Tips voor een betere bloedcirculatie en trombosepreventie

Tips voor een betere circulatie en trombosepreventie • NTD

Zo na de feestdagen is dit een perfect moment om – indien voor u van toepassing – weer wat gezonder te gaan leven.

Want wist u dat slechte gewoonten zoals ongezonde voeding, roken, te veel alcohol, weinig beweging, en zelfs een tekort aan slaap en daglicht niet alleen gevolgen hebben voor hoe u eruitziet, maar ook een grote invloed kunnen hebben op uw:

  • Bloedsomloop
  • Ontstekingsniveau
  • En het risico op trombose?

In dit artikel leest u meer over de mogelijke gevolgen van deze gewoonten én krijgt u tips om uw gezondheid te verbeteren en trombose te voorkomen.

Een verhoogd ontstekingsniveau

Met name ook de mogelijke risico’s door (langdurige) ontstekingen worden nogal eens onderschat. Deze symptomen – vaak al dan niet terecht gelinkt aan andere factoren zoals stress, leeftijd en/of een drukke leefstijl – kunnen duiden op verhoogde ontstekingswaarden:

  • Vermoeidheid
  • Lichte gewrichtspijn
  • Concentratieproblemen
  • Gewichtstoename of moeilijk afvallen
  • Spijsverteringsproblemen

Mogelijke gevolgen van een verhoogd ontstekingsniveau zijn:

1. Schade aan bloedvaten
Chronische ontstekingen kunnen de wanden van bloedvaten beschadigen, waardoor ze minder elastisch worden en het risico op atherosclerose (slagaderverkalking) toeneemt. Dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte.

2. Verhoogd risico op trombose
Ontstekingen activeren het stollingssysteem, wat het bloed stroperiger maakt. Dit verhoogt de kans op bloedklonters (trombose) die bloedvaten kunnen blokkeren.

3. Verminderde bloedsomloop
Ontstekingen kunnen zorgen voor zwelling en vernauwing van bloedvaten, wat de bloedsomloop belemmert en zuurstoftransport naar weefsels vermindert.

4. Versnelde veroudering van weefsels
Chronische ontstekingen dragen bij aan cel- en weefselschade, wat het verouderingsproces versnelt en de kans op chronische ziekten vergroot.

5. Ontstaan van auto-immuunziekten
Een voortdurend verhoogd ontstekingsniveau kan het immuunsysteem ontregelen, waardoor het gezonde cellen aanvalt en auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, lupus of multiple sclerose kan veroorzaken.

6. Hormonale verstoringen
Ontstekingen beïnvloeden de werking van hormonen zoals insuline. Dit kan leiden tot insulineresistentie, wat het risico op diabetes type 2 verhoogt.

7. Verhoogd risico op kanker
Chronische ontstekingen kunnen celmutaties veroorzaken en de groei van tumoren bevorderen, vooral bij kanker in organen zoals de dikke darm, lever of longen.

8. Negatieve invloed op de hersenen
Ontstekingen worden in verband gebracht met neurologische aandoeningen zoals Alzheimer, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen. Ontstekingsstoffen kunnen de bloed-hersenbarrière passeren en daar schade aanrichten.

9. Gewrichts- en spierproblemen
Ontstekingen kunnen zorgen voor stijfheid, pijn en zwelling in gewrichten en spieren, wat leidt tot aandoeningen zoals artritis of fibromyalgie.

Ongezonde gewoonten

Voor de volledigheid hieronder een rijtje met bekende, en wellicht wat meer verrassende ongezonde gewoonten:

🍟 Ongezonde voeding
Suiker- en vetrijk voedsel verhoogt ontstekingen en kan leiden tot vernauwing van bloedvaten. Dit vergroot het risico op stollingsproblemen.

🚬 Roken
Nicotine beschadigt bloedvaten en maakt het bloed dikker, waardoor het risico op trombose stijgt.

🚷 Te weinig beweging
Langdurig zitten of inactiviteit vertraagt de bloedsomloop, wat een risicofactor is voor diepe veneuze trombose (DVT).

🚱 Te weinig hydratatie
Onvoldoende water drinken maakt het bloed stroperiger en vergroot de kans op stolling.

⛅️ Tekort aan daglicht en zonlicht
Een gebrek aan zonlicht vermindert de aanmaak van vitamine D, wat belangrijk is voor gezonde bloedvaten en het immuunsysteem. Dit kan indirect bijdragen aan ontstekingen en een verhoogd stollingsrisico.

🍺 Overmatig alcoholgebruik
Dit verhoogt de bloeddruk en kan leiden tot een slechtere bloedsomloop.

😩 Chronische stress en slaaptekort
Beide factoren verhogen ontstekingen in het lichaam en verstoren de natuurlijke balans van het bloedstollingssysteem. Met name stress is echt een sluipmoordenaar, kan verwoestend voor uw fysieke en mentale gezondheid zijn.

💊 Niet innemen van medicijnen
Het niet op tijd innemen van voorgeschreven medicatie, zoals bloedverdunners, kan ernstige gevolgen hebben voor mensen met een verhoogd risico op trombose.

Tips voor een gezonde start

Nu het goede nieuws: de gevolgen van slechte gewoonten zijn in veel gevallen omkeerbaar, vooral als u op tijd actie onderneemt. Begin dus vandaag nog!

🥗 Zorg voor gezonde voeding
Kies voor een dieet met veel groenten, fruit, vezels en gezonde vetten uit (bijvoorbeeld) extra vierge olijfolie, kokosollie, volle zuivel (met mate), avocado’s, vette vis, noten, pinda’s en zaden. Vermijd transvetten in gefrituurde en bewerkte voeding.

🚶🏻 Blijf in beweging
Probeer dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen, zoals wandelen, fietsen of een andere vorm van lichte inspanning.

💦 Hydrateer goed
Drink voldoende water: dat zijn ongeveer 8 glazen van 250 ml per dag (2 liter), zeker bij warme omstandigheden of na inspanning.

🌤️ Ga naar buiten
Probeer elke dag een moment in de buitenlucht door te brengen. Zelfs op bewolkte dagen draagt daglicht bij aan een betere stemming, meer energie en voldoende vitamine D. Is dat een uitdaging voor u? Probeer dan zoveel mogelijk bij een raam te zitten, het licht is het krachtigst in de ochtend.

🚭 Stop met roken
Dit is een van de beste stappen die u kunt nemen om uw bloedvaten gezond te houden. Lukt het u niet om dat in 1 x te doen? Probeer dan elke dag een aantal sigaretten te minderen.

🥛 Beperk alcoholgebruik
Houd u aan de aanbevolen richtlijnen en drink met mate.

😴 Zorg voor ontspanning en slaap
Geef uw lichaam rust door voldoende te slapen (7-8 uur per nacht) en stress te verminderen via bijvoorbeeld meditatie of ademhalingsoefeningen, of door simpelweg stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden.

Slaapt u toch nog slecht? Probeer dan eens de hoeveelheid kunst- en blauw licht in de avond te beperken, zodat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine toeneemt. Dit kan echt een wereld van verschil opleveren!

😊 Volg uw medicatie-instructies
Neem voorgeschreven medicijnen altijd op tijd en volgens de aanbevelingen van uw arts. Voor onze antistollingsmiddelen geldt: neem die het liefst na het avondeten – zo rond 18.00 uur. Bent u per ongeluk toch een keer uw tabletten vergeten? Ontdek dan hier wat u moet doen.

De voordelen

Door stap voor stap gezondere keuzes te maken, zult u:

  • Uw algehele gezondheid verbeteren
  • Uw bloedsomloop versterken
  • Er beter uit gaan zien
  • Meer energie en vitaliteit ervaren
  • Beter bestand zijn tegen infecties
  • Beter slapen en zich mentaal sterker voelen
  • Stress verminderen en beter met dagelijkse uitdagingen kunnen omgaan
  • Een gezonder gewicht realiseren/behouden en het risico op overgewicht verkleinen
  • Het risico op trombose en allerlei andere (ontsteking-gerelateerde) chronische ziektes verlagen

Op een gezond, sterk en vitaal 2025! 💙