Komkommer is niet alleen fris, knapperig en dorstlessend – het is ook een van de meest veelzijdige en lichte groenten! Zeker nu, in de zomermaanden – als komkommers volop verkrijgbaar zijn – is het een perfect ingrediënt voor iedereen die makkelijk en gezond(er) wil eten.
Wist u dat komkommer juist ook bijzonder geschikt is voor trombosepatiënten die cumarines – acenocoumarol of fenprocoumon – gebruiken? We zetten de voordelen van deze frisse groente voor u op een rij:
Veel vocht, weinig calorieën
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water, wat ze ideaal maakt om gehydrateerd te blijven – zeker bij warm weer of als u daarnaast ook vochtregulerende medicatie gebruikt, bijvoorbeeld bij een hoge bloeddruk, hartfalen, nierproblemen of oedeem.
▶️ Lees ook:
Waarom water drinken zo belangrijk is
Komkommers leveren namelijk nauwelijks calorieën en belasten uw spijsvertering minimaal. Voorbeelden van vochtregulerende medicatie zijn:
• Plaspillen
bij een hoge bloeddruk
• Lisdiureticum
bij hartfalen en ernstig vocht vasthouden
• Kaliumsparend diureticum
vaak gebruikt in combinatie met andere plaspillen bij hartfalen
Arm aan vitamine K
Nog een groot voordeel voor mensen die cumarines – ook wel antistollingsmiddelen of bloedverdunners genoemd –gebruiken: komkommers bevatten slechts een kleine hoeveelheid vitamine K. Dat betekent dat ze veilig gegeten kunnen worden zónder de werking van uw antistollingsmiddelen te beïnvloeden.
Dus in tegenstelling tot veel groene bladgroenten zoals spinazie of boerenkool, hoeft u bij komkommer niet bang te zijn voor een (negatieve) wisselwerking met uw INR-waarde.
P.S. Grote porties augurk (= ingelegde komkommer) kunnen – door bepaalde toevoegingen of natuurlijke fermentatie – wél meer vitamine K bevatten, dus gebruik die met mate.
Goed voor hart en bloedvaten
Komkommers bevatten kleine hoeveelheden kalium en magnesium, dat zijn mineralen die bijdragen aan een gezonde bloeddruk. En een stabiele bloeddruk verlaagt weer de kans op vaatproblemen zoals trombose, beroertes of hartaanvallen.
Rijk aan antioxidanten
In de schil van de komkommer zitten antioxidanten zoals flavonoïden en lignanen, die helpen om ontstekingen te remmen en het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen: agressieve, instabiele moleculen die schade kunnen veroorzaken aan uw cellen, eiwitten en DNA.
Chronische ontstekingen spelen een rol bij hart- en vaatziekten, dus het toevoegen van antioxidant-rijke voeding is sowieso altijd een goed idee!
Licht ontgiftend & spijsverteringsvriendelijk
Komkommer werkt ook licht vochtafdrijvend en helpt uw lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast bevat het vezels (vooral in de schil) die een goede darmwerking ondersteunen – iets wat ook bijdraagt aan een betere algehele gezondheid en stofwisseling.
Hoe eet u (meer) komkommer?
Komkommers zijn supermakkelijk in te passen in uw dagelijkse voeding, ideaal als u op een eenvoudige manier meer groenten wilt eten.
- Thuis of op reis als frisse snack tussendoor – eventueel met een blokje kaas of hummus
- In salades – met tomaat, paprika of yoghurt-dressing
- In plakjes – los, op brood of crackers
- In reepjes – heerlijk met een gezonde knoflookdip
- In water – dat geeft een verfrissende twist
Geen bekende interacties met medicatie
Er zijn geen bekende interacties tussen komkommer en antistollingsmedicatie. U kunt komkommer dus met een gerust hart toevoegen aan uw dagelijkse maaltijden – zonder u zorgen te hoeven maken over uw INR-waarden.
Voedingswaarden komkommer
per 100 gram
Energie: 12 kcal
Water: ± 95 gram
Eiwitten: 0,6 g
Vet: 0,1 g
Koolhydraten: 1,8 g (waarvan suikers: 1,7 g)
Vezels: 0,7 g
Belangrijke vitaminen en mineralen
Vitamine K: 16 µg
Vitamine C: ± 2,8 mg
Vitamine B5: 0,3 mg
Kalium: 150 mg
Magnesium: 13 mg
Fosfor: 24 mg
Conclusie
Komkommer is licht, verfrissend en bijzonder geschikt voor mensen die hun hart- en vaatgezondheid willen ondersteunen, zónder risico op verstoring van hun antistollingsmedicatie. Dankzij het relatief lage vitamine K-gehalte en het hoge vochtgehalte is het echt een ideale groente, juist voor trombosepatiënten – en zéker in het zomerseizoen.
Ons advies
Eet gezond, gevarieerd en met mate – dat laatste geldt ook voor komkommers, dus een komkommerdieet is bij gebruik van coumarines nu ook weer niet aan te raden 😉 En: was komkommers goed, eet ze bij voorkeur met schil – daar zitten de meeste voedingsstoffen in.
Meer gezondheidstips
Benieuwd naar andere – eenvoudig toepasbare – zaken die heel goed zijn voor uw gezondheid én veilig te combineren zijn met bloedverdunners? Ontdek ook onze andere gezondheidstips om te zien welke voedingsmiddelen, leefgewoonten én praktische tips bijdragen aan een gezonde bloedcirculatie – met minimaal risico op medicijninteracties (tenzij anders aangegeven).
*Heeft u een gezondheidsindicatie of allergie? Volg altijd het medisch en/of (voedings)advies van uw arts, specialist(en) en/of diëtist.