Nieuwsbrief november 2019

nieuwsbrief-november 2019-de-nationale-trombosedienst

Beste cliënt,

Op dit moment is de tussenstand van de eindejaarsdonatie aan Stichting Hartekind € 90. Dat is een mooi begin, maar dat kan natuurlijk veel beter 😉

Helpt u Stichting Hartekind ook aan een mooie donatie? Lees even verder hoe het in z’n werk gaat.

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Bent u opgeroepen voor de griepprik en moet u nog? Lees hier nog even hoe/wat.

Vervallen meetstrips per 1/12
(Micropoint qLabs ElectroMeter)

Zoals u weet zijn teststrips beperkt houdbaar. Met een meetstrip die over de datum is, kan geen meting gedaan worden.

Let op! Voor gebruikers van de Micropoint qLabs ElectroMeter:
Per 1 december vervalt de houdbaarheid van een serie meetstrips voor de qLabs ElectroMeter. Wilt u er komende tijd dus even extra op letten, dat u geen verlopen meetstrips gebruikt?

Check voor elke meting sowieso altijd de stripcode en het LOT-nummer. Corresponderen die gegevens op het meetapparaat niet met de nummers op de verpakking? Dan krijgt u waarschijnlijk de foutmelding ‘vervallen strip’. Wat moet u in zo’n geval doen?

Foutmelding ‘vervallen strip’

  • Voer een nieuwe, verse strip in
  • Controleer de stripcode en het lotnummer
  • Komen de gegevens niet overeen? Druk op het potloodje en de plus- en mintoetsen om de codes indien nodig aan te passen. Met de AAN/UIT-knop kunt u naar het volgende karakter navigeren.
  • Druk op OK om de gegevens te bevestigen

▶️ Lees hier de uitgebreide instructie ‘Vervallen strip of LOT-nummer niet correct

Nieuwe meetstrips bestellen
Zijn uw meetstrips inderdaad over datum en heeft u nieuwe nodig? Laat het ons weten via een bericht in uw dossier. U heeft de nieuwe strips binnen enkele werkdagen in huis.

Priktips bij koud weer

Koude handen zijn best lastig als u moet prikken. Onderstaand een aantal tips voor het krijgen van warmere handen én een mooie bloeddruppel:

  • Voer de vingerprik uit na het sporten, of na een huishoudelijke activiteit
  • Prik direct na het douchen en/of een warm bad
  • Geniet van een lekkere kop thee, warm daar uw vingers aan op
  • Houd uw vinger(s) eerst even in warm water, of tegen de verwarming
  • Masseer uw handen en/of betreffende vinger om de bloedcirculatie te stimuleren
  • Vermijd het dragen van te strakke handschoenen (en dus beknelling van de bloeddoorstroming)

Update decemberactie

In de vorige nieuwsbrief vertelden we over onze eindejaarsactie voor Stichting Hartekind. Helpt u hen aan een mooie donatie? U mag zelfs 3 x meedoen, dus dat tikt lekker aan! Dit is hoe het werkt:

  • Laat uw feedback/waardering – voor medio december – over ons achter
  • Op onze Facebook-paginaZorgkaart Nederland en/of Google
  • U mag 3 x meedoen (1 review per kanaal)
  • Voor elke waardering ontvangt Stichting Hartekind € 5
  • In december maken wij het totaalbedrag bekend

*Geldt voor de vanaf 9 oktober t/m 15 december 2019 via bovenstaande links geplaatste reviews over de NTD, met een maximaal te doneren totaalbedrag van € 2.000.

Gado gado

Voor 6 personen 

200 g sperziebonen
6 wortels
1 blik maïs
125 g taugé
1 komkommer
¼ witte kook of spitkool of ½ stronk paksoi
4-6 aardappelen
6 eieren
gekookte witte rijst
1 pakje gebakken uitjes
1 pak kroepoek en eventueel emping

De pindasaus:
6 el (ongeveer 250 g) pindakaas
1 ½ dl kokosmelk
1 tl trassi
1 rode chilipeper (zonder zaadjes) fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt of uitgeperst
1 tl citroensap
2 el (bruine) suiker
1 tl ketjap manis
plantaardige olie

  • Maak eerst de pindasaus. Fruit de ui en knoflook in de olie tot de ui zacht is. Voeg chilipeper en trassi toe en fruit 30 seconden mee. Doe de pindakaas erbij en meng goed door. Voeg de kokosmelk, suiker, ketjap en zout toe. Roer dit goed en breng al roerende op laag vuur even aan de kook, zodat de pindakaas niet verbrandt. Breng op smaak met zout, peper en suiker. Haal de pan van het vuur.
  • Was alle groente goed en houd ze gescheiden.
  • Snijd de boontjes en wortel in schuine stukjes, de komkommer in dunne schijfjes, de kool in reepjes. Houd de groente nog steeds apart.
  • Blancheer een voor een de boontjes en wortels 3 minuten en de kool 2 minuten in kokend water. Laat de groente goed uitlekken. Leg ze naast elkaar in een grote schaal.
  • Doe de taugé in een hittebestendige schaal en giet er kokend water over. Laat 1 minuut staan en giet af. Leg de taugé naast de andere groente in de schaal.
  • Verwarm de maïs in wat heet water of in de magnetron. Doe ze in de schaal bij de groenten.
  • Kook de aardappelen gaar, laat af en snijd ze in blokjes. Leg ze naast de andere groenten.
  • Kook de eieren 6-8 minuten. Pel ze als ze afgekoeld zijn en snijd in vieren, leg ze in een schaaltje.
  • Kook de rijst volgens de gebruikersaanwijzing op het pak.
  • De groenten kunnen warm of koud geserveerd worden, maar de rijst zo heet mogelijk.
  • Verwarm ondertussen de pindakaas al roerend.
  • Schep op een bord in het midden wat rijst en leg daaromheen de groente, giet er naar smaak de pindasaus over, strooi hierover de gebakken uitjes. Verkruimel een paar stukjes kroepoek en/of emping tussen beide handen en strooi dit over de gado gado. Voor wie van pittig houdt: 1-2 theelepels sambal ernaast.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 78,57 mcg
Kcal 740
Vet 25,1 g
Eiwit 27 g

Uit ‘het vitamine K kookboek – gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate.