Nieuwsbrief 7 • 2023

Beste cliënt,

De zomerperiode is weer omgevlógen! En de intrede van de herfst betekent dat we langzaamaan weer naar het einde van het jaar gaan kijken: de periode van gezelligheid, samenzijn en terugblikken. De komende winterperiode betekent voor veel – met name oudere – mensen echter ook: Meer eenzaamheid. Minder beweging. En minder sociale contacten.

Om die reden hebben wij ervoor gekozen om de opbrengst van onze jaarlijkse decemberactie te doneren aan Het Nationaal Ouderenfonds. En zoals u wellicht nog weet, heeft u zelf invloed op de hoogte van die donatie. Lees snel verder hoe het ook alweer in zijn werk gaat – én wat u als dank voor uw deelname daarmee kunt winnen.

Doet u ook weer mee?

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Zoals u weet zijn de inkooponderhandelingen met zorgverzekeraars weer gestart. Mochten er bijzondere ontwikkelingen zijn, dan informeren wij u z.s.m. via deze nieuwsbrief en/of een speciale editie tussendoor.

 

Werkwijze bij vaccinatie(s)
Een kleine reminder


Komt u in aanmerking voor de griep-, corona- en/of pneumokokkenprik? Dan krijgt u vanzelf een uitnodiging daarvoor. Neemt u (ruim) voor het prikmoment de instructies in onze vorige nieuwsbrief nog even door? Er staat namelijk belangrijke informatie voor u in.

 

Gezond zitten
Thuis, onderweg en/of op kantoor


Zit, staat, ligt of reist u veel? Dan is het nóg belangrijker om regelmatig en bewust te bewegen, om uw bloedsomloop te stimuleren. U hoeft daarvoor niet meteen dagelijks 10.000 stappen te lopen, slechts kleine bewegingen en/of zo nu en dan een onderbreking doet al wonderen.

Een goede bloedsomloop zorgt ervoor dat elk deel van uw lichaam de juiste hoeveelheid zuurstof en voedingsstoffen krijgt, de ontstane koolstofdioxide en afvalstoffen weer goed worden afgevoerd.

Daarmee beperkt u het risico op allerlei klachten en kwalen zoals:

 • Koude handen en/of voeten
 • Een grauw uitziende huid
 • Te weinig energie

… en vermindert u het risico op trombose.

Tip!
Er zijn allerlei pauzetools en -apps die u helpen herinneren om even een rustmoment te pakken en op tijd in actie te komen. Natuurlijk kunt u zelf ook gewoon een timer’tje zetten, bijvoorbeeld elke 25 minuten.

Ontdek hier welke oefeningen u kunt doen om uw bloedcirculatie goed op gang te houden:

▶️ Bekijk trombose oefeningen

 

Vitamine K rijke groenten
en de invloed daarvan op uw INR


Met het dalen van de temperaturen veranderen vaak ook onze eetgewoonten. Dat betekent dat u komende periode waarschijnlijk weer meer groenten – zoals boerenkool, spruiten en spinazie – gaat eten die (veel) vitamine K bevatten, daardoor kan uw INR-waarde iets dalen.

Omdat u bij ons onder controle staat – en wij eventueel bijsturen indien nodig – hoeft u zich daarover geen zorgen te maken. Wat kunt u zelf doen om zoveel mogelijk INR-schommelingen te voorkomen?

Neem uw antistollingsmedicatie gelijkmatig in – het liefst elke avond na het avondeten, zo rond 18.00 uur – en eet gewoon gezond en gevarieerd. Zo blijven de dagelijkse variaties in uw INR-waarde beperkt.

Lees voor meer informatie en tips ook: ‘De invloed van voeding op mijn INR-waarde’.

▶️ Bekijk de vitamine K tabel

 

Veelgestelde vraag
& het antwoord


‘Waarom krijg ik ineens een ander merk antistollingsmiddel van de apotheek?’ Ontdek het antwoord op die regelmatig gestelde vraag én welke actie u in dat geval richting ons moet nemen.

▶️ Bekijk antwoord

 

De beste manier om te prikken
bij zelfmeten


Waar en hoe kunt u het beste prikken? En wat zijn de do’s en don’ts voor een optimale meting? We zetten het nog even voor u op een rij.

Optimaal prikken bij trombose zelfmeten

 • Neem echt even de tijd om rustig te prikken
 • Was voor het prikken altijd uw handen (met warm water)
 • Zorg ervoor dat uw handen droog en warm zijn
 • Masseer eventueel zachtjes uw vinger om de bloeddoorstroming te bevorderen of laat uw armen voor het prikken even naar beneden hangen
 • Stel de prikpen in op de hoogste stand
 • Gebruik altijd een nieuwe naald
 • Prik aan de zijkant van uw vingertoppen
 • Wissel het prikken af tussen vingers én de linker- en rechterzijde van uw vingertoppen
 • Prik het liefst in uw middelvinger, ringvinger of pink
 • Stuw het bloed in uw vinger eventueel zachtjes naar de vingertop
 • Knijp nooit. Daardoor kan er weefselvocht in de bloeddruppel komen, dat kan de uitslag van uw INR-waarde beïnvloeden.

Zo ontstaat een mooie, hangende bloeddruppel. Voeg na het aanbrengen van de bloeddruppel op de meetstrip nooitextra bloed toe, en laat uw meetapparaat altijd stilliggen tijdens de meting.

P.S. Is de meting mislukt? Voer de meting opnieuw uit met een nieuwe teststrip en nieuw naaldje (lancet). Prik niet opnieuw in dezelfde vinger. En heeft u zelf nog handige priktips? Laat het ons weten.

 

Atrium- of boezemfibrilleren?
Deel uw ervaring en steun anderen


Heeft u ooit een onderzoek ondergaan i.v.m. een onregelmatige hartslag, of wordt u behandeld wegens atrium- of boezemfibrilleren? Deel uw ervaringen, waarmee u de toekomstige behandeling daarvan helpt te verbeteren. Voor uzelf, en anderen.

Achtergrond
De Nationale Trombose Dienst werkt met het tromboseprogramma van BN IT. Nu wil BN IT niet alleen meer vrijheid teruggeven aan mensen met trombose, maar ook iets betekenen voor mensen met hartritmestoornissen. De zorg in Nederland verbeteren.

Doel
U kunt daarbij helpen door uw ervaringen met hen te delen tijdens een gesprek. Denk bijvoorbeeld aan het delen van:

 • Uw ervaring met het onderzoek dat u (ooit) heeft ondergaan
 • Zaken waar u tegenaan liep/loopt
 • Of over de nazorg

Elke ervaring – hoe ogenschijnlijk onbelangrijk ook – is enorm waardevol. Daarmee draagt u namelijk rechtstreeks bij aan het creëren van een optimale zorgverlening en -producten voor mensen met hartritmestoornissen.

Zo doet u mee

 1. Stuur een e-mail naar isabel.van.bodegom@bnit.eu
 2. Vermeld daarbij uw naam, adres en telefoonnummer
 3. Zij nemen zo snel mogelijk contact met u op
 4. En plannen een afspraak met u in, op een moment dat het u schikt

Het interview vindt – afhankelijk van uw voorkeur – telefonisch, online of op locatie plaats en duurt ongeveer een uur.

Het resultaat
Uiteraard wordt alles wat u met hen deelt – van uw persoonlijke gegevens tot en met de details van het gesprek –vertrouwelijk behandeld en alleen (geanonimiseerd) voor het onderzoek gebruikt.

Helpt u ook mee met het verbeteren van de kwaliteit van leven en behandelingsmogelijkheden bij atrium- en boezemfibrilleren? Meld u vandaag nog aan.

Alvast bedankt voor uw reactie en medewerking!

 

Beoordeel De Nationale Trombose Dienst
En steun Het Ouderenfonds & maak kans!


Laat u vóór 1 december a.s. uw beoordeling over ons achter op Google en/of Zorgkaart Nederland? Dan ontvangt Het Nationaal Ouderenfonds € 5 per review én maakt u kans op:

Een waardebon voor een heerlijk verblijf in Boutique Hotel Beekhuizen t.w.v. € 250.

De NTD steunt regelmatig goede doelen en projecten die een positieve bijdrage leveren aan onze samenleving. Want zorgen doen we samen. En samen staan we sterk.

Achtergrond
Met de inmiddels jaarlijkse decemberactie willen wij het achterlaten van uw feedback en/of waardering over onze dienstverlening stimuleren. Daarmee geeft u namelijk ook andere trombose-patiënten een waardevol inzicht in onze dienstverlening, waardoor u hen helpt de juiste afwegingen en keuzes te maken. Door het te combineren met een goed doel geven we meteen ook iets moois terug aan de maatschappij.

Het werkt als volgt

 • Laat uw beoordeling over ons achter op Zorgkaart Nederland en/of Google
 • Voor elke beoordeling ontvangt Het Nationaal Ouderenfonds € 5
 • U maakt automatisch kans op een heerlijk verblijf in Boutique Hotel Beekhuizen t.w.v. € 250
 • In december maken wij het totaalbedrag bekend

👉🏻 Waardeer ons via Google
👉🏻 Waardeer ons via Zorgkaart Nederland

P.S. Laat u op beide websites een beoordeling achter? Dan doneren wij 2 x € 5 aan het Ouderenfonds én verdubbelt u uw prijskans.

*Geldt voor de vanaf 29 september 2023 t/m 30 november 2023 op Zorgkaart Nederland en/of Google geplaatste reviews over de NTD, met een maximaal te doneren totaalbedrag van € 1.500. De gelukkige prijswinnaar wordt willekeurig gekozen en ontvangt medio december bericht via een reactie op zijn/haar waardering. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

 

Wereld Trombose Dag
13 oktober 2023


Wereld Trombose Dag is in het leven geroepen om de aandacht en het bewustzijn rondom trombose te vergroten. Nog steeds weten veel mensen niet wat trombose is, wat de risicofactoren zijn. En hoe ontzettend veel mensen ter wereld daar dagelijks mee te maken krijgen, die direct of indirect door trombose worden getroffen.

Ook De Nationale Trombose Dienst doet er – door een optimale zelfzorgbehandeling, door middel van voorlichting over trombose én hoe je gezond(er) kunt leven – elke dag alles aan om het risico op (een volgende) trombose te verkleinen.

U kunt ons daarbij helpen
Door het delen van onze socialmedia berichten op Facebook en Instagram, maar bijvoorbeeld ook door uw eigen kennis en ervaring over trombose met anderen te delen. Want meer kennis leidt tot meer inzicht. En meer inzicht kan uiteindelijk levensreddend zijn.

Dank u wel!

 

Winnen: kookboek!
Zoek de verstopte afbeelding


Ergens op onze website – in de rubriek ‘vraag en antwoord’ – hebben wij een blauw hartje verstopt.

Weet u die te vinden? Geef dan de URL of titel van de pagina waarop het hartje staat aan ons door via redactie@ntd.nl en maak kans op een van de 9 vitamine K kookboeken ‘Gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate – boordevol fijne, gezonde recepten.

Let op! Vermeld in uw e-mail met de oplossing ook uw naam, adres en woonplaats ter verificatie. Deze winactie is uitsluitend bedoeld voor cliënten van De Nationale Trombose Dienst / Trombose Zelfzorg.

 

Lekker recept
Wortelsoep met verse dille

voor 6 personen

1 grote ui, fijngehakt
1 el ongezouten boter
1 el olijfolie
1 kg wortels (of winterpeen), in grove stukken
1 grote aardappel, geschild en in blokjes
1 l groenten- of kippenbouillon
125 ml crème fraîche (light)
handvol fijngehakte verse dille, wat extra voor de garnering

 • Fruit de ui in de boter en olie, in een grote soep- of braadpan. Roer af en toe en laat de ui zacht en lichtbruin worden in 10 – 15 minuten. Voeg de wortelen en aardappel toe en bak 15 – 20 minuten met de deksel op de pan, tot de aardappelstukjes lichtbruin beginnen te worden. Roer af en toe goed door.
 • Doe de bouillon erbij, breng de vloeistof aan de kook en laat 30 – 40 minuten sudderen. De wortel moet nu zacht zijn.
 • Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
 • Voeg tot slot de crème fraîche, verse dille, zout en peper toe en roer door elkaar. De soep mag dik zijn, maar niet zo dik dat er een lepel in kan staan. Voeg in dat geval wat extra bouillon toe.
 • Serveer in soepkommen of -borden met wat verse dille erover en wat brood.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 11,99 mcg
Kcal 151
Vet 11,6 g
Eiwit 2,1 g