Wat moet ik doen bij bloedverlies in de urine, ontlasting of bij een bloedneus of tandvleesbloeding?

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van antistollingsmedicatie: bloedingen. Wat kunt u het beste doen bij bloedverlies? En wanneer is direct actie noodzakelijk? We zetten de meest voorkomende bloedingen voor u op een rij.

  • Bloed in de urine of ontlasting
    Is uw urine rood van kleur? Of zit er (vermoedelijk) bloed bij uw ontlasting? Geef dat altijd aan ons door via een bericht in uw dossier > medische klachten. En neem direct contact op met uw huisarts
  • Bloedneus
    Heeft u een bloedneus? Geef dat altijd aan ons door via een bericht in uw dossier > medische klachten. Het kan zijn dat het doseerteam besluit om een extra INR-meting in te lassen en/of uw medicatie iets aan te passen.
  • Oogbloeding
    Een oogbloeding is een bloeding in het oog, er wordt dan niet gedoeld op gesprongen vaatjes in het oogwit. Een oogbloeding kan plotseling optreden. Er kan veel pijn ontstaan en het zicht kan minder worden. Is dat het geval, neem dan direct contact op met uw huisarts of de eerstehulppost.
  • Tandvleesbloeding
    Bij een eenmalige, kortdurende tandvleesbloeding is er niet direct actie nodig. Gebeurt het vaker? Of is een bloeding niet te stelpen? Dan kunt u het beste even uw INR-waarde meten. Geeft u dan bij de INR-invoer aan van welke klachten u precies last heeft, dan passen wij de dosering (indien nodig) iets aan.

Meld elke medische klacht
Geef elke medische klacht – hoe ogenschijnlijk onbelangrijk ook – alstublieft altijd aan ons door via uw dossier > medische klachten. Houden de klachten aan? Neem dan voor de zekerheid ook contact op met uw huisarts.

Andere bloedingen
Overige (ernstigere) bloedingen zijn gelukkig zeldzaam. Vertel bij bloedingen, een ongeval of andere medische klachten uw behandelaar(s) en/of specialist(en) ook altijd dat u antistollingsmedicatie gebruikt. En houden de klachten aan? Neem ook dan contact op met uw huisarts.