Nieuwsbrief juni 2020

nieuwsbrief ntd juni 2020

Beste cliënt,

Velen van u horen tot de kwetsbare groep voor het coronavirus. Om die reden heeft de NTD besloten om u – tegen kostprijs – kwalitatieve, herbruikbare mondkapjes aan te bieden. Zo beschermt u uw omgeving tegen het eventueel, ongemerkt overdragen van het coronavirus COVID-19. Wel zo’n fijn idee.

Stay safe!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Als stichting zonder winstoogmerk verdienen we er dus niets aan. Doe er uw voordeel mee.

Levering meetmiddelen

naar 2 – 3 werkdagen

U bent gewend om uw bestelling van meetmiddelen (meetstrips & lancetten) in no time thuis te hebben, vaak al de volgende dag. Door steeds lagere vergoedingen van verzekeraars moeten wij deze snelheid van leveren helaas iets vertragen.

Van onze ‘strijd’ met zorgverzekeraars over de voortdurende verlagingen van tarieven merkt u over het algemeen weinig tot niets. Eind vorig jaar en begin dit jaar waren er wel een paar nieuwsberichten over zorgverzekeraar VGZ in relatie tot trombosezorg, wellicht heeft u die voorbij zien komen. Helaas zullen al onze cliënten er in zekere zin nu wel iets mee te maken krijgen:

Om kosten te besparen zijn we genoodzaakt nóg efficiënter te werken, om die reden gaan we het order- en leveringsproces van uw meetmiddelen anders inrichten. Door bestellingen meer te bundelen besparen we o.a. op de portokosten, maar zal de levering voortaan iets langer duren: tussen 48 en 72 uur, ofwel 2 à 3 werkdagen.

Bestel op tijd
Houdt u daar rekening mee bij het aanvullen van uw voorraad meetstrips en lancetten? U kunt het beste bestellen als u nog 2 – 3 stuks op voorraad heeft. Alvast bedankt voor uw begrip en medewerking!

Herbruikbare mondkapjes NTD

vanaf nu verkrijgbaar

Sinds 1 juni is het verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar (vervoer), als de anderhalve meter regel niet haalbaar is. Bescherm uw medemens met de kwalitatieve, comfortabele én herbruikbare mondkapjes van de NTD, voor slechts € 7,13 per stuk.

✓ Optimale bescherming door 3-laags N-E11 filter
✓ OEKO-TEX® 100 gecertificeerd
✓ Hygiënisch & wasmachinebestendig
✓ Verzending binnen 1 – 2 werkdagen

Steunt u ook het onderzoek van de Trombosestichting?
Ongeveer de helft van de COVID-19 patiënten op de Intensive Care ontwikkelt trombose, om die reden is Trombosestichting Nederland onlangs een onderzoek gestart naar de mogelijke oorzaak daarvan. Wij willen dat onderzoek graag steunen, u kunt ons daarbij helpen. U kunt bij het bestellen zelf aangeven of u € 1 wilt doneren aan de Trombosestichting. Uiteraard bent u daar geheel vrij in.

Er is een beperkte voorraad beschikbaar, dus OP = OP. Bestel direct uw herbruikbare mondkapje hier 👉🏻 actueel > webwinkel.

Beschermt een niet-medisch mondkapje u tegen het coronavirus?
Nee. Een niet-medisch mondkapje beschermt niet uzelf, maar kan de mensen rondom u beschermen als u het zorgvuldig draagt en gebruikt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is altijd een aanvulling op de geldende hygiënemaatregelen. Reist u toch zonder mondkapje? Dan riskeert u een boete van € 95.

Meer informatie over het dragen van niet-medische mondkapjes vindt u op de website van de Rijksoverheid.

COVID-19

& vitamine K

Er zijn verschillende signalen dat er een verband zou zijn tussen de hoeveelheid vitamine K in het lichaam en de ernst van het verloop van COVID-19. Extra vitamine K zou een ernstig(er) ziektebeeld van COVID-19 patiënten kunnen voorkomen. Dat is echter nog niet onomstotelijk vastgesteld, onderzoeken zijn momenteel volop gaande.

Geen extra vitamine K gebruiken bij trombose!
Wij verzoeken u met klem om als u – of uw kind of partner – bloedverdunners/anticoagulantia gebruikt, nooit zomaar op eigen initiatief extra vitamine K te gebruiken! Vitamine K gaat de werking van antistollingsmiddelen namelijk tegen en dat kan tot levensgevaarlijke bloedstolsels leiden.

U kunt gewoon uw antistollingsmedicatie blijven gebruiken. Heeft u klachten die mogelijk wijzen op een besmetting met het nieuwe coronavirus? Dan kunt u contact opnemen met 0800 – 1202 voor een testafspraak. Als de test positief is, laat het ons alstublieft dan even weten via uw dossier. En heeft u vragen over uw stollingsmedicatie in relatie tot COVID-19? Neem dan contact op met voorschrijvend arts of specialist.

Bezoek tandarts

mondhygiënist en/of kaakchirurg

De reguliere mondzorg is gelukkig weer hervat. Gaat u binnenkort (weer) naar de tandarts of kaakchirurg? Zaken als het verdoven, boren en vullen van gaatjes zijn geen probleem.

Komt er echter bloed vrij tijdens de behandeling, zoals bij het trekken/operatief verwijderen van tanden, kiezen of het verwijderen van tandsteen bij een gebitsreiniging? Dan zijn de stappen als volgt:

  • Meld de ingreep voortijdig bij de NTD (via uw persoonlijke dossier > ingrepen/opnames)
  • Vertel de (tand)arts of mondhygiënist voor de behandeling dat u antistollingsmiddelen slikt
  • Volg het advies op van uw (tand)arts of specialist
  • Volg de instructies van het doseerteam

Soms moet de antistolling namelijk tijdelijk worden aangepast, of gestopt. Ook als u voor en/of na de ingreep extra medicijnen of een mondspoeling moet gebruiken, geeft u dat aan ons door. En ook hier geldt: is de ingreep onverwacht? Geef het alsnog z.s.m. aan ons door.

▶️ Lees hier de richtlijnen van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) aangaande het beleid bij tandheelkundige ingrepen tijdens een antitrombotische behandeling.

Medicijngebruik

bij trombose

Neem nooit op eigen initiatief andere medicijnen in. Ook geen ‘onschuldige’ huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals hoestdrank, vruchtensappen met toegevoegde vitamines, vitaminepreparaten, voedingssupplementen, laxeermiddelen, kruidenmiddelen en zeker geen aspirines, ibuprofen of diclofenac. Sommige medicijnen hebben namelijk invloed op de werking van uw antistollingsmedicatie en/of kunnen het bloedingsrisico vergroten.

Wilt u toch iets innemen tegen koorts of pijn? Neem dan alleen paracetamol. Gebruikt u naar verwachting grotere hoeveelheden paracetamol, vanaf 3000 mg per dag? Overleg dan eerst even met het doseerteam.

P.S. Vermeld u het paracetamolgebruik ook even in de medicatielijst in uw persoonlijk dossier?

Ander merk stollingsmiddel?

Laat het ons weten

Het kan voorkomen dat u van uw apotheker een antistollingsmiddel van een ander merk ontvangt. Wilt u ons in dat geval informeren via een bericht in uw dossier? Bij andere medicatie die u eventueel gebruikt is dat niet nodig, tenzij de sterkte of hoeveelheid daarvan verandert – maar dat kunt u zelf aanpassen in uw dossier.

Pittige kerriekip

Voor 4 personen 

450 g kippendijen zonder bot en vel (of 675 g met bot en vel)
3 el lichte sojasaus
2 tl plus 1 el rijstwijn of droge sherry
1 tl geroosterde sesamolie
2 tl maïzena
1 el arachideolie  of zonnebloemolie
2 el knoflook in dunne plakjes
1 grote ui, in fijne ringen
450 g rode of groene paprika’s, in plakjes
1,2 dl kokosmelk uit blik
1,2 dl kippenbouillon
2 el madraskerriepoeder of –past
2 tl suiker
1 tl zout
1 tl maïzena, aangelengd met 1 el water

  • Snijd de kip in hapklare stukken. Meng deze met 1 eetlepel sojasaus, 2 theelepel rijstwijn, sesamolie en de maïzena zodat de stukjes er helemaal mee bedekt zijn.
  • Laat de wok of grote koekenpan op een hoge warmtebron heet worden. Giet er de arachideolie in en laat deze dampend heet worden. Roerbak de kip 5 minuten, totdat de stukjes lichtbruin zijn. Haal met een schuimspaan de kip uit de wok en giet de olie en het vet weg, op ongeveer 2 eetlepels na.
  • Laat de wok weer heet worden. Roerbak de ui en knoflook 3 minuten, totdat de ui zacht en lichtbruin is. Voeg de paprika toe en roerbak nog 2 minuten. Giet er nu de resterende sojasaus, rijstwijn en de rest van de ingrediënten bij, met uitzondering van het maïzenapapje. Laat 2 minuten koken op hoog vuur. Doe de uitgelekte kip erbij en roerbak nog 2 minuten. Giet het maïzenapapje erbij en laat nog 30 seconden koken.
  • Bedek de kip goed met de saus en serveer direct met witte rijst.

Dit gerecht bevat per persoon: 
Vitamine K 2,54 mcg
Kcal 294
Vet 14,7 g
Eiwit 25,6 g

Uit ‘het vitamine K kookboek – gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate.