Post-trombotisch syndroom

Een trombose is zorgelijk. Maar ongeveer de helft van de mensen die hiermee kampte, krijgt te maken met een nog akeligere nasleep. Dit heet een post-trombotisch syndroom. Het is de verzamelnaam voor een reeks verschijnselen in uw benen die u krijgt in de jaren na een trombose.

Het woord post verwijst naar de periode na iets. Trombotisch gaat natuurlijk over de trombose. Dat het een ziektebeeld betreft wordt duidelijk door het woord syndroom. Lange, moeilijke namen korten we graag af. Daarom spreken we voor het gemak meestal van PTS.

Na één trombose is de kans nog niet zo groot dat u PTS overhoud. Al helemaal niet wanneer de bloedstolling snel wordt behandeld. De aderen lijden dan het minst onder de gevolgen van de bloedprop. Maar naarmate het vaker voorkomt, krijgen de aderen het zwaarder te verduren. De wanden of klepjes van de aderen gaan stuk. Uw aders zijn ervoor om te zorgen dat het bloed naar boven te stroomt, terug naar uw hart. Maar beschadigde aderen doen dit niet goed genoeg meer. Zodoende belandt bloed en vocht op plekken waar het niet hoort. Terug in uw benen, naar verkeerde aderen of zelfs uit uw aderen waarna het ophoopt in uw weefsel. Dit richt schade aan in uw benen met hele lastige en pijnlijke consequenties.

Wat merk ik van een post-trombotisch syndroom?

PTS begint meestal met onzichtbare klachten in uw benen. Als de klachten nog niet zo erg zijn, voelt u vooral jeuk en tintelingen. In een volgend stadium gaat dit over in pijn. Uw benen voelen zwaar en vervelend. Door te bewegen wordt het juist erger. Die pijn die u voelt bij een post-trombotisch syndroom kan meevallen, maar ook zo erg zijn dat het voelt alsof u vergaat. Dan duurt het vaak niet lang of ook uitwendig is te zien dat er iets niet goed is. U merkt dat het vocht zich ophoopt: de benen zetten uit, de huid glanst onnatuurlijk en wellicht ziet u spataderen ontstaan. Ook eczeem, schilferingen en huidverkleuringen kunnen gevolgen zijn van PTS. Op uw benen ziet u paarse en rode gedeeltes, maar mogelijk ook vlekkerige vormen in wit of bruintinten.
De slechte doorbloeding in combinatie met de gespannen huid kan wonden veroorzaken. Genezing van de wonden verloopt moeizaam of gebeurt soms helemaal niet meer. Alles als gevolg van de verstoorde doorbloeding.

Wat moet ik doen bij een post-trombotisch syndroom?

Het klinkt niet erg aanlokkelijk om meer te bewegen terwijl u pijn heeft. Toch is het één van de beste dingen die u bij PTS kunt doen. Elke vorm van beweging draagt bij aan een betere doorstroming van bloed. Zowel tijdens het staan als tijdens het zitten, draagt u goede steunkousen. Dit ondersteunt de spieren en zwakke bloedbanen bij het zo goed mogelijk voortstuwen van uw bloed in de goede richting. Wellicht slikt u al bloedverdunnende medicijnen. Bent u eigenlijk wat te zwaar of rookt u meer dan goed voor u is? Uw benen zijn dankbaar wanneer u probeert te leven met gezondere leefgewoontes.

Bij een post-trombotisch syndroom is in sommige gevallen een medische ingreep mogelijk. Dan dottert een specialist uw aderen of plaatst een stent op de zwakke plek. PTS kan uw levensgeluk enorm in de weg staan door de pijn en gevolgen. Benut zoveel als in uw vermogen ligt alle zorg en zelfzorg die er is om de nadelige gevolgen van een trombose te verkleinen.

PTS en trombose zelfzorg

Krijgt u preventief bloedverdunners voorgeschreven? De waardes in uw bloed zijn bepalend voor de dosering van uw medicatie. Daarom is controle door een trombosedienst noodzakelijk. Voorheen kon dat alleen bij een prikpost. Dat is gelukkig verleden tijd. Trombose Zelfzorg is geschikt voor patiënten die te maken hebben (gehad) met een Post-trombotisch syndroom. Uw heeft professionele controle over uw bloedstollingsfactor, maar u hoeft de deur niet uit. Lees hier meer over Trombose Zelfzorg via De Nationale Trombose Dienst.

Heeft u trombose en wilt u ook overstappen naar zelf meten? Zo kunt u razendsnel van start:

  1. Meld u aan op trombosezelfzorg.nl
  2. Komt u in aanmerking? Volg de e-learning
  3. Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
  4. U kunt direct van start met zelf meten

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog, of wilt u meer weten over zelfmeten bij trombose? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

Andere blogs

Die u wellicht ook interessant vindt: