Gezondheidstip • Basilicum

basilicum gezondheidsvoordelen

Basilicum is een veelzijdig, heerlijk geurend kruid dat bijna onmisbaar is bij een Italiaans gerecht. Maar ook in andere mediterraanse keukens en landen als Thailand en India wordt het veel gebruikt.

Dat komt natuurlijk voor een groot deel door de lekkere smaak, maar ook door de vele gezondheidsvoordelen die al eeuwenlang erkend worden. We zetten er een aantal voor u op een rij:

• Ontstekingsremmend
Basilicum bevat essentiële oliën zoals eugenol, citronellol en linalool, die allemaal ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit kan helpen bij het voorkomen en verminderen van ontstekingen in het lichaam.

• Helpt uw weefsels en cellen te beschermen
Het kruid bevat ook antioxidanten zoals vitamine A, vitamine C, bètacaroteen en flavonoïden. En die antioxidanten helpen weer bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam, waardoor de cellen in uw lichaam worden beschermd tegen schade door oxidatieve stress – wat ongecontroleerde celdelingen (die verband houden met het ontstaan van kanker), een snellere lichaamsveroudering en een grotere kans op gezondheidsklachten kan veroorzaken.

• Versterkt uw immuunsysteem
De antioxidanten in basilicum helpen ook bij het versterken van uw immuunsysteem, waardoor uw lichaam beter in staat is om infecties en ziekten te bestrijden.

• Verbetert uw spijsvertering
Basilicum kan – net als munt – de spijsvertering bevorderen en eventuele maagklachten verlichten. Het kan ook helpen bij het verminderen van gasvorming, een opgeblazen gevoel en indigestie (een verstoorde spijsvertering).

• Werkt stress verlichtend
Het aroma van basilicum heeft een kalmerend effect en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het kan ook helpen om de geest te ontspannen en de algehele gemoedstoestand te verbeteren, voor meer geluk en energie.

• Reguleert de bloedsuikerspiegel
Sommige studies suggereren dat basilicum kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes en/of mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen.

Conclusie
Hoewel basilicum veel gezondheidsvoordelen heeft, waaronder ook verzachting van koorts, hoofdpijn, verkoudheid en griep, is het natuurlijk geen vervanging voor een eventuele medische behandeling die u ondergaat of moet ondergaan. Maar basilicum is zeker een waardevolle toevoeging en draagt bij aan een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.

Tip!
Voeg regelmatig wat verse (of gedroogde) basilicum toe aan uw pasta, salade, saus, stoofschotel, gebakken aardappeltjes, stop een of meer blaadjes tussen uw broodje kaas… of maak er een heerlijke verse pesto of thee van, om dagelijks maximaal te profiteren van de gezonde eigenschappen van dit prachtige natuurproduct.

P.S. Wist u dat een basilicumplantje ook muggenwerend is? Nog een reden om altijd een of meer exemplaren van dit bijzondere kruid in uw keuken en/of op uw tuintafel te hebben 😉

▶️ Lees meer gezondheidstips