Nieuwsbrief juli & augustus 2020

nieuwsbrief-juli-aug-de-nationale-trombosedienst

Beste cliënt,

Door de versoepeling van de coronamaatregelen zijn de reisadviezen aangepast, waardoor vakanties naar veel Europese landen weer zijn toegestaan. Klonk u dat ook als muziek in de oren en gaat u binnenkort op vakantie of op (zaken)reis? Lees dan onderstaande tips en instructies even door voor een goede voorbereiding, zo kunt u onbezorgd en veilig op weg.

Of u nu weggaat of thuisblijft: maak er wat moois van 😉 Dat hebben we wel verdiend met z’n allen.

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Onze volgende nieuwsbrief verschijnt begin september. Geniet van een hopelijk prachtige zomer!

Vakantie

goed voorbereid op reis

Plotseling andere omstandigheden (klimaat, voeding) kunnen uw antistollingsbehandeling beïnvloeden. Gaat u binnenkort op vakantie?

  • Geef dat altijd even aan ons door
  • Neem uw meetapparaat met toebehoren mee
  • Neem genoeg antistollingsmiddelen mee (i.v.m. mogelijke beperkte beschikbaarheid ter plaatse)
  • Lees de aanvullende informatie & documentatie (login op uw account, ga naar ’brieven’)

Actueel reisadvies i.v.m. COVID-19
Door de versoepeling van de coronamaatregelen is het reisadvies naar veel (vakantie)landen aangepast. Bekijk hier het actuele overzicht waar vakantiereizen wel en niet zijn toegestaan.

Vakantieservice
Heeft u op uw vakantiebestemming geen internet? Dan kunt u – uitsluitend dan – uw INR-waarde ook telefonisch of via een sms’je doorgeven. Lees alle informatie op de handige vakantieservice- & prikinstructie.

Douanebrief
En gaat u vliegen? Neem het verplichte mondkapje en uw etui – met inhoud en medicatie – gewoon in uw handbagage mee, zo weet u zeker dat u altijd alles bij u heeft. Denkt u ook nog even aan de douanebrief?

Een veilige vlucht en/of een fijne vakantie!

Herbruikbare mondkapjes NTD

heeft u ze al besteld?

Bescherm uw medemens met de kwalitatieve, comfortabele én herbruikbare mondkapjes van de NTD, voor slechts € 7,13 per stuk.

✓ Optimale bescherming door 3-laags N-E11 filter
✓ OEKO-TEX® 100 gecertificeerd
✓ Hygiënisch & wasmachinebestendig
✓ Verzending binnen 1 – 2 werkdagen

Er is nog een beperkte voorraad beschikbaar, dus OP = OP.

▶️ Bestel uw mondkapje

Ingrepen & opnames

wat te doen?

De reguliere zorg is gelukkig weer hervat. Wordt u binnenkort opgenomen in het ziekenhuis? Bij een opname neemt het ziekenhuis de antistollingsbehandeling meestal tijdelijk van ons over. Wat moet u doen?

  • Meld de ingreep/opname voortijdig bij de NTD (via uw persoonlijke dossier > ingrepen/opnames)
  • Neem de ingrepenbrief mee, die vindt u in uw persoonlijke dossier
  • Geef de ingrepenbrief aan de verpleging
  • Vertel behandelend arts(en) en verpleegkundige(n) over uw antistollingsbehandeling bij de NTD
  • Vraag bij ontslag of de verpleging ons het (her)aanmeldformulier faxt

En is de opname/ingreep onverwacht? Geef het alsnog z.s.m. aan ons door via Mijn NTD.

Controle meetapparaat

niet nodig

Een van de meestgestelde vragen is: moet mijn meetapparaat zo nu en dan worden gecontroleerd? Het antwoord daarop is NEE.

Niet elke zorgverlener is daarvan op de hoogte, maar als cliënt van de NTD hoeft uw apparaat niet retour voor controle. Het geeft vanzelf aan als de meting is mislukt, of als het niet goed meer functioneert. Wel zo’n fijn idee.

Check stripcode & LOT-nummer

qLabs ElectroMeter

Zodra u een teststrip in uw qLabs ElectroMeter plaatst, gaat die automatisch aan en verschijnen een stripcode en LOT-nummer in het beeldscherm. Wilt u altijd even controleren of de stripcode en het LOT-nummer overeenkomen met de gegevens op de folieverpakking van de teststrip?

  • Zijn de gegevens juist? Druk op OK om te bevestigen.
  • Zijn de gegevens onjuist? U kunt die zelf eenvoudig wijzigen: druk op het potloodje, gebruik de plus- en mintoetsen om het aan te passen. Met de AAN/UIT-knop kunt u naar het volgende karakter navigeren.

Wijziging huisarts

of apotheek

Mocht u van huisarts of apotheek veranderen, laat u dat dan even aan ons weten? Zo houden we uw informatie volledig en up to date. Alvast bedankt!

Orgaandonatie

na overlijden

Veelgestelde vraag: ‘Kan ik me als orgaandonor registeren als ik een aandoening heb en/of (daarvoor) medicijnen gebruik?’ Het antwoord daarop luidt:

Ja dat kan. Na overlijden kijkt de arts welke organen en/of weefsels kunnen worden gebruikt voor een andere patiënt. Soms zijn organen of weefsels niet meer geschikt voor transplantatie – bijvoorbeeld door een beschadiging of ziekte – maar zijn andere organen en/of weefsels wellicht nog wél bruikbaar.

Gebakken kabeljauw met gember

Voor 4 personen 

800 g kabeljauwfilet
½ dl plantaardige olie
stukje gemberwortel van 50 g. geschild en fijngehakt
6 teentje knoflook, gepeld en uitgeperst
2 el (palm)suiker
3 el vissaus
4 el tamarindewater
2 uien, fijngehakt
1 el fijngehakt vers korianderblaadjes

  • Wrijf de filets in met wat zout. Verhit de olie in een grote braadpan en bak de filets hier aan beide zijden goudbruin. Neem de filets uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Giet de olie weg, op 2-3 eetlepels na.
  • Verhit de olie opnieuw en roerbak de gember 1 minuut. Voeg de knoflook toe en roerbak nog 1 minuut. Voeg suiker, vissaus en tamarindewater toe, temper de hittebron en laat alles doorpruttelen tot de suiker is opgelost. Voeg zo nodig wat water toe.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de uien hierin goudbruin. Doe de visfilets terug in de grote braadpan en laat ze in de saus warm worden. Doe ze vervolgens over op een schaal, schenk de saus erover en bestrooi het geheel met de gebakken ui en koriander. Serveer met witte rijst.

Heeft u geen tamarinde in huis? Maak dan een mengsel van 1 eetlepel citroen of azijn en 2 eetlepels water. Dit komt overeen met 3 eetlepels tamarindewater.

Dit gerecht bevat per persoon: 
Vitamine K 16,83 mcg
Kcal 333
Vet 11,2 g
Eiwit 41,4 g