Wat moet ik doen, als ik ontdek dat ik zwanger ben tijdens mijn antistollingsbehandeling?

Zwanger
Gefeliciteerd! Geef uw zwangerschap direct aan ons en uw (huis)arts door, zodat uw antistollingsmiddelen tijdelijk kunnen worden vervangen door LMWH-injecties.

Aanstaand moederschap
Bent u nog niet zwanger, maar zijn er wel plannen om zwanger te worden? Dan moet:

  • Contact worden opgenomen met behandelend specialist of huisarts én ons doseerteam
  • De antistollingsbehandeling tijdelijk worden onderbroken, en worden opgevangen door – bijvoorbeeld – heparine-injecties

Tot 13 weken
De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon passeren namelijk de placenta (moederkoek) en kunnen schadelijk zijn voor het kind, met name in de eerste 13 weken. Laagmoleculaire heparine injecties (LMWH-injecties) passeren de placenta niet en kunnen als alternatief tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

Na 13 en vanaf 36 weken
Eventueel kan na de eerste drie maanden weer overgegaan op antistollingstabletten, die zijn dan niet meer schadelijk. Vanaf 36 weken worden er wel weer LMWH-injecties gegeven in plaats van tabletten, vanwege het bloedingsrisico bij de bevalling.

Kortom, het is dus heel belangrijk dat u een zwangerschap direct doorgeeft aan uw behandelend specialist en/of huisarts én ons doseerteam zodat de acenocoumarol of fenprocoumon direct vervangen kan worden en u een aangepast beleid krijgt. En u onbezorgd van uw zwangerschap kunt genieten.