Hoe zit het met de coronaprik bij gebruik van antistollingsmedicijnen?

Update 25 oktober 2021

Let op! Maakt u geen gebruik van Trombose Zelfzorg via De Nationale Trombose Dienst? Neem dan alstublieft contact op met uw eigen trombosedienst.

Omdat gebruikers van antistollingsmedicatie zoals acenocoumarol of fenprocoumon een verhoogd risico lopen op bloedingen bij het plaatsen van injecties, vindt u onderstaand nadere uitleg en informatie.


Goedgekeurde vaccins

Op dit moment zijn er meerdere vaccins in Nederland goedgekeurd maar er zijn wellicht meer vaccins die de komende maanden ook goedgekeurd gaan worden. Elke vaccin kan weer verschillen in de manier van toediening. Indien er meer informatie beschikbaar komt over nieuwe goedgekeurde vaccins wat leidt tot een aanpassing van het onderstaande, dan houden we u uiteraard op de hoogte via deze pagina en onze nieuwsbrief.

We hebben in Nederland al veel ervaring in het toedienen van het griepvaccin. Dit griepvaccin kan zowel in de spier (intramusculair) als onder de huid (subcutaan) worden toegediend. Uit onze eigen ervaring weten we dat veel van deze vaccinaties in de spier worden gezet met weinig kans op (grote) spierbloedingen of (grote) blauwe plekken op de huid.

 

Intramusculaire injectie arm

De toediening van het nieuwe Corona-vaccin zal uitsluitend plaatsvinden in een spier. De hoeveelheid Corona-vaccin dat wordt toegediend verschilt mogelijk weinig met de hoeveelheid bij het griepvaccin.

 

Werkwijze GGD

Op dit moment is het zo dat, bij contact met de GGD over het maken van de afspraak voor vaccinatie, u de volgende vraag krijgt:

Was uw laatste INR waarde lager of gelijk aan 3,5?

 • Indien ja: dan wordt er een afspraak gemaakt voor vaccinatie op kort termijn gemaakt
  • U wordt gevraagd uw trombosedienst te informeren over de vaccinatie
 • Indien nee: dan wordt er een afspraak gemaakt voor vaccinatie over minimaal 10 dagen
  • U wordt gevraagd uw trombosedienst te contacteren i.v.m. de hoogte van de INR waarde voor vaccinatie

Wat vragen wij van u?

 1. U heeft contact gehad met de GGD en u heeft een afspraakdatum voor de vaccinatie(s):
 • Stuur ons via uw dossier een bericht met hierin de informatie dat u een vaccinatie ontvangt en de datum(s) van de vaccinatie
 • Indien nodig zal uw doseerschema worden aangepast op de vaccinatie
 • Is er al een datum bekend van de tweede vaccinatie? Geef die dan ook aan ons door. Ontvangt u later een datum voor de tweede vaccinatie, geeft u dit dan z.s.m. aan ons door
 1. U weet nog geen datum waarop u de vaccinatie ontvangt?
  Wacht u dan af tot dat u opgeroepen wordt, zie dan stap 1.

 

Voorkomen blauwe plek

Druk na de vaccinatie de injectieplaats 2 minuten af met een gaasje of pleister. Niet wrijven of masseren.

 

Meer informatie

Heeft u vragen over bovenstaande? Lees onze speciale nieuwsbrief over de COVID-19 vaccinatie, of neem via een bericht in uw dossier contact op met het doseerteam.

Andere handige websites voor meer informatie: