Nieuwsbrief januari 2022

Beste cliënt,

Bij een nieuw jaar horen vaak goede voornemens, een van de bekendste is afvallen. Een goede zaak, want een gezond gewicht heeft ontzettend veel voordelen.

Wist u dat zo’n 80% van de coronapatiënten dat op de IC belandt, een BMI van 25 of meer heeft? Dat ook een te grote buikomvang voor veel (blijvende) gezondheidsproblemen kan zorgen? Meer daarover leest u ons blog trombose en afvallen.

Ook een gezonde leefstijl versterkt het immuunsysteem. En met een effectievere immuunreactie geeft u pathogenen – zoals een virus of bacterie – minder kans. En daar worden we allemaal blij van. Doet u mee?

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Bent u ook voornemens om uw leefstijl (drastisch) om te gooien of af te vallen? Geef dat dan tijdig aan ons door, dan houden we even een extra oogje in het zeil. Succes!

Staan uw volledige naam

& juiste contactgegevens in uw dossier?

Staan al uw voorletters en uw volledige achternaam (geboortenaam en eventueel getrouwde naam) al in uw dossier vermeld? Vriendelijk verzoek aan u om dat even na te kijken. Bij de communicatie met andere zorgverleners moeten wij namelijk de volledige naam hanteren. En als u toch gaat kijken: wilt u dan meteen even checken of uw telefoonnummer, e-mail en adresgegevens nog actueel zijn? Alvast bedankt voor de check!

Resultaat eindejaarsactie

KiKa

Fantastisch! De actie voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) leverde ons maar liefst 109 beoordelingen op Zorgkaart Nederland op. En die feedback is waanzinnig waardevol, zowel voor ons als voor KiKa.

Heeft u als cliënt onlangs ook uw ervaring gedeeld? Dank daarvoor! Mede dankzij u ontvangt KiKa van ons eerdaags een prachtige donatie van € 1.090 🧡

Gezonder leven

en/of afvallen

Met overgewicht is de kans op trombose groter, ook het coronavirus slaat harder toe bij patiënten met (fors) overgewicht: zo’n 80% van de coronapatiënten dat op de IC belandt, heeft een BMI van 25 of meer (bron: Hartstichting).

Wat is nu eigenlijk een gezond gewicht? En hoe berekent u uw BMI? Lees het blog trombose en afvallen hoe dat precies zit.

En wat kunt u nog meer doen om uw immuunsysteem te versterken? Een aantal belangrijke tips:

  • Eet gevarieerde, verse en onbewerkte voeding
  • Ga voor gezonde vetten, voldoende eiwitten en veel groenten
  • Drink voldoende water en/of thee
  • Beweeg minimaal een half uur per dag in de buitenlucht
  • Zorg voor ontspannende activiteiten
  • Beperk stress en negatieve energie
  • Houd uw sociale contacten op peil
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Probeer opgewekt en positief door het leven te gaan

Een gezonde leefstijl is essentieel voor een goede weerstand. Zoek de juiste balans, die bij u past. Zo vergroot u uw fysieke én mentale gezondheid. En zit u – letterlijk en figuurlijk – beter in uw vel.

Voedingssupplementen

& vitamines

Gaat u – ter ondersteuning van een gezonde levensstijl – ook voedingssupplementen en/of vitamines gebruiken? Lees dan voor gebruik het etiket, want vitaminepillen of supplementen die vitamine K bevatten (Konakion/Fylochinon/Fytomenadion) raden we af.

Let ook op bij fruitsappen met toegevoegde vitamines.

De toegevoegde vitamine K daarin, werkt namelijk uw antistollingsmedicatie tegen. Vitamines en supplementen zónder vitamine K, kunt u natuurlijk wel gerust gebruiken. 

Kruiden en/of natuurpreparaten
Kruiden en/of natuurpreparaten kunnen een interactie geven met andere medicatie die u inneemt. Er is helaas weinig goed onderzoek beschikbaar over de wisselwerking tussen kruiden en/of natuurpreparaten en vitamine K-remmers zoals fenprocoumon en acenocoumarol.

Geeft u gebruik daarvan – ook als er geen vitamine K in zit – voor de zekerheid alstublieft altijd aan ons én uw behandelend specialist en/of huisarts door. Wij maken daarvan een aantekening in uw dossier, indien nodig passen wij uw doseerschema aan. Alvast bedankt!

Enthousiaste cliënten gezocht

voor klantcase video’s

Wij zijn op zoek naar cliënten die op beeld hun verhaal willen vertellen. Over hun trombose-ervaring en over hun behandeling bij de NTD. Doet u mee?

U wordt op professionele, integere wijze geïnterviewd en gefilmd. Door die videocontent met echte cliëntervaringen helpt u andere trombosepatiënten bij het oriënteren en hun besluitvorming over hun (toekomstige) antistollingsbehandeling. Naast een mooi videodocument – en eeuwige roem – waarderen wij uw deelname met een waardebon naar keuze t.w.v. € 100.

Wilt u ook uw ervaring met trombose delen op onze website? Stuur dan een bericht – met in het kort uw verhaal – naar redactie@ntd.nl. En wie weet bent u binnenkort op film te bewonderen 😉

MonitAir

voorspelt longaanvallen

MonitAir

Wij werden geattendeerd op MonitAir: een app op uw smartphone of tablet die longaanvallen voorspelt. Een fijne uitkomst voor mensen met COPD, een stukje gemoedsrust.

Een longaanval vóór zijn
Wie COPD heeft, loopt risico op een longaanval. Vervelend, want daarbij bent u heel benauwd en komt u vaak in het ziekenhuis terecht. Voorkomen is dus beter.

MonitAir helpt daarbij, een eenvoudig te gebruiken programma dat u zelf kunt aanschaffen en in sommige gevallen via uw zorgverlener kunt krijgen. De tool herkent de longaanval al voordat u deze zelf aanvoelt. U voert een keer per week een aantal meetgegevens en de antwoorden op een tiental vragen in via de bijbehorende app op uw smartphone. Die gegevens meet u zelf met de saturatiemeter, thermometer en spirometer die u erbij krijgt. Het systeem berekent met een zelflerend algoritme, dat uw persoonlijke situatie steeds beter inschat, de kans op een longaanval en geeft u advies.

Door het opvolgen van de adviezen verloopt de longaanval minder ernstig, duurt deze korter en ontstaan er geen extra problemen. Dat blijkt uit wetenschappelijke studies. Dankzij MonitAir krijgt u meer grip op uw ziekte, waardoor uw zelfvertrouwen groeit en de druk op de zorg afneemt.

Voor meer informatie en het stellen van vragen kunt u terecht op de website van MonitAir: www.monitair.com.

Omelet met zoutzure saus

Voor 4 personen 

Voor de omelet:
4 el plantaardige olie
6 scharreleieren, losgeklopt met zout en peper

Voor de saus:
2½ el plantaardige olie
3 teentjes knoflook grof gehakt
7 dunne plakjes verse gemberwortel, in reepjes.
1 tl bruine basterdsuiker
6 rode cherrytomaatjes, gehalveerd
6 gele cherrytomaatjes, gehalveerd (of 12 rode cherrytomaatjes)
3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
2½ el rijstwijn of droge sherry
1 tl lichte sojasaus
1 el rijstazijn of rode wijnazijn
½ tl sesamolie

Maak eerst de saus 

  • Verhit in een hete wok of braadpan de olie en fruit hierin de knoflook en gember 2 minuten.
  • Strooi de suiker erover en laat in 30 seconden karamelliseren. Doe de tomaatjes en lente-ui erbij en roerbak 1 minuut.
  • Voeg de rijstwijn, sojasaus en azijn toe en roerbak 30 seconden. Roer tot slot de sesamolie erdoor en haal de pan van het vuur.

De omelet 

  • Verhit de olie in een hete wok of koekenpan.
  • Giet het eimengsel in de wok en laat 30 seconden stollen. Schuif het gestolde deel van het ei naar het midden en bak weer 30 seconden. Schuif nogmaals het gestolde deel naar het midden en laat het gestolde deel gaar worden. Doe dit tot al het ei gestold is en vouw de omelet dubbel. Leg hem op een schaal.
  • Verwarm de saus en giet ‘m over de omelet.
  • Serveer direct met gekookte witte rijst.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 39,49 mcg
Kcal 283
Vet 23,8 g
Eiwit 10,6 g