Nieuwsbrief mei 2022

Nieuwsbrief De Nationale Trombose Dienst mei 2022

Beste cliënt,

Wat een heerlijk weer is het de laatste tijd. Wist u trouwens, dat de aanmaak van vitamine D door zonlicht ontzettend belangrijk is voor een goede werking van uw spieren, immuunsysteem en het behoud van stevige botten en tanden? Redenen genoeg om lekker naar buiten te gaan.

En bent u wat slecht ter been of rolstoelgebonden? Bekijk fijne vakantietips en uitjes op de website van Nationale Vereniging De Zonnebloem.

Óp naar een aangename, zonnige zomer!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Lees ook deze veelgestelde vraag over zonnen i.c.m. het gebruik van antistollingsmedicijnen. Geniet ervan!

Houd uw dossier

up-to-date

Een actueel dossier is uitermate belangrijk voor een optimale zorgverlening, daarvoor hebben we uw medewerking nodig.

Wilt u zo nu en dan nakijken of de informatie in uw dossier klopt? Denk aan zaken als:

  • Is uw telefoonnummer, e-mail- en/of huisadres nog actueel? 1
  • Heeft u relevante medische klachten, zoals blauwe plekken? 1
  • Heeft u een nieuwe huisarts of apotheek? 2
  • Heeft u nieuwe of extra medicijnen gekregen? 1

1 U kunt dit zelf aanpassen in uw dossier
2 Geef het aan ons door via een bericht in uw dossier

Dan weten we zeker dat de verzending van uw meetmiddelen, meldingen en reminders i.v.m. een nieuw schema en/of bericht én eventueel contact bij medische zaken/vragen, altijd goed en vlot verloopt.

Belangrijke berichten

van uw doseerteam

Bij afwijkende gebeurtenissen – zoals een (veel) te lage/hoge INR-waarde, rondom een operatie of een vaccinatie – geeft het doseerteam veelal de nodige instructies middels een (of meer) bericht(en) in uw dossier.

Die berichten bevatten belangrijke informatie, helaas merken wij dat die niet altijd worden opgemerkt. Vaak wordt uw doseerschema door het doseerteam dan van extra commentaar voorzien, of nemen wij contact met u op, om u alsnog op het bericht te attenderen. U vindt dat commentaar direct onder uw doseerschema en via menu-item ‘doseringen’.

Dus checkt u uw dosering? Lees dan alstublieft meteen de eventuele instructies van het doseerteam even door.

Feestdagen

gesloten

Zoals u weet zijn wij buiten kantooruren gesloten, uitsluitend bereikbaar voor spoedgevallen. Ook op komende officiële feestdagen genieten we van een extra vrije dag:

  • Hemelvaartsdag – donderdag 26 mei 2022
  • Tweede Pinksterdag – maandag 6 juni 2022

Prikken buiten kantoortijden
In verband met verminderd toezicht is het dus niet handig om uw INR-waarde buiten kantoortijden door te geven, tenzij anders met u is afgesproken.

Bekijk ook deze veelgestelde vraag over prikken buiten kantoortijden.

Ander merk stollingsmedicijnen?

Laat het ons a.u.b. weten

Het kan voorkomen dat u van uw apotheker een antistollingsmedicijn van een ander merk ontvangt. Wilt u ons in dat geval informeren via een bericht in uw dossier?

Bij verandering van merk van andere medicatie die u eventueel gebruikt is dat niet nodig, tenzij de sterkte of hoeveelheid daarvan verandert – maar dat kunt u zelf aanpassen in uw dossier.

Medicijngebruik

bij trombose

Neem nooit op eigen initiatief andere medicijnen in. Ook geen ‘onschuldige’ huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals:

  • Hoestdrank
  • Vitaminepreparaten
  • Voedingssupplementen
  • Laxeermiddelen
  • Kruidenmiddelen

… en zeker geen aspirines, ibuprofen of diclofenac.

Sommige medicijnen hebben namelijk invloed op de werking van uw antistollingsmedicatie en/of kunnen het bloedingsrisico vergroten.

Wilt u toch iets innemen tegen koorts of pijn? Neem dan alleen paracetamol. Gebruikt u naar verwachting grotere hoeveelheden paracetamol, vanaf 3000 mg per dag? Overleg dan eerst even met het doseerteam.

P.S. En vermeld u eventueel gebruik van paracetamol – maar ook zaken als hooikoortsmedicijnen – ook even in de medicatielijst in uw persoonlijk dossier?

Geholpen Trombosezorg

bij zorginstellingen en thuiszorg

Wist u dat De Nationale Trombose Dienst (NTD) ook trombosezorg verleent in de vorm van Geholpen Trombosezorg (GTZ)?

Het is hetzelfde principe, alleen wordt de meting verricht door een zorgverlener. Gewoon door de vaste zorgverlener(s) van betreffende zorginstelling of thuiszorgorganisatie. Zo hoeven ook meer hulpbehoevende cliënten de deur niet per se meer uit voor een afspraak bij de prikpost. Wel zo prettig.

*Geholpen Trombosezorg wordt uitsluitend via zorginstellingen en thuiszorgorganisaties verleend die aangesloten zijn bij en getraind zijn door de NTD. Bent u werkzaam bij een zorginstelling en wilt u meer weten over deze dienstverlening en de mogelijkheden binnen uw team/organisatie? Stuur gerust een mail naar zorg@ntd.nl.

Salade van asperges & kwarteleieren

Voor 6 personen

1½ kg dunne asperges, groen of wit
4 el extra vierge olijfolie
18 kwarteleieren
80 g zwarte olijven zonder pit
3 el grof gehakte bladpeterselie
2 kleine gedroogde chilipepers, verkruimeld
6 ansjovisjes
1½ el citroensap
150 g Parmezaanse kaas, in grove schaafsels

  • Snijd de harde uiteinden van de asperges af en bind ze met garen of touw op in twee bundels. Breng een grote pan met water aan de kook, voeg 2 eetlepels zout toe en blancheer de asperges 5 minuten. Laat ze uitlekken en afkoelen. Verwijder het garen of het touwtje. Bestrooi de asperges met zout en peper en besprenkel met extra vierge olijfolie.
  • Zet de eieren in een pan met koud water en breng dit langzaam aan de kook. Laat de eieren 1 minuut zachtjes koken, laat ze afkoelen en pel ze. Halveer elk ei. De eidooiers mogen nog zacht zijn.
  • Meng de olijfolie en de peterselie voorzichtig door de asperges. Leg de asperges op een grote schaal en leg de eieren erop. Bestrooi elk ei met een klein beetje chilipeper, zout en peper. Leg er dan de ansjovisjes erover. Besprenkel de visjes met citroensap en maak de salade af met Parmezaan schaafsels.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 13,09 mcg
Kcal 326
Vet 23,5 g
Eiwit 22,9 g