door te geven. Geef elke andere behandeling alstublieft wél aan ons door. En lees hier wat u dan moet doen:

 • Vertel de behandelend (tand)arts of mondhygiënist al bij het maken van de afspraak dat u antistollingsmiddelen slikt
 • Vraag meteen ook naar het beleid dat betreffende (tand)arts of mondhygiënist hanteert 
 • Geef de behandeling of ingreep én het te hanteren beleid vroegtijdig aan ons door*
 • Volg het advies op van uw (tand)arts of specialist
 • Volg de instructies van het doseerteam

Via uw persoonlijke dossier > ingrepen/opnames

En krijgt u voor en/of na de behandeling extra medicatie of een mondspoeling? Of is de ingreep onverwacht? Geef het (alsnog) z.s.m. aan ons door. Soms moet de antistolling namelijk tijdelijk worden aangepast, of gestopt.

P.S. Als er bij een tandartsbehandeling een risico is op nabloedingen, kan tranexaminezuur als mondspoeling geadviseerd worden.

Hemelvaart & Pinksteren

zijn wij gesloten

Zoals u weet zijn wij buiten kantooruren gesloten, uitsluitend bereikbaar voor spoedgevallen. Ook komende officiële feestdagen genieten we van een extra vrije dag:

 • Hemelvaartsdag – donderdag 18 mei 2023
 • Tweede Pinksterdag – maandag 29 mei 2023

Prikken buiten kantoortijden
In verband met verminderd toezicht is het dus niet handig om uw INR-waarde buiten kantoortijden door te geven, tenzij anders met u is afgesproken.

▶️ Bekijk ook deze veelgestelde vraag over prikken buiten kantoortijden.

Belangrijke berichten

van onze servicedesk en/of doseerteam

Checkt u uw dosering? Lees dan alstublieft meteen ook eventuele berichten van ons en/of instructies van het doseerteam even door.

Dit is waarom
Bij afwijkende gebeurtenissen – bijvoorbeeld bij een (veel) te lage/hoge INR-waarde, rondom een operatie of een vaccinatie – kan het zijn dat wij via een (of meer) bericht(en) in uw dossier u een belangrijke vraag stellen en/of instructies aan u doorgeven.

Die berichten zijn belangrijk, helaas merken wij dat die niet altijd worden opgemerkt. Wilt u daar extra attent op zijn?

P.S. U vindt eventuele opmerkingen van het doseerteam direct onder uw doseerschema en via menu-item ‘doseringen’.

Ander merk antistolling?

Laat het ons a.u.b. weten

Het kan voorkomen dat u van uw apotheker een antistollingsmedicijn van een ander merk ontvangt. Wilt u ons in dat geval informeren via een bericht in uw dossier?

Want ook al ontvangt u hetzelfde soort antistollingsmiddel, bij een aantal merken kan het voorkomen dat de INR-waarde verandert. Dat komt doordat er andere hulpstoffen in zitten, waardoor het lichaam anders reageert.

N.B. Bij verandering van merk van andere medicatie die u eventueel gebruikt is dat niet nodig, tenzij de sterkte of hoeveelheid daarvan verandert – maar dat kunt u zelf aanpassen in uw dossier.

Medicijngebruik

bij trombose

Neem zonder doktersrecept nooit zomaar andere medicatie of voedingssupplementen, overleg altijd eerst even met uw behandelaar of huisarts.

Sommige vrij verkrijgbare middelen beïnvloeden namelijk de werking van uw antistollingsmedicatie en/of kunnen het bloedingsrisico vergroten, zoals deze ‘huis-tuin-en-keuken’ middelen:

 • Hoestdrank
 • Pijnstillers en/of ontstekingsremmers zoals aspirines, ibuprofen en diclofenac
 • Vitaminepreparaten met meer dan 100 microgram (µg) vitamine k
 • Voedingssupplementen
 • Laxeermiddelen
 • Kruidenmiddelen

Dus neem die nooit op eigen initiatief.

Wilt u iets innemen tegen koorts of pijn? Neem dan alleen paracetamol. En gebruikt u naar verwachting grotere hoeveelheden paracetamol, vanaf 3000 mg per dag? Geef dat dan aan via uw medicatielijst, door ‘Paracetamol (meer dan 3000 mg per dag)’ te selecteren, dan passen wij – indien nodig – uw dosering aan.

P.S. Vermeld u eventueel gebruik van paracetamol – maar ook zaken als hooikoortsmedicijnen of andere middelen die u na overleg met uw (huis)arts neemt – altijd even in de medicatielijst in uw persoonlijk dossier?

Dit zijn ze

de mooiste lentefoto’s!

Staat uw foto hierbij? Dan bent u de gelukkige winnaar van een van de fleurige zaaibommetjes-pakketten, gevuld met biologische wilde bloemzaadjes.

Van harte gefeliciteerd! U ontvangt uw prijs binnen een week per post.

*Omwille van de privacy zijn de namen van bijbehorende inzenders niet vermeld.

Gehaktballetjes met morellensaus

Voor 6 personen 

600 g lams-, runder-, of kalfsgehakt
1 tl kaneel
½ tl piment
3 el fijngehakte verse bladpeterselie
50 – 75 g pijnboompitten
plantaardige olie
1 ui, fijngehakt
500 – 600 g verse morellen of kersen, ontpit of kersen op siroop uit blik of pot (uitgelekt)
sap van 1 citroen
1 – 2 el suiker
12 boterhammen, zonder korstjes geroosterd, gesneden in 2 – 4 stukjes

Ook lekker op vers volkorenbrood!

De gehaktballetjes 

 • Voeg ¾ theelepel zout, versgemalen peper, de kaneel, de piment en de peterselie bij het gehakt en kneed goed door elkaar. Maak er kleine gehakt balletjes van en stop in ieder balletje een paar pijnboompitten. Of doe eerst de pijnboompitten door het gehaktmengsel en draai er dan kleine gehaktballen van.
 • Verhit in een grote koekenpan de olie en bak de balletjes lichtbruin.

De morellensaus 

 • Hak de ui fijn en fruit de snippers in 2 eetlepels olie tot ze zacht zijn. Doen de morellen erbij en zet ze voor de helft onder water. Voeg de citroensap en suiker toe, breng alles aan de kook en laat koken tot de morellen zacht zijn. Leg de gehaktballetjes in de saus en laat 5-10 minuten sudderen.
 • Serveer de gehaktballetjes warm of koud met de saus.

Dit hapje bevat:
Vitamine K 11,76 mcg
Kcal 526
Vet 26.9 g
Eiwit 26,2 g