Vitamine K in voedsel
Veel vitamine K in groene groenten & koolsoorten
Vitamine K komt ook voor in onze voeding. Vooral in (groene) groenten, koolachtige groenten en koolsoorten is het vitamine K gehalte hoog. Andere voedingsmiddelen bevatten veelal ook vitamine K, maar daarvan is de hoeveelheid zo minimaal dat dat weinig tot geen invloed heeft op uw INR-waarde. Denk aan fruit, melkproducten, graanproducten, noten, eieren, vlees en gevogelte.
Eet gevarieerd & matig
Bij een gevarieerd, normaal voedingspatroon zijn de invloeden van de dagelijkse maaltijden op de INR-waarde gering.
▶️ U kunt deze informatie ook downloaden en afdrukken. Net zo handig.
Vitamine K tabel
Voor trombosecliënten die acenocoumarol of fenprocoumon gebruiken
Hoeveelheid vitamine K1 in microgram (μg) per 100 gram:
Peterselie (rauw) | 1640 μg |
Boerenkool (vers, gekookt, zonder zout) | 817 μg |
Spinazie (vers, gekookt, zonder zout) | 493 μg |
Snijbiet (vers, gekookt, zonder zout) | 484 μg |
Spinazie (rauw) | 483 μg |
Raap* (vers, gekookt, zonder zout) | 367 μg |
Andijvie (rauw) | 231 μg |
Broccoli (vers, gekookt, zonder zout) | 141 μg |
Spruitjes (vers, gekookt, zonder zout) | 140 μg |
Sla (groene) | 173 μg |
Botersla | 102μg |
Zuurkool (uit het vat) | 57 μg |
Witte kool (vers, gekookt, zonder zout) | 48 μg |
IJsbergsla | 24 μg |
*Koolraap, knolraap (ook wel meiraap of herfstraap genoemd)
Bron: boezemfibrilleren.nl