Hoe verwerk ik een combinatiepreparaat in mijn dossier?

Bij sommige aandoeningen krijgt u een combinatiepreparaat voorgeschreven. Combinatiepreparaten zijn geneesmiddelen met meer dan een werkzame stof in één toedieningsvorm en/of een combinatie van verschillende soorten medicijnen, bijvoorbeeld bij de behandeling van astma en/of COPD.

Patiënten krijgen in zo’n geval meerdere soorten geneesmiddelen voorgeschreven – bijvoorbeeld luchtwegverwijders i.c.m. ontstekingsremmers – voor een zo effectief mogelijke behandeling.

Hoe verwerkt u zo’n combinatie van verschillende soorten medicijnen in uw dossier?

Het werkt als volgt
Een voorbeeld ter illustratie: Stel, u krijgt een combinatiepreparaat voorgeschreven van een maagzuurremmer en twee soorten antibiotica: pantoprazol, claritromycine en amoxicilline. Dan verwerkt u dit combinatiepreparaat als volgt:

  • Ga naar de medicijnenlijst in uw persoonlijke dossier
  • Typ de eerste 5 letters van het middel ‘pantoprazol’ in
  • Nu verschijnt zowel ‘pantoprazol’ als het combinatiepreparaat (pantoprazol/claritromycine/amoxicilline)
  • Selecteer het combinatiepreparaat
  • Voer de startdatum in
  • Voer de stopdatum in (indien bekend)
  • Voer het gebruik (aantal, frequentie, hoeveelheid, eenheid en toepassing) in

*Bovenstaand combinatiepreparaat ter illustratie

Let er goed op dat u de juiste medicijnen selecteert. Zo heeft bijvoorbeeld pantoprazol op zichzelf bijvoorbeeld geen effect op de INR-waarde, maar het combinatiepreparaat wel.

En wilt u bij het invoeren van de gecombineerde dosering het aantal milligrammen scheiden door schuine streepjes? Dus bijvoorbeeld: 40/500/1000 mg.

Alles via uw dossier
Stopt u met het innemen van het combinatiepreparaat of andere medicijnen? Voer zodra bekend de stopdatum in.

En heeft u vragen? Stuur dan – ook via uw dossier – een bericht naar onze servicedesk. Door de berichten zoveel mogelijk via uw dossier te laten verlopen, hebben wij alle historie en relevante informatie altijd compleet. En kunnen wij u beter, sneller van dienst zijn.