Nieuwsbrief oktober 2019

Beste cliënt,

In de vorige nieuwsbrief vroegen we u – via Zorgkaart Nederland – te laten weten wat u van onze dienstverlening vindt. En dat hebben we geweten: u heeft massaal gereageerd.

Hartelijk dank voor uw waardering en/of (nuttige) feedback!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Heeft u verder nog vragen of opmerkingen? Of loopt u ergens tegenaan? Laat het ons weten!

Vitamine K ‘seizoen’

Met het dalen van de temperaturen veranderen vaak ook onze eetgewoonten. Dat betekent dat u waarschijnlijk weer meer groenten gaat eten die vitamine K bevatten, daardoor kan uw INR-waarde iets dalen. Omdat u bij ons onder controle staat – en wij eventueel bijsturen indien nodig – hoeft u zich daarover geen zorgen te maken. Wel zo’n fijn idee.

Wat kunt u zelf nog doen om zoveel mogelijk INR-schommelingen te voorkomen? 
Neem uw antistollingsmedicatie gelijkmatig in, en eet gezond en gevarieerd. Zo blijven de dagelijkse variaties in uw INR-waarde beperkt. En wilt u afvallen? Geef dat dan tijdig door aan ons doseerteam, dan houden we even een extra oogje in het zeil.

Extra of andere medicijnen?

Schrijft uw huisarts u extra of andere medicijnen voor? Meld dan dat u antistollingsmedicijnen gebruikt als hij/zij daarvan nog niet op de hoogte is, en geef de nieuwe medicatie aan ons door via de medicatielijst in uw dossier. Vermeld daarbij duidelijk de dosering en startdatum.

Stopt u met die (of andere) medicatie?
Geef ook dat altijd weer aan ons door via de medicatielijst in uw persoonlijke dossier. Zo bent u verzekerd van de beste antistollingsbehandeling en loopt u geen onnodig risico. En heeft u vragen omtrent het gebruik van uw nieuwe medicatie i.c.m. uw antistollingsbehandeling? Stuur dan een berichtje naar het doseerteam via uw persoonlijk dossier.

P.S. Geeft u het ook even aan ons door als u vitaminepreparaten, voedingssupplementen of zonder recept verkrijgbare medicijnen wilt gebruiken? Die kunnen namelijk invloed hebben op uw INR-waarde. Denk aanvitaminetabletten of supplementen die vitamine K (Konakion/Fylochinon/Fytomenadion) bevatten. Of vrij verkrijgbare medicijnen zoals Daktarin (met Miconazol) en Canesten (met Clotrimazol). Wees u er a.u.b. bewust van wat u allemaal gebruikt.

Cliënt aan het woord

Eens per kwartaal laten we een van u aan het woord over uw ervaringen met de NTD. Deze keer is dat John, cliënt sinds medio 2016:

‘Een verpleegster uit het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn tipte mij ooit over het bestaan van zelfmeten bij De Nationale Trombose Dienst. Ik ging toen nog naar de prikpost, maar daar werd ik echt niet vrolijk van hoor. Dan kwam ik er om 8 uur en was ik pas om kwart voor 9 aan de beurt! Nee, dat was niks. En nu doe ik het gewoon lekker op m’n gemakkie. Pijn? Er zit geen pijn an, niks.’

▶️ Lees de volledige review… 

Wereld Trombose Dag

Als trombosepatiënt heeft u elke dag te maken met de beperkingen van trombose; hoe makkelijk wij het u ook proberen te maken. Mede daarom is er Wereld Trombose Dag. Zondag 13 oktober staat – wereldwijd – geheel in het teken van deze vaatziekte. Zodat er meer begrip ontstaat voor u als patiënt, en mensen zich bewuster worden van de impact én risico’s van trombose. En dat is van levensbelang.

P.S. Meer over de bekroonde WTD-campagne en persoonlijke verhalen vindt u op www.worldtrombosisday.org.

Griepprik (reminder)

In de vorige nieuwsbrief stipten we ‘m al even aan: de griepprik. Komt u in aanmerking, dan krijgt u vanzelf een oproep van uw huisarts. U kunt de griepprik het beste halen tussen half oktober en half november. Indien van toepassing: leest u die nieuwsbrief van tevoren nog even door? Er staat namelijk belangrijke informatie voor u in.

Eindejaarsactie

Heeft u destijds het bericht voorbij zien komen en weet u het nog? Afgelopen mei werd – na onze oproep via social media – massaal Stichting Hartekind gekozen als goed doel voor onze eindejaarsdonatie. Helpt u hen mee aan een mooi bedrag?

▶️ Lees de spelregels & hoe het werkt op onze Facebookpagina: https://bit.ly/2Mqbf3c

Winactie

Heeft u afgelopen maand uw ervaringen met de NTD via Zorgkaart Nederland gedeeld? Top. Dat waarderen wij enorm, u deed daarmee automatisch ook meteen mee aan de winactie van vorige maand!

Zoals beloofd hebben wij – geheel willekeurig – een aantal reviews geselecteerd, waarbij wij een (openbaar) bericht hebben geplaatst. Bent u een van de winnaars? Van harte gefeliciteerd! Volg de instructies uit het bericht, dan zorgen wij ervoor dat u uw cadeaubon zo snel mogelijk in huis heeft.

*Alle reacties via Zorgkaart Nederland zijn anoniem, vandaar het verzoek om contact met ons op te nemen.

Baskische mosselen

Voor 4 personen

1 rode paprika
1 groene paprika
75 ml olijfolie
1 kleine ui, in dunne ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
450 ml droge witte wijn
3 kg mosselen, schoongemaakt en afgekrabd
4 takjes bladpeterselie, fijngehakt
zout en peper

  • Verwarm de oven voor op 250oC
  • Leg de paprika’s open op een bakplaat of rooster in de oven en rooster ze tot de velletjes van de paprika loskomen en zwart blakeren. Draai ze af en toe om. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Tip voor het ontvellen van de paprika’s: haal ze uit de oven als ze gaar zijn, doe ze in een kom – afgedekt met plasticfolie – en laat 10 minuten staan. Ontvel dan de paprika’s en verwijder de steel en zaden.
  • Snijd de paprika’s in reepjes
  • Verhit de olie in een grote pan en voeg de uienringen toe. Bak tot ze zacht zijn en net beginnen te verkleuren. Voeg de paprika en knoflook toe en fruit 1 minuut. Doe de witte wijn erbij en zout en peper naar smaak. Breng aan de kook en gooi dan de mosselen in de pan met deksel erop. Kook op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten tot de mosselen goed open kunnen gaan. Voeg tot slot de peterselie toe en schud nogmaals de pan flink om.
  • Giet de mosselen in een voorverwarmde grote schaal. Serveer direct met stokbrood, eventueel ingesmeerd met knoflook en zeer rijpe tomaat.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 14,11 mcg
Kcal 407
Vet 26,3 g
Eiwit 18,7 g

Uit ‘het vitamine K kookboek – gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate.