Nieuwsbrief september 2022

ntd-nieuwsbrief september

Beste cliënt,

Afgelopen april ontving u van ons een uitnodiging voor het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek over 2021. U heeft onze dienstverlening overall gewaardeerd met een prachtig tevredenheidscijfer van een 8,9.

Wij zijn ontzettend blij met deze pluim voor ons werk. Heeft u ons ook nog verbeterpunten gegeven? Dan worden die waar mogelijk komende periode opgepakt.

Hartelijk dank voor uw waardevolle feedback en mooie waardering!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Het uitgebreide (detail)rapport wordt op een later moment via deze nieuwsbrief gecommuniceerd.

Verhoog uw weerstand

met deze tips

De ‘R’ zit weer in de maand. Hoe komt u zo ongeschonden en fit mogelijk de winter door? Wij geven u 17 superhandige tips waarmee u eenvoudig uw weerstand kunt verhogen.

▶️ Lees het blog

Uw zorgverzekering

& Trombose Zelfzorg

Net als elk jaar vinden alweer de eerste gesprekken plaats met zorgverzekeraars, over de voorwaarden en vergoedingen voor Trombose Zelfzorg in 2023. We verwachten vooralsnog geen noemenswaardige bijzonderheden, met uitzondering van – de inmiddels bekende – afwijkende voorwaarden bij verzekeraar VGZ (en onderliggende labels).

Zodra daar meer over bekend is volgt nadere berichtgeving daarover, naar verwachting ergens tussen medio november en begin december. We houden u op de hoogte, wordt vervolgd.

Het verhaal van

‘onze’ Daniëlle

Daniëlle was nog maar 20 jaar, toen zich een soort vermoeidheid van haar meester maakte – wat ze niet kon plaatsen. Later kwam daar ook pijn tussen de schouderbladen bij. Toen ze een paar dagen later ’s ochtends bloed begon op te hoesten, wist ze dat het fout zat.

Bijwerkingen
Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen, werden meerdere longembolieën geconstateerd en moest ze aan de antistollingsmedicatie. De pijn tussen haar schouderbladen bleef, bleek deels te komen door de bijwerkingen van de DOAC die ze voorgeschreven kreeg.

Sinds haar overstap naar acenocoumarol en Trombose Zelfzorg via de NTD gaat het een stuk beter met haar. Ook is ze – onder begeleiding van een personal trainer – gericht gaan sporten om haar conditie weer terug te krijgen.

Bekijk Daniëlles verhaal, natuurlijk vanuit… de sportschool 💪🏻


Deze video werd mede mogelijk gemaakt door
Cliënte: Daniëlle Steenge
Trainer: Black Tree Training
Regie & video: By Geelco
Locatie: SED Crossfit Assen

Nogmaals dank voor jullie (belangeloze) medewerking, inzet en gastvrijheid!

De griepprik

komt er weer aan

De griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Iedereen die extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep, krijgt de griepprik gratis aangeboden. Denk aan 60+’ers en andere risicogroepen. Als u daaronder valt, ontvangt u automatisch een uitnodiging van uw huisarts.

De griepprik maakt de kans om griep te krijgen kleiner. Als u desondanks tóch griep krijgt, dan verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Bovendien verkleint de griepprik de kans op complicaties zoals een longontsteking of op verergering van uw ‘eigen’ ziekte.

Wijze van vaccinatie bij gebruik antistollingsmedicatie
Krijgt u een oproep voor de griepprik? Dan dient de vaccinatie bij u onderhuids in plaats van in de spier gezet te worden. Door het gebruik van antistollingsmedicatie is de kans op een spierbloeding bij u namelijk groter. Het is dan ook van belang dat u die onderhuidse toediening doorgeeft aan degene die de injectie zet, dit zal in de meeste gevallen uw huisarts zijn.

Blauwe plek?
Er is een mogelijkheid dat u een blauwe plek krijgt op de plaats van de injectie. Wees gerust, dat komt vaker voor en u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. U hoeft dat ook niet aan ons te melden.

U hoeft ons ook niet te informeren dat u een griepprik krijgt. De griepprik heeft namelijk verder geen gevolgen voor uw antistollingsbehandeling. Mocht u naderhand klachten krijgen zoals griepverschijnselen, fluctueert uw INR-waarde nadien of twijfelt u over het een of ander? Neem dan gerust contact met ons doseerteam op via een bericht in uw dossier.

Let op! In tegenstelling tot bij de coronavaccinatie(s) hoeft u rondom het zetten van de griepprik niet extra te meten.

Coronavaccinatie

Herhaalprikronde gestart

Gaat u binnenkort een herhaalprik (boostervaccinatie) tegen corona halen? Laat ons weten wanneer u de vaccinatie krijgt, gewoon via een bericht in uw dossier. En neem alstublieft deze belangrijke informatie nog even door.

De werkwijze is als volgt:

  • Zodra u een afspraakdatum voor de herhaalprik heeft, stuurt u een bericht aan het doseerteam via uw dossier.
  • Vermeld daarin de vaccinatiedatum.
  • We proberen ervoor te zorgen dat uw INR-waarde lager of gelijk aan 3,5 is tijdens de laatste 4 weken voor de vaccinatie.

Heeft ons doseerteam bij de INR-waarde aangegeven dat de vaccinatie door kan gaan? Dan hoeft u voorafgaand aan de vaccinatie niet nogmaals uw INR te meten. U hoeft een coronavaccinatie ook niet als ingreep in te voeren.

Voorkomen blauwe plek
Druk na de vaccinatie de injectieplaats 2 minuten af met een gaasje of pleister. Niet wrijven of masseren.

Meer informatie
Heeft u vragen over bovenstaande? Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen hierover, of neem via een bericht in uw dossier contact op met het doseerteam.

Veelgestelde vraag

& het antwoord

Beïnvloedt mijn voedingspatroon mijn INR-waarde? Ja, dat kan. Lees ons artikel ‘Voeding en INR‘ hoe dat precies zit en waar u – naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon – nog meer op kunt letten.

P.S. Heeft u het vergrootglas aan de rechterzijde van onze website al ontdekt? Als u daarop klikt, het trefwoord invoert waarover u informatie zoekt en op ‘enter’ drukt, dan verschijnt die informatie – als die er is uiteraard – automatisch in het scherm. Vaak zijn er meerdere artikelen of pagina’s waar u uit kunt kiezen. Heel handig!

▶️ Ga naar de FAQ

Paprikasoep

Voor 6 personen

6 paprika’s – rode, groene en/of gele – in grove stukken
1 bolletje knoflook, geplet onder een groot mes
4 el olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
1 grote aardappel, in blokjes
1 tl verse tijmblaadjes of ½ tl gedroogde tijm
2 tl zout
½ tl versgemalen zwarte peper
1,75 l kippenbouillon- of groentebouillon

  • Verwarm de oven voor op 200oC.
  • Doe de stukken paprika in een grote kom en mix met de knoflook, de helft van de olijfolie en een snufje zout. Doe dit mengsel in een grote ovenschaal en rooster het 20-30 minuten in de oven, tot de paprika zacht is en de randjes een beetje zwartgeblakerd zijn.
  • Fruit in een braad- of soeppan de ui met de aardappel in de rest van de olijfolie tot de ui bruin wordt. Laat 10 minuten zachtjes bakken op laag vuur onder voortdurend roeren.
  • Voeg de aardappel, de geroosterde paprika en de knoflook, tijm, zout en peper toe, roer goed door elkaar en bak even mee. Voeg tot slot de bouillon toe, breng aan de kook en laat de soep op laag vuur voor 20 minuten sudderen met de deksel half open op de pan.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Serveer warm.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitanime K 7,51 mcg
Kcal 116
Vet 8,2 g
Eiwit 2,2 g