Nieuwsbrief september 2021

Beste cliënt,

De zomer is alweer bijna achter de rug. De natuur en ook wij maken ons zo langzaamaan weer klaar voor het najaar, zelfs al voor volgend jaar.

Net als elk jaar vinden momenteel namelijk alweer de eerste gesprekken plaats met zorgverzekeraars over de voorwaarden en vergoedingen voor Trombose Zelfzorg in 2022. We verwachten vooralsnog geen noemenswaardige bijzonderheden, met uitzondering van wat afwijkende voorwaarden bij verzekeraar VGZ (en onderliggende labels).

Zodra daar meer over bekend is volgt nadere berichtgeving daarover, naar verwachting ergens tussen medio november en begin december. We zitten er bovenop, wordt vervolgd!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Is er een onderwerp dat u graag eens uitgelicht zou zien in deze nieuwsbrief, ook ter informatie voor uw mede-lotgenoten? Laat het ons gerust weten!

Cliënttevredenheidsonderzoek

U geeft ons een 8,8!

Begin dit jaar ontving u van ons een uitnodiging voor het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek. U heeft wederom massaal gereageerd. Hartelijk dank voor uw enorme waardering, daar doen we het voor! Kwalitatieve zelfzorg, voor iedereen. De verbeterpunten worden waar mogelijk komende periode opgepakt, wij houden u op de hoogte via deze nieuwsbrief. Nogmaals hartelijk dank voor uw feedback!

▶️ Bekijk rapport

De griepprik

komt er weer aan

De griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Iedereen die extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep, krijgt de griepprik gratis aangeboden. Denk aan 60+’ers en andere risicogroepen. Als u hieronder valt, ontvangt u automatisch een uitnodiging van uw huisarts.

De griepprik maakt de kans om griep te krijgen veel kleiner. Als u desondanks tóch griep krijgt, dan verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Bovendien verkleint de griepprik de kans op complicaties zoals een longontsteking of op verergering van uw ‘eigen’ ziekte.

Wijze van vaccinatie bij gebruik antistollingsmedicatie
Krijgt u een oproep voor de griepprik? Dan dient de vaccinatie bij u onderhuids in plaats van in de spier gezet te worden. Door het gebruik van antistollingsmedicatie is de kans op een spierbloeding bij u namelijk groter. Het is dan ook van belang dat u die onderhuidse toediening doorgeeft aan degene die de injectie zet, dit zal in de meeste gevallen uw huisarts zijn.

Blauwe plek?
Er is een mogelijkheid dat u een blauwe plek krijgt op de plaats van de injectie. Wees gerust, dat komt vaker voor en u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. U hoeft dat ook niet aan ons te melden.

U hoeft ons ook niet te informeren dat u een griepprik krijgt. De griepprik heeft namelijk verder geen gevolgen voor uw antistollingsbehandeling. Mocht u naderhand klachten krijgen zoals griepverschijnselen, fluctueert uw INR-waarde nadien of twijfelt u over het een of ander? Neem dan gerust contact met ons doseerteam op via een bericht in uw dossier.

🚩Let op! In tegenstelling tot bij de COVID-19 vaccinatie hoeft u rondom het zetten van de griepprik niet extra te meten.

Doseren

hoe gaat dat in zijn werk?

Als u op werkdagen uw INR-waarde voor 17.00 uur aan ons doorgeeft, ontvangt u uw doseerschema over het algemeen binnen een paar uur, maar uiterlijk om 19.00 uur. Toch kán het (incidenteel) voorkomen, dat het wat langer duurt. Hoe zit dat precies?

Uitzonderingen
Als u bijvoorbeeld een afwijkende, hoge of lage INR-waarde heeft doorgegeven, dan kan het wat langer duren voordat de dosering bekend is. Omdat er wellicht overleg nodig is, er vragen zijn die beantwoord moeten worden of dat er een doseerarts naar moet kijken voordat wij een dosering kunnen afgeven. Maar ook bij een intern medisch overleg, of als u heel vroeg in de ochtend of laat in de middag invoert, dan is soms een verschil in snelheid merkbaar.

Tijdens kantooruren doorgeven
Over het algemeen kunt u er echter van uitgaan dat als u tijdens kantooruren invoert, uw doseerschema voor 19.00 uur voor u klaarstaat in uw dossier. In verband met verminderd toezicht vragen wij u vriendelijk doch dringend geen INR-waarde aan ons door te geven buiten kantooruren (dus op werkdagen na 17.00 uur, tijdens weekenden en feestdagen).

Dringend verzoek

bij ziekenhuisopname

In verband met de AVG (privacywet) mogen ziekenhuizen niet zomaar informatie aan ons verstrekken zonder uw expliciete toestemming. Wordt u onverhoopt opgenomen? Geef dan alstublieft de naam van het ziekenhuis, de locatie, afdeling en de naam van uw behandelend arts per omgaande aan ons door. Het is essentieel voor een goede trombosebehandeling en van ernstig belang voor uw gezondheid.

Verder dringen wij erop aan dat u bij de polikliniek en de verpleging aangeeft dat u bij de NTD onder behandeling bent. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat de relevante informatie zo snel mogelijk voor ons beschikbaar komt en bent u verzekerd van een goede, veilige antistollingsbehandeling. Ook bij ziekenhuisopname.

▶️ Bekijk ook de veelgestelde vragen over ingrepen en opnames in het ziekenhuis.

Ingrepen & opnames

Wat te doen?

Bij een opname neemt het ziekenhuis de antistollingsbehandeling meestal tijdelijk van ons over. Wordt u binnenkort opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie of ingreep? Lees dan even verder welke acties u moet ondernemen.

  • Meld de ingreep/opname voortijdig bij de NTD (via uw persoonlijke dossier > ingrepen/opnames)
  • Neem de ingrepenbrief mee, die vindt u in uw persoonlijke dossier
  • Geef de ingrepenbrief aan de verpleging
  • Vertel behandelend arts(en) en verpleegkundige(n) over uw antistollingsbehandeling bij de NTD
  • Vraag bij ontslag of de verpleging ons het (her)aanmeldformulier faxt

En is de opname/ingreep onverwacht? Geef het alsnog z.s.m. aan ons door via Mijn NTD.

Controle meetapparaat

niet nodig

Een van de meestgestelde vragen is: moet mijn meetapparaat zo nu en dan worden gecontroleerd? Het antwoord daarop is NEE. Niet elke zorgverlener is daarvan op de hoogte, maar als cliënt van de NTD hoeft uw apparaat niet retour voor controle. Het geeft vanzelf aan als de meting is mislukt, of als het niet goed meer functioneert. Wel zo’n fijn idee.

Goed doel gezocht

voor jaarlijkse decemberactie

De NTD steunt regelmatig goede doelen en projecten die een positieve bijdrage leveren aan onze samenleving. Want zorgen doen we samen. En samen staan we sterk.

Naar welk goed doel gaat uw hart uit? En waarom? Wij horen het graag! Laat ons uw favoriete goede doel weten via een reactie op onze oproep op social media, of stuur een e-mail naar redactie@ntd.nl.

Het liefst steunen we ze natuurlijk allemaal, maar uit uw inzendingen selecteren we er één die – eind dit jaar – een mooie financiële bijdrage van ons ontvangt. Voorgaande jaren waren dat o.a. Stichting Hartekind en Hart4Onderzoek.

P.S. Reageren kan tot 15 oktober 2021

Venkel-tomatensoep

Voor 6 personen

2 venkelknollen
1 ui, in grove stukken
1 aardappel, in grove stukken
1-2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
4 el. olijfolie
1 blik tomaten
1,35 liter kippen- of groentebouillon
zout
versgemalen zwarte peper

  • Verwijder de dikke kern van de venkel en snijd in dunne plakken.
  • Verhit de olie in een grote braad- of soeppan. Doe de venkel, ui, aardappel en knoflook erbij en laat op laag vuur de groenten 10 minuten zachtjes bakken (zweten). De groenten moeten nu zacht zijn en niet bruin.
  • Voeg de tomaten toe en kook nog 10 minuten.
  • Doe de bouillon bij de groente, breng aan de kook en laat de soep een uur pruttelen.
  • Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer direct in soepkommen of -borden, eventueel gegarneerd met verse fijngesneden basilicumblaadjes en/of bladpeterselie.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 8,12 mcg
Kcal 106
Vet 7,9 g
Eiwit 2 g