Waarom adviseren steeds meer artsen het zelfzorgen?

Wist u dat trombosepatiënten die zélf hun stollingswaarde controleren, een stuk minder kans hebben op complicaties? Het risico op nieuwe stollingscomplicaties – trombose – is maar liefst de helft kleiner, ook het risico op bloedingen en overlijden is beduidend lager.

Bron: medisch vakblad ‘The Lancet

Maximale controle
Door te gaan zelfzorgen heeft u een betere controle over uw eigen gezondheid. Het geeft u de mogelijkheid om op gewenste momenten te testen. Daarbij is gebleken dat INR-waardes minder schommelen en – zoals gezegd – minder complicaties optreden als u zelfzorgt.

Meer vrijheid
Doordat u gewoon thuis kunt prikken – of waar u maar wilt – worden onnodige kosten van (vervoer naar) een prikpost en wachttijden voorkomen. En omdat u zelf meet, hoeft u nooit meer uw werk of vakantie te onderbreken om naar een priklocatie toe te gaan. Het geeft u veel meer vrijheid, tijd voor andere dingen.

Minder complicaties
Door de vingerprikmethode heeft u geen last van blauwe plekken en/of bloeduitstortingen. Bovendien heeft ons doseerteam sneller inzicht in (het verloop van) uw INR-waarde, zodat zij indien nodig meteen de dosering kunnen aanpassen, wat wederom leidt tot minder complicaties.

Ten opzichte van de ouderwetse INR-bepaling is de dosering maar liefst 24 uur eerder beschikbaar. Omdat uw medicijnlijst up-to-date beschikbaar is, is er een tevens betere inschatting mogelijk van interacties tussen geneesmiddelen.

Verder is er een directe manier van communiceren tussen u en het doseerteam of zelfzorgconsulent en hoeft u niet meer te wachten om teruggebeld te worden of te wachten op een speciaal telefonisch spreekuur. Al met al is zelfmeten een verademing voor elke trombosepatiënt. Lees hier cliëntervaringen en/of cliëntwaarderingen.