Nieuwsbrief april 2020

Beste cliënt,

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. We houden – waarschijnlijk net als u – onze adem in, en hopen op een goede afloop. Voor u, ondernemers, ons allemaal.

Het enige wat we kunnen doen is zoveel mogelijk binnen, in beweging én positief blijven. Gelukkig helpt het mooie weer ons daar ook een klein beetje bij.

Houd u taai, blijf gezond!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

Niet meten tijdens paasdagen

Met Pasen zijn wij gesloten. Wilt u – tenzij anders met u is afgesproken – in verband met verminderd toezicht niet in de weekenden en tijdens feestdagen meten? En gaat u binnenkort nieuwe meetmiddelen bestellen? Houd dan alstublieft rekening met eventueel afwijkende bezorgdagen van PostNL.

De NTD is ook gesloten op onderstaande, komende officiële feestdagen:

  • Koningsdag
  • Bevrijdingsdag
  • Hemelvaart
  • Pinksteren

▶️ Bekijk ook: Postbezorging rond de feestdagen

Mogelijk andere meetdatum
Bent u zelfmeter? Dan houden wij rekening met de meetdatum. Bent u zelfmeter en zelfdoseerder? Houd er dan rekening mee dat u een dag later – of eerder – meet en invoert.

Spoedgevallen
En is er sprake van een acute situatie of heeft u dringende medische vragen die (echt) niet tot de volgende werkdag kunnen wachten? Dan belt u 24/7 rechtsreeks met ons calamiteitennummer. Namens het hele team alvast ontzettend bedankt voor uw medewerking.

Wij wensen u hele fijne paasdagen! Lees nog even verder voor een lekker paasborrel-recept 😉

Wat is een INR-waarde?

En wanneer is die (echt) te hoog, of te laag? En wat zijn mogelijke oorzaken daarvan? U leest het in ons laatste blog 👉🏻 Wat is een INR-waarde?

Fit blijven

Iedereen heeft beweging nodig. Maar hoe blijf je fit tijdens de coronaquarantaine? Met deze oefeningen blijft u – ook thuis – altijd in vorm 💪🏻

Combinatiepreparaten

Bij bepaalde aandoeningen krijgt u een combinatie van preparaten voorgeschreven. Een voorbeeld daarvan is de behandeling voor de maagzweer veroorzakende bacterie Helicobacter pylori. Die medicatie bestaat uit een maagzuurremmer en twee verschillende soorten antibiotica: pantoprazol, claritromycine en amoxicilline. Maar hoe verwerkt u een combinatiepreparaat in uw dossier?

Als u in de medicatielijst in uw persoonlijke dossier de eerste vijf letters van het woord pantoprazol intypt, krijgt u zowel pantoprazol als het combinatiepreparaat (Pantoprazol/Claritromycine/Amoxicilline) te zien. Het is belangrijk om de goede medicatie aan te klikken, want de combinatiekuur is van korte duur, terwijl de pantoprazol alleen vaak gebruikt wordt zolang u andere medicatie inneemt. De pantoprazol alleen heeft geen effect op de INR-waarde, het combinatiepreparaat wel!

Wilt u bij het invoeren van de combinatiemedicatie, ook de hoeveelheden van de verschillende onderdelen invullen en het aantal milligrammen scheiden door schuine streepjes? Dus bijvoorbeeld: 40/500/1000 mg.

Vitamine K tabel

Onze vitamine K tabel heeft een update ondergaan. Bekijk en/of download de nieuwe versie 👉🏻 Vitamine K tabel

#PAASWINACTIE 🌷

Los de woordzoeker op en maak kans op 1 van de 3 Bloomon-giftcards t.w.v. € 20!

Hoe het werkt
·       Los de woordzoeker op
·       Stuur de oplossing voor 1 mei 2020 naar redactie@ntd.nl
·       Uit de goede inzendingen worden willekeurig 3 winnaars geselecteerd
·       De winnaars ontvangen uiterlijk medio mei bericht

Doet u ook mee? Succes!

P.S. Kunt u er geen genoeg van krijgen? Hier vindt u meer online puzzelplezier 👉🏻 DenksportPuzzelsite & Jigsaw Planet.

Hamkroketjes

Voor 10 – 12 kroketjes

100 g boter
120 g bloem
4 dl melk
1 sjalotje, zeer fijn gehakt
150g serranoham, zeer fijn gehakt
2 eieren
bloem
paneermeel
olijfolie

  • Laat in een ruime steelpan langzaam de boter smelten. Doe de bloem erbij en roer rustig met een houten lepel tot een homogene massa ontstaat. Laat de bloem al roerende drie minuten doorgaren (niet laten kleuren). Haal de pan van het vuur en voeg al roerende de melk beetje bij beetje toe. Zet de pan terug op het vuur en breng het mengsel al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat het nog vijf minuten zachtjes koken, roer af en toe. Zet het mengsel als het wat is afgekoeld in de koelkast.
  • Fruit het sjalotje in één eetlepel olijfolie (niet bruin laten worden). Voeg na 3 minuten de ham toe en haal de pan van het vuur.
    Haal het mengsel uit de koelkast. Voeg de sjalot en de ham toe. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Laat het mengsel zo lang mogelijk rusten in de koelkast.
  • Klop de eieren los in een diep bord. Strooi een beetje bloem in een ander bord en een beetje paneermeel in een derde bord. Verhit in een pan minimaal 8 cl milde olijfolie. Haal het mengsel uit de koeling en maak er kleine balletjes van (bijvoorbeeld met een ijslepel). Rol hiervan mooie kleine kroketjes. Haal ze een voor een eerst door de bloem, dan door het ei en tenslotte door het paneermeel. Zorg dat de hele vulling bedekt is met zowel ei als paneermeel.
  • Frituur de kroketjes per vier stuks goudbruin in de olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm in de oven op 100℃, met de deur op een kiertje.

Dit hapje bevat:
Vitamine K 10,8 mcg
Kcal 297
Vet 21,6 g
Eiwit 7,9 g

Uit ‘het vitamine K kookboek – gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate.