Pijn in kuit trombose

Pijn in kuit trombose

Pijn in kuit trombose

Pijn in de kuit komt regelmatig voor. Er zijn verschillende redenen die kuitpijn kunnen veroorzaken, waaronder zweepslag en trombose.

 

Andere oorzaken kuitpijn

Andere veelvoorkomende oorzaken voor pijn in de kuit zijn:

  • Spierpijn
  • Kuitkrampen
  • Oedeem (vochtophoping)
  • Een hernia in de rug
  • Een infectie (wondroos)

Omdat de klachten bij zweepslag en trombose erg op elkaar kunnen lijken, behandelen we in dit kennisartikel uitsluitend die twee aandoeningen. Zodat u een goede risico-inschatting kunt maken bij deze vormen van (ernstige) kuitpijn.

En weet wat u moet doen als u denkt dat het trombose is.

 

Wat is zweepslag in de kuit?

Zweepslag is een blessure die vaak ontstaat als de spieren in de kuit overbelast raken, bijvoorbeeld tijdens het wandelen of het sporten. Maar het kan ook ‘spontaan’ ontstaan als u stilstaat.

Er zijn twee vormen van zweepslag:

  1. Een overrekking of verstuiking (distorsie): geen weefselschade
  2. Een scheurtje in de spier: wel weefselschade


Symptomen zweepslag

  • Een plotselinge, scherpe pijn
  • Het lijkt alsof er iets knapt
  • Een zwelling in de kuit
  • U kunt niet of nauwelijks lopen
  • U ervaart veel pijn als u uw kuit probeert te rekken of op uw tenen probeert te staan

Alhoewel zweepslag ontzettend pijnlijk en vervelend kan zijn, is het geen ernstige aandoening.

 

Herstelperiode zweepslag

Afhankelijk van het type zweepslag en uw lichamelijke conditie, duurt het herstel over het algemeen zo’n 4 dagen tot 2 weken bij een overrekking of verstuiking (zonder weefselschade) en ongeveer 4 tot 6 weken bij een scheurtje in de kuitspier (met weefselschade).


Wat te doen bij zweepslag?

Houd het been omhoog en koel het – vooral de eerste dagen – regelmatig. Probeer elke dag toch wat te bewegen, waarbij u de mate van beweging dagelijks voorzichtig opbouwt, maar stopt als het pijn doet en probeer het later weer.

  • Houd het been vanaf dat moment direct omhoog.
  • Geef uw been minimaal 24 uur, het liefst enkele dagen, rust.
  • Koel het (10 – 15 minuten ijs met een handdoek ertussen, om de 2 à 3 uur).
  • Neem eventueel pijnstilling om de pijn te verzachten.
  • Maak eventueel een afspraak bij uw fysio, mogelijk adviseert hij/zij hersteloefeningen, al dan niet in combinatie met lichte compressiekousen.

Uw kuit wordt meestal vanzelf weer beter.

Let op! Lang stilliggen en stilzitten kan een vertraagde of verstoorde bloedstroom – en daarmee trombose – veroorzaken. Dus probeer hoe dan ook, al is het door uw ledematen regelmatig te bewegen terwijl u zit tijdens uw herstelperiode van zweepslag, toch altijd enigszins in beweging te blijven.

P.S. In het blog ‘Trias van Virchow’ leest u meer informatie over de 3 belangrijkste factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van een (diep) veneuze trombose: de vorming van bloedstolsels in de aderen.

 

Wat is trombose in de kuit?

Trombose in de kuit wordt ook wel aangeduid als een:

Er kan ook sprake zijn van een trombosevoet. Zowel bij een trombosevoet als bij trombose in de kuit is er sprake van de vorming van een bloedstolsel in een dieper gelegen ader, waardoor de bloedstroom wordt belemmerd en er ernstige complicaties – of zelfs een medische noodsituatie, waaronder een longembolie – kunnen optreden, met mogelijk fatale gevolgen.

Lees verderop in dit blog welke actie u bij een vermoeden van (een diep veneuze) trombose moet ondernemen.

 

Klachten bij trombose in de kuit

Veelvoorkomende indicaties van trombose in de kuit zijn o.a. (een combinatie van):

  • Pijn
  • Zwelling
  • Warmte
  • Glans
  • Roodheid

Heeft u een of meer van bovenstaande klachten en vermoedt u dat er sprake is van trombose in de kuit? Of wellicht zelfs al een longembolie omdat u een of meer van onderstaande klachten heeft?

  • Benauwdheid
  • Versneld ademen
  • Pijn bij het ademen
  • Het ophoesten van bloed

Neem in alle gevallen dan direct actie, dus bel uw huisarts of 112. Een snelle behandeling van trombose is ontzettend belangrijk voor de mate van herstel, van levensbelang.

 

Behandeling bij trombose in de kuit

Als er daadwerkelijk sprake is van trombose, dan is acute medische interventie ofwel direct ingrijpen noodzakelijk.

  • Acute trombose behandeling
    Er zullen meteen medicamenteuze tromboseprofylaxe (antistollingsmiddelen) worden ingezet om de bloedstroom te verbeteren en de vorming van bloedstolsels in uw kuit te verminderen. Soms is na de diagnose van trombose ook een operatie nodig, om het bloedcirculatie-belemmerende stolsel te verwijderen.
  • Preventieve antistollingsbehandeling
    Als het acute gevaar is geweken, zal de behandelend arts in veel gevallen een (periodieke of levenslange) antistollingsbehandeling voorschrijven om het risico op een toekomstige trombose – in de kuit of elders – zo klein mogelijk te maken. Er bestaan in Nederland meerdere trombosediensten en behandelvormen.

 

De overeenkomst tussen zweepslag en trombose

Doordat er bij zweepslag soms ook bloedvaatjes scheuren, kan de kuit dik worden en van kleur veranderen: eerst blauw en na een paar dagen gelig. Daardoor kan het in eerste instantie lijken alsof er sprake is van trombose in de kuit.

 

Het verschil tussen zweepslag en trombose

Heeft u pijn in uw kuit en is uw onderbeen dik, maar niet rood? Dan is er waarschijnlijk inderdaad ‘gewoon’ sprake van zweepslag. Hanteer dan de RICE-methode (rust, ijsapplicatie, compressie en elevatie) zoals eerder in dit blog aangegeven en/of laat uw huisarts er voor de zekerheid nog even naar kijken.

Heeft u echter pijn in uw kuit en is uw onderbeen dik én rood? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met trombose of een infectie. Raadpleeg dan direct uw huisarts om uw kuit en been z.s.m. te onderzoeken.

 

Conclusie

Pijn in de kuit kan dus o.a. worden veroorzaakt door zowel zweepslag als trombose. Zweepslag is vervelend, maar geneest meestal vanzelf. Trombose is een veel ernstiger aandoening, waarbij onmiddellijk medisch ingrijpen nodig is.

Hopelijk hebben wij u met dit kennisblog meer inzicht gegeven in de mogelijke oorzaken bij pijn in de kuit en de verschillen tussen zweepslag en trombose. In alle gevallen geldt: luister naar uw lichaam en neem bij twijfel altijd (direct) contact op met een medisch professional.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, of over een antistollingsbehandeling via Trombose Zelfzorg van De Nationale Trombose Dienst? Laat het ons weten.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

 

Andere blogs

Andere artikelen die u wellicht ook interessant vindt: