Nieuwsbrief 6 • 2023

Beste cliënt,

En zo is het alweer bijna najaar… Wat voor ons betekent dat de gesprekken met zorgverzekeraars – over de voorwaarden en vergoedingen voor Trombose Zelfzorg in 2024 – weer zijn gestart.

We verwachten vooralsnog geen noemenswaardige bijzonderheden, met uitzondering van de – inmiddels bekende – afwijkende voorwaarden bij verzekeraar VGZ (en onderliggende labels).

Naar verwachting kunnen wij u daar zo tussen medio november en begin december verder over informeren. Wij houden u op de hoogte, wordt vervolgd!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. De ‘r’ zit bijna weer in de maand. Hier vindt u alvast 17 superhandige tips waarmee u relatief eenvoudig uw weerstand kunt verhogen. Zo bent u beter voorbereid op het komende griepseizoen, fijn voor uzelf én uw lichaam!

Handige voedingstips

voor een gezond(er) leven

Wist u, dat het regelmatig eten van tomaten bij kan dragen aan een gezond hart- en vaatstelsel? De rode vrucht is namelijk rijk aan kalium: een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. En hoe optimaler de bloeddruk, hoe minder kans op allerlei hart- en vaatziektes.

Ook bevatten tomaten o.a. vitamine C, zink, foliumzuur, calcium, ijzer en lycopeen. Kortom, een echt vitamine- en mineralenbommetje met een hoge voedingswaarde en mooi gezondheidseffect.

Mag of lust u geen tomaten? Er zijn genoeg alternatieven, zo zit er ook (veel) kalium in groente, aardappelen en vlees, maar bijvoorbeeld ook in brood, melk en noten.

*Heeft u een gezondheidsindicatie of allergie? Volg altijd het medisch en/of (voedings)advies van uw huisarts en/of behandelend(e) specialist(en).

De griep-/pneumokokkenprik

komt er weer aan

De griepprik – al dan niet in combinatie met de pneumokokkenprik – beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Iedereen die extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep/pneumokokken, krijgt deze gratis aangeboden. Denk aan 60+’ers en andere risicogroepen. Als u daaronder valt, ontvangt u automatisch een uitnodiging van uw huisarts.

De pneumokokkenprik beschermt u gedurende 5 jaar tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken (bacteriën), de griepprik maakt de kans om griep te krijgen kleiner. Als u desondanks tóch ziek wordt, dan is het verloop daarvan meestal minder ernstig. Bovendien verkleint de griepprik de kans op complicaties zoals een longontsteking of op verergering van uw ‘eigen’ ziekte.

Wijze van vaccinatie bij gebruik antistollingsmedicatie
Krijgt u een oproep voor de griepprik en/of pneumokokkenprik? Dan dient de vaccinatie bij u onderhuids in plaats van in de spier gezet te worden. Door het gebruik van antistollingsmedicatie is de kans op een spierbloeding bij u namelijk groter. Het is dan ook van belang dat u die onderhuidse toediening doorgeeft aan degene die de injectie zet, dit zal in de meeste gevallen uw huisarts zijn.

Blauwe plek?
Er is een mogelijkheid dat u een blauwe plek krijgt op de plaats van de injectie. Wees gerust, dat komt vaker voor en u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. U hoeft dat ook niet aan ons te melden.

U hoeft ons ook niet te informeren dat u een griepprik en/of pneumokokkenprik krijgt. Die hebben namelijk verder geen gevolgen voor uw antistollingsbehandeling. Mocht u naderhand klachten krijgen zoals griepverschijnselen, fluctueert uw INR-waarde nadien of twijfelt u over het een of ander? Neem dan gerust contact met ons doseerteam op via een bericht in uw dossier.

Let op! In tegenstelling tot bij de coronavaccinatie(s) hoeft u rondom het zetten van de griep-/pneumokokkenprik niet extra te meten.

Coronaprik

Nieuwe najaarsronde

Gaat u binnenkort een coronaprik halen? Laat ons weten wanneer u de vaccinatie krijgt, gewoon via een bericht in uw dossier. En neem alstublieft deze belangrijke informatie nog even door.

De werkwijze is als volgt:

  • Zodra u een afspraakdatum voor de herhaalprik heeft, stuurt u een bericht aan het doseerteam via uw dossier.
  • Vermeld daarin de vaccinatiedatum.
  • We proberen ervoor te zorgen dat uw INR-waarde lager of gelijk aan 3,5 is tijdens de laatste 4 weken voor de vaccinatie.

Heeft ons doseerteam bij de INR-waarde aangegeven dat de vaccinatie door kan gaan? Dan hoeft u voorafgaand aan de vaccinatie niet nogmaals uw INR te meten. U hoeft een coronavaccinatie ook niet als ingreep in te voeren. 

Voorkomen blauwe plek
Druk na de vaccinatie de injectieplaats 2 minuten af met een gaasje of pleister. Niet wrijven of masseren. 

Meer informatie
Heeft u vragen over bovenstaande? Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen hierover, of neem via een bericht in uw dossier contact op met het doseerteam.

Beperkte houdbaarheid

van meetstrips

Wist u dat er een uiterste gebruiksdatum voor uw meetstrips geldt? In tegenstelling tot de (THT) houdbaarheidsdatum bij voedingsmiddelen – waardoor u door te kijken, ruiken en/of proeven zelf kunt beoordelen of iets nog eet- of drinkbaar is – mag de houdbaarheidsdatum van meetstrips absoluut niet overschreden worden.

U vindt de houdbaarheidsdatum op de verpakking, bij het zandlopertje. Houd de datum in de gaten en bestel uw meetmiddelen alstublieft op tijd. Zo voorkomt u dat u onverwacht zonder komt te zitten.

P.S. Als uw meter goed is ingesteld, dan krijgt u bij het overschrijden van de houdbaarheidsdatum automatisch een melding.

Check stripcode & LOT-nummer

qLabs ElectroMeter

Zodra u een teststrip in uw qLabs ElectroMeter plaatst, gaat die automatisch aan en verschijnen een stripcode en LOT-nummer in het beeldscherm. Wilt u altijd even controleren of de stripcode en het LOT-nummer overeenkomen met de gegevens op de folieverpakking van de teststrip?

Zijn de gegevens juist? Druk op OK om te bevestigen.
Zijn de gegevens onjuist? U kunt die zelf eenvoudig wijzigen:

  • Selecteer het potloodje door op het pijltje naar links te klikken
  • Gebruik de pijltjestoetsen om het aan te passen
  • Met de AAN/UIT-knop kunt u via ‘volgende’ naar het volgende karakter navigeren

Is uw vaste telefoonnummer vervallen?

Houd alstublieft uw dossier up-to-date

Een actueel dossier is uitermate belangrijk voor een optimale zorgverlening, daarvoor hebben we uw medewerking nodig. Wilt u zo nu en dan nakijken of de informatie – over uzelf én uw zorgverlener(s) – in uw dossier klopt?

Dan weten we zeker dat de verzending van uw meetmiddelen, meldingen en reminders i.v.m. een nieuw schema en/of bericht én eventueel contact bij medische zaken/vragen, altijd goed en vlot verloopt.

Denk aan zaken als:

  • Is uw (vaste en/of mobiele) telefoonnummer, e-mail- en/of huisadres nog actueel? 1
  • Heeft u relevante medische klachten, zoals blauwe plekken? 1
  • Heeft u een nieuwe huisarts of apotheek? 2
  • Heeft u nieuwe of extra medicijnen gekregen? 1

1 U kunt dit zelf aanpassen in uw dossier
2 Geef het aan ons door via een bericht in uw dossier

Zó stelt u een vraag

via uw dossier

Hoe stelt u een vraag? Door ons een bericht te sturen via ‘Berichten’ in het menu. Als u een nieuw bericht wilt maken dan klikt u op de blauwe knop > ‘Nieuw bericht’.

Als u van ons een bericht krijgt met een vraag aan u, en u wilt hierop reageren: dan klikt u op de blauwe knop > ‘Toevoegen’ of ‘Reageren’.

Wanneer u een bericht heeft gelezen en het wat u betreft is afgehandeld, dan klikt u op > ‘Gelezen’. Het bericht is dan ook niet meer zichtbaar op de overzichtspagina.

Marokkaanse tuinbonensalade met yoghurt

Voor 4 personen

1 ½ kilo ongedopte (verse) tuinbonen
1 el citroensap
3 el extra vierge olijfolie
handvol verse muntblaadjes
1 kleine rode ui, fijn gehakt
1 tl komijnzaad, fijn gestampt
snufje gedroogde chilipeper
handvol oudbakken broodkruim
3 dl romige, liefst biologische, yoghurt of crème fraîche

  • Dop de bonen en blancheer ze in gezouten kokend water (zout maakt de schilletjes taai, dit is niet lekker).
  • Giet de bonen af in een vergiet. Doe ze in een kom en maak ze aan met de citroensap en olijfolie. Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper en doe de helft van de muntblaadjes erbij.
  • Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin op matig vuur de ui, komijnzaadjes en chilipeper tot de uitjes zacht en goudbruin zijn. Doe het broodkruim erbij en laat dit meebakken tot het broodkruim krokant en goudbruin is. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verdeel de yoghurt of crème fraîche over 4 borden of kommen. Hussel de bonen nog eens goed. Voeg de rest van de muntblaadjes toe en schep de bonen op de yoghurt. Maak de salade af door er wat van het ui-broodkruimmengsel over te strooien. Strooi voor meer pit wat geraspte citroenschil erover.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 34,79 mcg
Kcal 196
Vet 8,4 g
Eiwit 12,3