Nieuwsbrief mei 2021

Beste cliënt,

Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen hebben we weer iets meer lucht, letterlijk en figuurlijk. Mocht u in de gelegenheid zijn om dagelijks de frisse buitenlucht op te zoeken, dan moedigen wij u van harte aan.

Buiten maakt uw lichaam namelijk niet alleen vitamine D aan, maar helpt het ook om uw weerstand op peil te houden. Bent u aan huis gebonden? Haal de buitenlucht dan naar binnen. Zo houdt u de luchtvochtigheid mooi op peil en hebben ziekmakers minder kans. En gaan we met z’n allen hopelijk gezond de zomer in 😉

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

Belangrijke berichten

van uw doseerteam

Bij afwijkende gebeurtenissen – zoals een (veel) te lage/hoge INR-waarde, rondom een operatie of de COVID-19 vaccinatie – geeft het doseerteam veelal de nodige instructies. Belangrijke informatie, waarvan wij merken dat berichten hierover niet altijd wordt opgemerkt en vandaar dat dit als commentaar bij het doseerschema wordt gezet. U vindt dit commentaar van het doseerteam direct onder uw doseerschema en via menu-item ‘doseringen’.

Dus checkt u uw dosering? Lees dan alstublieft meteen de eventuele instructies van het doseerteam even door.

Bloedverdunners

& artrose

Onlangs is er een onderzoek gepubliceerd waarin wordt gemeld dat ouderen die bepaalde bloedverdunners gebruiken, meer risico lopen op het ontwikkelen van artrose. Hierbij hebben de onderzoekers gemeld dat artsen moeten overwegen om deze middelen te staken of over te gaan op andere typen bloedverdunners.

Naar aanleiding van dat bericht is veel onrust ontstaan. Het betreft echter een observationeel onderzoek, waarbij alleen gekeken wordt naar eventuele verbanden. Zo’n studie wordt niet getoetst door wetenschappelijk onderzoek – een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek (RCT) – om te kijken of de veronderstelde effecten causaal zijn, oftewel: of de conclusies daadwerkelijk een direct verband hebben met betreffende medische behandeling.

Lees de reactie van onze medisch directeur, tevens cardioloog en doseerarts:

De onrust naar aanleiding van het onderzoek is begrijpelijk, omdat het niet wenselijk is dat met het ouder worden de risico’s op het krijgen of verergeren van artrose toeneemt door een geneesmiddel.

Nader verklaard
In dat onderzoek is gekeken naar hoe vaak, op een foto, artrose voorkomt bij mensen die bepaalde antistollingsmedicatie gebruiken vergeleken met mensen die geen antistollingsmedicatie gebruiken. Daarbij is niet gekeken naar de aard van de artroseklachten die mensen hebben. Het type onderzoek dat is gedaan is een zgn. observationeel onderzoek. Met dat soort typen onderzoeken kan worden gekeken naar een mogelijk verband. Echter om deze relatie aan te tonen is wel een sterker type onderzoek nodig, een zogenaamd gerandomiseerd onderzoek.

Er zijn vele onderzoekers die – net als wij – vinden dat deze bewering niet alleen op basis van dat onderzoek kan worden gemaakt en dat er helemaal geen sprake kan zijn om een medisch advies te geven puur alleen op dit onderzoek alleen.

Voordelen wegen op tegen nadelen
Het is van belang u te realiseren dat het niet zo zwart-wit is, zoals de krantenkoppen doen vermoeden. Voordat er wordt gestart met antistollingsmiddelen, wordt er door de voorschrijvend arts altijd een goede overweging gemaakt voordat ermee wordt gestart. Het starten met een bloedverdunner brengt altijd risico’s met zich mee en de overweging om te starten wordt niet zonder goede overwegingen gemaakt. Het gaat om het voorkomen van stollingsproblemen zoals trombose, een hartinfarct of herseninfarct. Over het algemeen geldt dat als er een medische grond is voor het gebruiken van antistollingsmedicatie, de voordelen opwegen tegen de nadelen (ofwel het niet gebruiken van deze medicatie). Dat geldt in zekere zin ook voor het mogelijk versneld ontwikkelen van artrose, mocht dit verband in de toekomst wel met veel meer zekerheid worden aangetoond.

Het is dus ook niet zonder meer te zeggen dat mensen die antistollingsmedicatie gebruiken, per se worden geholpen door over te gaan op een ander type antistollingsmiddel. Dat is mede afhankelijk van de reden waarom de medicatie wordt gebruikt. Sommige typen antistollingsmedicatie kunnen gewoonweg niet worden toegepast bij bepaalde aandoeningen.

Overleg bij twijfel met uw behandelend arts/specialist
Het is daarom ook van groot belang, mocht u overwegen om te staken of over te gaan op een ander antistollingsmedicijn, dat dan samen met uw voorschrijvend arts te bespreken. Die kan samen met u een goede overweging maken. Het overzetten van vitamine K remmers naar nieuwe middelen gaat met risico’s gepaard en het is niet zo dat dit zomaar kan zonder goed naar die risico’s te kijken.

De uitkomsten van dit observationele onderzoek is voor De Nationale Trombose Dienst geen reden om mensen aan te raden om over te gaan op andere medicatie. De voordelen zouden wel eens helemaal niet kunnen opwegen tegen de nadelen van het omzetten en de risico’s die daarmee gepaard zouden kunnen gaan. Dat geldt dus ook voor cumarines zoals fenprocoumon en acenocoumarol.

Mochten er nog belangrijke ontwikkelingen zijn aangaande dit onderwerp, dan houden wij u vanzelfsprekend op de hoogte.

Dr. JL. P. Brouwer
Cardioloog/doseerarts
Medisch directeur

Verstandig zonnen

In combinatie met een antistollingsbehandeling

Veelgestelde vraag • Mag ik in de zon liggen? Voor mensen met een antistollingsbehandeling is er geen reden om de zon te vermijden.

Extreem hoge temperaturen kunnen wel indirect invloed hebben, bijvoorbeeld door het vele vochtverlies wat ermee gepaard gaat.* En gebruikt u nog andere medicijnen? Kijk voor de zekerheid even op de bijsluiter. Dan weet u precies hoe of wat voordat u eventueel de zon ingaat.

P.S. En vergeet u t.z.t. niet te smeren?

*Pas als het meerdere dagen achter elkaar, extreem warm is.

Feestdagen

gesloten

Zoals u waarschijnlijk weet zijn wij buiten kantooruren gesloten, uitsluitend bereikbaar voor spoedgevallen. Ook op Tweede Pinksterdag genieten we van een extra vrije dag.

Prikken buiten kantoortijden
In verband met verminderd toezicht is het dus niet handig om uw INR-waarde buiten kantoortijden door te geven, tenzij anders met u is afgesproken.

Bekijk ook deze veelgestelde vraag over prikken buiten kantoortijden.

Ander merk stollingsmiddel?

Laat het ons weten

Het kan voorkomen dat u van uw apotheker een antistollingsmiddel van een ander merk ontvangt. Wilt u ons in dat geval informeren via een bericht in uw dossier?

Bij andere medicatie die u eventueel gebruikt is dat niet nodig, tenzij de sterkte of hoeveelheid daarvan verandert – maar dat kunt u zelf aanpassen in uw dossier.

Medicijngebruik

bij trombose

Neem nooit op eigen initiatief andere medicijnen in. Ook geen ‘onschuldige’ huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals hoestdrank, vruchtensappen met toegevoegde vitamines, vitaminepreparaten, voedingssupplementen, laxeermiddelen, kruidenmiddelen en zeker geen aspirines, ibuprofen of diclofenac.

Sommige medicijnen hebben namelijk invloed op de werking van uw antistollingsmedicatie en/of kunnen het bloedingsrisico vergroten.

Wilt u toch iets innemen tegen koorts of pijn? Neem dan alleen paracetamol. Gebruikt u naar verwachting grotere hoeveelheden paracetamol, vanaf 3000 mg per dag? Overleg dan eerst even met het doseerteam.

P.S. En vermeld u eventueel gebruik van paracetamol – maar ook zaken als hooikoortsmedicijnen – ook even in de medicatielijst in uw persoonlijk dossier?

Geduld

is een schone zaak

We ontvingen een tip van een websitebezoeker: www.patience.nl. Op deze site vindt u diverse leuke spellen, waaronder het populaire patience. Alle kaartspellen zijn gratis te spelen en zonder reclame. Wellicht een leuk idee voor deze druilerige dagen 😉

Dorade royale met citroen uit de oven

Voor 4 personen 

2 dorades van samen 1 kg (schoon, maar met kop)
1 citroen, in schijfjes gesneden
enkele takjes verse tijm
extra vierge olijfolie
2 rode paprika’s
2 el kappertjes
1 tl komijnzaad of ½ tl gemalen komijn

  • Verwarm de oven voor op 200C.
  • Was de dorades onder de koude kraan en dep ze droog. Bestrooi het binnenste van de vissen met zout en peper. Doe de citroen en de takjes tijm in de buikholte. Kerf de vissen aan de buitenkant in en wrijf ze in met zout en olijfolie. Leg twee schijfjes citroen op elke dorade.
  • Leg de vissen in een ovenschaal en zet de schaal in de oven. Bak de vissen in 20 – 25 minuten gaar. De vis is gaar als je de filet makkelijk van de graat af kan halen. Haal de visfilet van de graat en verdeel over 4 borden.
  • Serveer met de rode paprika’s: bak de rode paprika met een eetlepel olijfolie in een koekenpan in 5 minuten gaar. Neem de pan van het vuur en roer de komijn en kappertjes erdoor.

Dit gerecht is ook superlekker op de BBQ! Doe de vis dan in een visrooster.

Dit gerecht bevat per persoon: 
Vitamine K 6,47 mcg
Kcal 211
Vet 14 g
Eiwit 21,4 g