Nieuwsbrief februari 2022

Beste cliënt,

Wat leuk! De eerste enthousiaste cliënten hebben zich al gemeld voor de klantcasevideo’s.

In overleg met het videoproductiehuis werken we momenteel aan een planning. Als u zich al heeft aangemeld en u wordt geselecteerd, dan nemen wij binnenkort contact met u op om de opname met u door te nemen en in te plannen.

Heeft u onze oproep in de vorige nieuwsbrief gemist en wilt u ook uw ervaring met trombose en Trombose Zelfzorg delen? Stuur dan alsnog uiterlijk voor 5 maart a.s. een bericht – met in het kort uw verhaal – naar redactie@ntd.nl.

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

Nieuwe website

EPD live

Zoals u wellicht al heeft gezien, is uw persoonlijke dossier in een nieuw jasje gestoken en zijn een aantal functionele verbeteringen doorgevoerd. U heeft daar onlangs een persoonlijke e-mail over ontvangen. Heeft u nog vragen? Laat het ons gerust weten, maar raadpleeg alstublieft eerst de handleiding alvorens u contact met ons opneemt.

Vervallen meetstrips

& LOT-nummer

Wat moet u doen bij meldingen zoals ‘Vervallen strip’ of ‘LOT-nummer niet correct’? In de uitgebreide instructie op onze website leest u precies wat u moet doen.

Controleer voor elke meting altijd de stripcode en het LOT-nummer. En heeft u nieuwe strips nodig? Laat het ons tijdig weten via een bericht in uw dossier. Binnen enkele werkdagen heeft u een nieuw setje controlemiddelen in huis.

Trombose oefeningen

Goed om te weten

Wat kunt u doen om het risico op trombose te beperken? En wat te doen als u op kantoor, onderweg of aan bed gebonden bent? We zetten een paar eenvoudige trombose oefeningen en handige tips voor u op een rij.

De invloed van alcohol

op uw INR

Nu de horeca weer langer en vrij toegankelijk is, is de kans groot dat het glas weer wat vaker geheven gaat worden. In hoeverre heeft een biertje of wijntje invloed op uw bloedstollingswaarde?

Bekijk het antwoord op deze veelgestelde vraag: ‘Welke invloed heeft alcohol op mijn INR waarde?

Wat te doen

bij bloedverlies

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van antistollingsmedicatie: bloedingen. Wat kunt u het beste doen bij bloedverlies? En wanneer is direct actie noodzakelijk? We zetten een aantal van de meest voorkomende bloedingen voor u op een rij.

  • Bloed in de urine of ontlasting
    Is uw urine rood van kleur? Of zit er bloed bij uw ontlasting? Neem dan direct contact op met uw huisarts, en geef het aan ons door via uw persoonlijke dossier > medische klachten.
  • Bloedneus
    Heeft u een bloedneus? Geef dat altijd aan ons door via een bericht in uw dossier > medische klachten. Het kan zijn dat het doseerteam besluit om een extra INR-meting in te lassen en/of uw medicatie iets aan te passen.
  • Oogbloeding
    Een oogbloeding is een bloeding in het oog, er wordt dan niet gedoeld op gesprongen vaatjes in het oogwit. Een oogbloeding kan plotseling optreden. Er kan veel pijn ontstaan en het zicht kan minder worden. Is dat het geval, neem dan direct contact op met uw huisarts of de eerstehulppost.

Meld elke medische klacht
Geef elke medische klacht – hoe ogenschijnlijk onbelangrijk ook – alstublieft altijd aan ons door via uw dossier > medische klachten. Houden de klachten aan? Neem dan voor de zekerheid ook contact op met uw huisarts.

Andere bloedingen
Overige (ernstigere) bloedingen zijn gelukkig zeldzaam. Vertel bij bloedingen, een ongeval of andere medische klachten uw behandelaar(s) en/of specialist(en) ook altijd dat u antistollingsmedicatie gebruikt.

Tevredenheidsonderzoek

over 2021

Binnenkort ontvangt u van ons een e-mail, met daarin een link naar het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek. Zou u de enquête t.z.t. in willen vullen? Uw input wordt zeer gewaardeerd!

Zorgverspilling

voorkomen

Helpt u mee in de strijd tegen verspilling in de zorg? Wees dan zuinig met uw meetmiddelen (teststrips en lancetten), die zijn in verhouding namelijk erg kostbaar.

Ons advies? Neem rustig de tijd voor een meting, hanteer alstublieft ons doseeradvies en meet uitsluitend extra (in overleg met, of) op aanraden van ons doseerteam. Zo houden we de zorg – en onze trombosezorg – samen betaalbaar.

P.S. Gebruik bij elke meting wel altijd een nieuw naaldje. Lees hier waarom.

Oosterse kippenvleugeltjes

Voor 16-20 borrelhapjes 

6 sjalotten, in plakjes
4 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
2 stengels citroengras, gekneusd
5 cm gemberwortel, in luciferreepjes (julienne)
Schillen en het sap van 2 sinaasappels
150 g kristalsuiker
2 el vissaus
2 el zoete ketjap (ketjap manis)
1 kg kippenvleugeltjes
plantaardige olie, om in te bakken

  • Verwarm de oven voor op 180C.
  • Verhit wat olie in een pan met dikke bodem, voeg de sjalotten, de knoflook, het citroengras, de gember en de sinaasappelschil toe en bak alles in 2-3 minuten zacht. Voeg de suiker, 160 ml water, het sinaasappelsap, de vissaus en de ketjap toe en laat alles oplossen.
  • Laat het mengsel inkoken en binden tot de saus stroperig is. Dit duurt circa 3-4 minuten. Neem de pan van het vuur en zet hem opzij.
  • Zet voor de kip een grote koekenpan op hoog vuur en voeg 3-4 eetlepels plantaardige olie toe. Kruid de kippenvleugels met peper en zout en bak de stukken dan in meerdere porties in 3 minuten goudbruin. Leg de vleugels in een ovenschaal, schenk de ingedikte saus erover en wentel de kip goed door de saus. Zorg ervoor dat alle vleugels goed met de saus bedekt zijn.
  • Bak de vleugels in 40-45 minuten goudbruin en kleverig in de oven. Bestrijk de kippenvleugels halverwege de baktijd met wat saus. Haal de schaal uit de oven en breng de kippenvleugels verder op smaak met wat zeezout en versgemalen peper. Serveer ze met wat saus erover.Heerlijk voor bij de borrel!

Dit hapje bevat: 
Vitamine K 5,58 mcg
Kcal 168
Vet 10 g
Eiwit 8,3 g