Kan ik vitamines en/of voedingssupplementen nemen tijdens mijn antistollingbehandeling?

Slikt u voedingssupplementen, kruidenpreparaten en/of (multi)vitamines? Geef gebruik daarvan – ook als er geen vitamine K in zit – voor de zekerheid alstublieft altijd aan ons én uw behandelend specialist en/of huisarts door.

Dan maken wij daar een aantekening van in uw dossier, als het nodig is passen wij uw doseerschema aan.

Wisselwerking
Sommige werkzame stoffen die daarin zitten, kunnen namelijk invloed hebben op uw antistollingsbehandeling. Uw antistollingsmiddel kan daardoor bijvoorbeeld minder goed gaan werken en/of u krijgt last van vervelende bijwerkingen.

En verder:

Slik geen vitamines met meer dan 100 mcg vitamine K
Vitaminetabletten of supplementen die 100 microgram of meer vitamine K per tablet bevatten, raden we af.

Een grote hoeveelheid vitamine K werkt namelijk de antistollingstabletten tegen. Er kunnen dan forse schommelingen ontstaan in de INR-waardes. Bevat een supplement minder dan 100 microgram vitamine K (125 procent ADH)? Dan treedt dat effect niet of nauwelijks op.

Kijk voor de hoeveelheid vitamine K op de verpakking en/of informeer bij uw apotheker of drogist. Soms ziet u niet direct of ergens vitamine K in zit.

Andere benamingen voor vitamine K zijn:

  • Fytomenadion
  • Konakion
  • Fylochinon

* Let ook op bij fruitsappen met toegevoegde vitamines. 

Kruiden en/of natuurpreparaten
Er is weinig goed onderzoek beschikbaar over de wisselwerking tussen kruiden- en/of natuurpreparaten en vitamine K- antagonisten zoals fenprocoumon en acenocoumarol. Daardoor is het niet mogelijk om een betrouwbare, actuele lijst bij te houden met de interacties (en kunnen die dus ook niet ingevoerd worden).

Mocht tijdens gelijktijdig gebruik uw INR-waarde veranderen, dan kunnen wij uw dosering bijsturen. Geef het ook altijd even aan uw behandeld specialist en huisarts door dat u kruiden en/of natuurpreparaten gebruikt, want die kunnen ook een (verzwakkende of versterkende) wisselwerking hebben met eventuele andere medicatie die u inneemt.