Nieuwsbrief november & december 2022

nieuwsbrief-december-nationale-trombosedienst

Beste cliënt,

Wauw. Uw bevindingen over onze dienstverlening op Zorgkaart Nederland stromen binnen!

Helpt u mee het bedrag voor CliniClowns te verhogen?
Met uw review helpt u andere trombose-patiënten de juiste keuze te kunnen maken als het gaat om het kiezen van een trombosedienst en/of al dan niet zelfmeten via de NTD. En het is natuurlijk mooi nieuws voor de CliniClowns, daardoor staat de teller voor hun donatie momenteel al op 46 waarderingen x € 5 = € 230.

Heeft u nog geen beoordeling over ons achtergelaten op Zorgkaart Nederland? U kunt nog heel even – tot 15 december a.s. – meedoen. Daarna maken we de balans op en de prijswinnaars bekend.

Met uw beoordeling op ZKNL maakt u kans op:

Bij voorbaat dank voor uw waardering!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

Meetstrips nodig?

Bestel op tijd

Heeft u binnenkort nieuwe meetstrips nodig? Bestel ze dan alstublieft op tijd, wanneer u nog 2 à 3 strips in huis heeft.

Voorkom dat u zonder komt te zitten, dus:

  • Check regelmatig de houdbaarheid
    U vindt de houdbaarheidsdatum van de teststrips op de verpakking
  • Bestel op tijd
    Via een bericht in uw dossier

Dan heeft u ze in de regel binnen enkele werkdagen in huis, uiteraard afhankelijk van eventuele drukte bij PostNL.

Vergoeding Trombose Zelfzorg

in 2023

Ook voor komend verzekeringsjaar heeft de NTD weer overeenkomsten kunnen sluiten met alle Nederlandse zorgverzekeraars.

Bij VGZ gelden echter afwijkende verzekeringsafspraken. Dus bent u verzekerd bij (een verzekeringslabel van) VGZ, of wilt u daarnaar overstappen? Dan heeft dat in 2023 (mogelijk) extra consequenties voor u.

We leggen u dat graag uit
Zoals u wellicht weet hanteert VGZ sinds 2020 een afwijkende manier van zorginkoop t.o.v. andere zorgverzekeraars in Nederland. Die zorginkoop verloopt via een zogenaamde tenderconstructie, dat betekent simpel gezegd dat VGZ de tarieven met voorwaarden – en daardoor ook deels het zorgniveau – bepaalt. De NTD heeft daarbij twee keuzes: de tarieven accepteren of geen overeenkomst krijgen. En dat is nu – met hun voor 2023 wederom aangescherpte tarieven – een bijna onmogelijk dilemma voor ons geworden.

Geen concessies zorgniveau
Al vanaf het begin heeft VGZ ons extreem lage tarieven – zo’n 12% lager dan andere zorgverzekeraars – gedicteerd. Tot nu toe konden we dat opvangen, maar het verschil in de tarieven wordt steeds groter: in 2023 is dat zelfs bijna 20%. Dat is voor ons echt onhoudbaar, daarom zijn wij nu (helaas) genoodzaakt daar actie op te ondernemen.

Een aanpassing in het zorgniveau willen en kunnen wij niet doorvoeren, want de begeleiding die wij u bieden moet op het gelijke, kwalitatief hoogwaardige zorgniveau blijven. En: zonder onderscheid te maken.

Consequenties
Welke consequenties heeft dat voor u als cliënt, als u (volgend jaar) bij VGZ – of een van hun labels – verzekerd bent? We zijn op dit moment nog aan het puzzelen, maar hoogstwaarschijnlijk gaan we de lage vergoedingen vanuit VGZ compenseren door het limiteren van de meetstrips. Dat is de kortste route tot een kostenbesparing en heeft voor u geen directe invloed op het algemene niveau van begeleiding en de kwaliteit van zorg.

VGZ heeft meerdere zorgverzekeringslabels die zij gebruiken:

  • Bewuzt
  • IZA
  • IZZ
  • MVJP
  • UMN
  • Univé
  • VGZ
  • ZEKUR
  • ZEKUR natura
  • Zorgzaam Verzekerd

Voor alle niet-VGZ verzekerden
Bent u niet verzekerd bij (een label van) VGZ? Of kiest u per 1 januari 2023 alsnog voor een andere zorgverzekeraar? Dat is mooi, want dan zijn er voor u geen veranderingen.

Voor VGZ verzekerden in 2023
Hoogstwaarschijnlijk zult u – als u voor volgend jaar voor VGZ kiest of bij VGZ verzekerd blijft – dan voortaan een maximaal aantal meetstrips ontvangen (18 stuks). Heeft u meer meetstrips nodig? Dan zult u die waarschijnlijk zelf aan moeten schaffen, bijvoorbeeld via een webwinkel van de NTD.

Stapt u over naar VGZ?
Wilt u overstappen naar VGZ? Wees u dan bewust van bovenstaande (mogelijke) consequenties. En wilt u precies weten wat uw bij VGZ verzekerd zijn i.c.m. Trombose Zelfzorg volgend jaar voor u gaat inhouden? Meld u dan aan voor onze VGZ-informatiebrief via redactie@ntd.nl. Daarin zetten we al uw opties en/of eventueel te nemen stappen voor u op een rij.

Bent u al bij VGZ verzekerd?
Bent u momenteel bij VGZ verzekerd? Dan ontvangt u bovengenoemde speciale VGZ-nieuwsbrief automatisch, dus u hoeft zich daarvoor niet nogmaals aan te melden.

P.S. Overweegt u om over te stappen naar een andere verzekeraar? U heeft nog tot 31 december a.s. om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Op zorgkiezer.nl vindt u een lijst met alle zorgverzekeraars in 2023.

Meer informatie volgt
Ons streven is om zo snel mogelijk – en uiterlijk op 16 december a.s. – alle op dit moment bij VGZ verzekerde cliënten (en de via redactie@ntd.nl aangemelde geïnteresseerden) nader te informeren over onze definitieve besluitvorming en consequenties i.v.m. de sterk verlaagde tarifering van VGZ in relatie tot Trombose Zelfzorg.

Nieuwe naald

bij elke meting

Voor een goede berekening van de INR-waarde is het erg belangrijk dat u bij elke meting een nieuwe naald gebruikt.

  • Met een nieuwe naald prikt u beter én makkelijker (na 1 x prikken is het naaldje bot).
  • Met een scherp naaldje masseert u eenvoudig een mooie, volle bloeddruppel naar het geprikte gaatje.
  • U voorkomt error-meldingen en/of een foutieve INR-waarde doordat u minder hard hoeft te knijpen en omdat er zich geen oud bloed en bacteriën op de nieuwe naald bevinden.

Met het oog op zorgverspilling en/of het milieu, begrijpen wij dat u misschien niet altijd een nieuwe naald in de prikpen doet. Doet u dat dus alstublieft wel.

Voor meer gemak, zekerheid en comfort. En een optimale trombosezorg.

Priktip van cliënt Hans*

Onlangs ontvingen we nog een handige tip van mede-trombosecliënt Hans, die we graag met u willen delen:

‘Ik zoek op m’n vinger altijd de minst gevoelige plek, en druk dan pas de ontspanknop in.’

Heeft u ook nog handige tips ter aanvulling van ons lijstje met priktips bij zelfmeten? Stuur dan een e-mail naar redactie@ntd.nl.

*Volledige naam bij de redactie bekend, i.v.m. privacy achterwege gelaten.

Houd uw dossier

up-to-date

Een actueel dossier is uitermate belangrijk voor een optimale zorgverlening, daarvoor hebben we uw medewerking nodig. Wilt u zo nu en dan nakijken of de informatie in uw dossier klopt?

Dan weten we zeker dat de verzending van uw meetmiddelen, meldingen en reminders i.v.m. een nieuw schema en/of bericht én eventueel contact bij medische zaken/vragen, altijd goed en vlot verloopt.

Denk aan zaken als:

  • Is uw telefoonnummer, e-mail- en/of huisadres nog actueel? 1
  • Heeft u relevante medische klachten, zoals blauwe plekken? 1
  • Heeft u een nieuwe huisarts of apotheek? 2
  • Heeft u nieuwe of extra medicijnen gekregen? 1

1 U kunt dit zelf aanpassen in uw dossier
2 Geef het aan ons door via een bericht in uw dossier

Liever niet meten

tijdens weekenden & feestdagen

Zoals u weet, is het – in verband met verminderd toezicht – niet handig om na 17.00 uur, in de weekenden en tijdens feestdagen een INR-waarde te meten en in te voeren. Wat moet u dan doen? En bij spoedgevallen?

Tenzij anders met u is afgesproken, verzoeken wij u vriendelijk doch dringend om uw INR-waarde niet in te voeren na 17.00 uur, in de weekenden, op 23 & 30 december na 17.00 uur, tijdens de kerstdagen (25 & 26 december) en op Nieuwjaarsdag (1 januari).

  • Bent u zelfmeter? Dan houden wij rekening met de meetdatum.
  • Bent u zelfmeter en zelfdoseerder? Dan kunt u de voorgaande of eerstvolgende werkdag meten en invoeren.

Mocht u toch op vrijdag na 17:00 uur, in het weekend of tijdens een officiële feestdag uw INR-waarde invoeren? Geef dan alstublieft de tijdens die dagen genomen dosering via een bericht aan ons door. Dan weten wij precies hoe of wat en kunnen wij uw doseerschema – die u de eerstvolgende werkdag van ons ontvangt – daar eventueel op aanpassen. 

P.S. In verband met de feestdagen kan het voorkomen dat er voor u een afwijkende controledag gepland staat.

Spoedgevallen
Heeft u tijdens weekenden en/of feestdagen dringende medische vragen, die absoluut niet tot de volgende werkdag kunnen wachten? Neem dan contact op via de spoedlijn: 088 – 003 8881. Vanuit het buitenland: +31 88 003 8881.

Postbezorging

rond de feestdagen

Heeft u binnenkort meetmiddelen nodig? Bestel uw meetmiddelen op tijd. December is een drukke maand voor PostNL en er zijn aangepaste bezorgdagen in verband met de feestdagen.

ℹ️ Bekijk aangepaste bezorgdagen

Oplossing & uitslag

kruiswoordpuzzel

100% goede inzendingen! Dat betekent dat uit alle inzendingen willekeurig drie winnaars zijn geselecteerd (én dat we de puzzel volgende keer wellicht iets uitdagender maken 😉

De oplossing van de kruiswoordpuzzel was: zelfzorg. De winnaars hebben de Bol.com-cadeaubon inmiddels in huis: van harte gefeliciteerd! En aan eenieder die mee heeft gedaan: hartelijk dank voor uw deelname!

Erwtensoep met worst

Voor 4 personen 

250 g spliterwten
2 schouderkarbonades
1 laurierblaadje
1 takje tijm
1 kruimig kokende aardappel, in blokjes
1 ui, gehakt
1 dunne prei, in ringen
300 g winterwortel, in blokjes
300 g knolselderij, in reepjes
1 kleine rookworst, in plakjes

  • Breng in een grote pan de spliterwten met 1½ liter water, 1 eetlepel zout, karbonades, laurierblaadjes en tijm aan de kook en laat dit 20 minuten zacht koken. Roer regelmatig, ook over de bodem.
  • Voeg de aardappel en groente toe en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken.
  • Neem het vlees uit de pan en snijd het in stukjes. Roer de soep goed door, zodat de erwten de soep binden.
  • Voeg het vlees en de rookworst toe en laat de soep nog 10-15 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout en peper. Serveer de erwtensoep in grote kommen met roggebrood met katenspek.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 15,28 mcg
kcal 519
Vet 25,8 g
Eiwit 35,1 g