Nieuwsbrief december 2021

ntd-trombosedienst-nieuwsbrief-dec

Beste cliënt,

Het gaat goed met onze eindejaarsactie voor KiKa. Al 49 van u hebben uw feedback en waardering over ons achtergelaten op ZorgKaart Nederland na onze oproep in de vorige nieuwsbrief. Dat betekent dat er al € 490 is opgehaald voor KiKa!

Het kan natuurlijk nóg beter
Heeft u nog niet meegedaan? U bent er natuurlijk altijd vrij in, maar laat u alsnog uiterlijk voor woensdag 15 december 2021 uw waardering achter, dan ontvangt KiKa maar liefst € 10 daarvoor. Zo helpt u ons aan waardevolle feedback en KiKa aan een mooie bijdrage.

Helpt u ze aan een geweldige eindspurt?

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. We hebben weer een leuke winactie. Lees snel verder!

De NTD toevoegen

aan uw favorieten

Volgt u ons via Facebook? Voeg onze Facebookpagina dan toe aan uw favorieten. Door de veelheid aan berichten op het platform i.c.m. de algoritmes van Facebook, krijgt u als volger niet langer automatisch (al) onze berichten te zien.

Door ons toe te voegen, worden onze berichten hoger weergegeven in uw nieuwsoverzicht. En ziet u onze berichten als een van de eerste.

Hoe het werkt

 • Klik in Facebook rechtsboven op het pijltje naar beneden. Hier kunt u allerhande zaken omtrent uw account wijzigen.
 • Klik op Instellingen en privacy
 • Klik op Voorkeuren voor nieuwsoverzicht
 • Klik op Favorieten beheren
 • Typ in de zoekbalk (de eerste letters van) De Nationale Trombose Dienst
 • Klik op het sterretje om ons als favoriet toe te voegen
 • En klik op het kruisje rechtsboven om het menu te verlaten

Zo blijft u altijd als eerste op de hoogte. Heeft u geen Facebook? U kunt ons ook volgen via Instagram en/of Twitter. En heeft u geen social media? Wees gerust, alle belangrijke informatie blijven wij uiteraard ook via onze nieuwsbrief delen.

Vergoeding Trombose Zelfzorg

in 2022

Goed nieuws! Ook voor komend verzekeringsjaar heeft de NTD overeenkomsten kunnen sluiten met alle Nederlandse zorgverzekeraars.

Bent u echter verzekerd bij VGZ, of wilt u overstappen naar VGZ – of een van de labels die daaronder vallen? Dan kan het zijn – afhankelijk van in welke regio u woont en welk type zorgpolis u heeft – dat u een uitzondering op de regel bent. We hebben uw opties en/of eventueel te nemen stappen voor u op een rij gezet.

▶️ VGZ-vergoeding in 2022

Wintersport

of andere vakantieplannen?

Gaat u binnenkort op wintersport? Of ontsnapt u liever aan de kou op een zonovergoten werelddeel? Waar u ook naartoe gaat; tot 3 vakantieperiodes per jaar kunt u kosteloos* gebruik maken van onze vakantieservice.

Dat betekent dat u – ook zonder internet – altijd verzekerd bent van optimale trombosezorg. Oók in het buitenland.

Vakantiechecklist
Nog even een checklistje voordat u gaat:

 • Geef uw vakantie altijd even aan ons door
 • Neem uw meetapparaat met toebehoren mee (in uw handbagage)
 • Neem genoeg antistollingsmiddelen mee (i.v.m. mogelijke beperkte beschikbaarheid ter plaatse), verdeel ze – als u gaat vliegen – over uw koffer en uw handbagage
 • Lees de aanvullende informatie & documentatie (login op uw account, ga naar ’brieven’)
 • Raadpleeg de instructie van onze vakantieservice

Veel vakantieplezier!

*Bij redelijk/normaal gebruik

Let op
Actieve (sport)vakanties brengen grotere risico’s met zich mee. Wees dus alstublieft voorzichtig en neem bij een blessure of (verdenking op) een bloeding altijd snel contact op met uw huisarts, de eerstehulpafdeling van het ziekenhuis ter plaatse en onze servicedesk.

EHIC

2022

Woont u in het buitenland? Dan ontvangen wij graag z.s.m. een digitale kopie van uw nieuwe Europese zorgpas voor 2022, ofwel de EHIC (European Health Insurance Card). Maak een foto of scan en upload ‘m via uw persoonlijke dossier, of stuur het bestand via e-mail naar servicedesk@ntd.nl.

Niet meten

tijdens weekenden & feestdagen

Zoals u weet, is het – in verband met verminderd toezicht – niet handig om na 17.00 uur, in de weekenden en tijdens feestdagen een INR-waarde te meten en in te voeren. Wat moet u doen? En bij spoedgevallen?

Tenzij anders met u is afgesproken, verzoeken wij u vriendelijk doch dringend om uw INR-waarde niet in te voeren na 17.00 uur, in de weekenden, op 24 & 31 december na 17.00 uur, tijdens de kerstdagen (25 & 26 december) en op Nieuwjaarsdag (1 januari).

 • Bent u zelfmeter? Dan houden wij rekening met de meetdatum.
 • Bent u zelfmeter en zelfdoseerder? Dan kunt u de voorgaande of eerstvolgende werkdag meten en invoeren.

Spoedgevallen
Heeft u tijdens weekenden en/of feestdagen dringende medische vragen, die absoluut niet tot de volgende werkdag kunnen wachten? Neem dan contact op via ons calamiteitennummer: 088 – 003 8881. Vanuit het buitenland: +31 88 003 8881.

Zelf regelen

Simpel en snel.

Naast het doorgeven van uw INR-waarde, regelt u ook onderstaande zaken eenvoudig zelf – via uw persoonlijke dossier.

 • Meetmiddelen bestellen
 • Persoonlijke gegevens wijzigen
 • Herinneringen instellen
 • Medische klachten doorgeven*
 • Nieuwe of veranderde medicatie doorgeven*
 • Tandheelkundige/operatieve ingrepen en ziekenhuisopnames doorgeven*
 • Doorgeven (vermoedelijke) reden buitensporig lage INR-waarde (< 1.5), bijvoorbeeld door een gemiste dosering*
 • Doorgeven (vermoedelijke) reden buitensporig hoge INR-waarde (> 5.0), bijvoorbeeld door koorts*

*Geef deze zaken direct aan ons door, het kan namelijk zijn dat uw dosering moet worden aangepast. In deze gevallen hoeft u dus niet te wachten op de volgende controledatum.

Vragen of opmerkingen?
Laat het ons weten. Het liefst via de berichtenfunctie; dan weten we zeker dat u het bent, en hebben we altijd al uw gegevens bij de hand.

Postbezorging

rond de feestdagen

Heeft u binnenkort meetmiddelen nodig? Bestel uw meetmiddelen op tijd. December is een drukke maand voor PostNL, en er zijn aangepaste bezorgdagen in verband met de feestdagen.

▶️ Bekijk aangepaste bezorgdagen

Beperkte houdbaarheid

van meetstrips

Wist u dat er een uiterste gebruiksdatum voor uw meetstrips geldt? In tegenstelling tot de (THT) houdbaarheidsdatum bij voedingsmiddelen – waardoor u door te kijken, ruiken en/of proeven zelf kunt beoordelen of iets nog eet- of drinkbaar is – mag de houdbaarheidsdatum van meetstrips absoluut niet overschreden worden.

U vindt de houdbaarheidsdatum op de verpakking, bij het zandlopertje. Houd de datum in de gaten en bestel uw meetmiddelen alstublieft op tijd. Zo voorkomt u dat u onverwacht zonder komt te zitten.

P.S. Als uw meter goed is ingesteld, dan krijgt u bij het overschrijden van de houdbaarheidsdatum automatisch een error-melding.

Tromboseverhalen

van onze cliënten

Een van onze cliënten, voormalig politiechef Lex Verzijlbergen is onlangs geïnterviewd door Trombosestichting Nederland. Lees Lex’ tromboseverhaal en wat de impact daarvan was op zijn (toen nog werkende) leven.

▶️ Lees Lex’ verhaal

Ook cliënt Bart Roest deelt publiekelijk zijn persoonlijke, aangrijpende verhaal over PTS (Post Trombotisch Syndroom). Op zijn blogpagina schrijft hij regelmatig over zijn belevenissen, angsten en gedachten sinds hij ziek is geworden door trombose.

▶️ Lees Barts blog

Win een cadeaubon t.w.v. € 100

met uw selfie video

Wat vindt u van zelfmeten via De Nationale Trombose Dienst? Laat het ons en anderen weten door het maken van een selfie video!

Dit is hoe het werkt:

 • Maak een filmpje van uzelf
 • Vertel daarin waarom u zelfmeten via De Nationale Trombose Dienst zo fijn en/of handig vindt
 • Stuur het maximaal 45 seconden durende filmpje o.v.v. van uw naw-gegevens uiterlijk 31 december 2021 naar redactie@ntd.nl
 • Geef daarbij aan of uw echte voornaam er wel of niet bij mag worden vermeld

En maak kans op een cadeaubon naar keuze t.w.v. € 100!

De kleine lettertjes
Door het sturen van uw selfie video geeft u de NTD automatisch toestemming om uw verhaal – onder vermelding van uw eigen of een gefingeerde voornaam – te gebruiken voor (online) marketingdoeleinden. Denk aan het publiceren van uw filmpje op onze website, in de nieuwsbrief en/of social media.

Gamba’s met saffraanmayonaise

voor 12 borrelhapjes

Voor de saffraanmayonaise:
½ teentje knoflook
20 draden saffraan
1 el citroensap
1 eierdooier
1 tl mosterd
1 dl zonnebloemolie
Koud water

Voor de gamba’s:
2 gamba’s per persoon
2 takjes bladpeterselie, fijngehakt
2 tenen knoflook in dunne plakjes
1 rode chilipeper gesneden in vrij grove stukken, zonder zaadjes
½ krop sla
3 el olijfolie
½ el grof zeezout

De saffraanmayonaise:

 • Wrijf de knoflook met een snufje zout en de saffraan tot moes in een vijzel. Voeg het citroensap toe.
 • Meng in een kom de eierdooier met de mosterd en doe er het knoflook-saffraanmengsel bij.
 • Voeg al roerende druppelsgewijs een deel van de olie toe. Wanneer de mayonaise een beetje dikker wordt, voeg dan al roerend beetje bij beetje de rest van de olie toe. Breng op de juiste dikte met wat koud water. Breng op smaak met peper en zout. Dek af tot gebruik.

De gamba’s:

 • Pel de rauwe gamba’s en verwijder met een scherp mesje het darmkanaal.
 • Haal de bladeren van de sla los en was ze. Slinger droog in een centrifuge of in een droge doek. Selecteer de kleine, binnenste bladeren zodat er voor iedereen een mooi blad is. Schik de bladeren op kleine bordjes of een grote schaal.
 • Verhit op matig vuur de olie in een koekenpan of wok. Voeg zodra de olie op temperatuur is de rode peper toe. Voeg na een minuut de gamba’s en de knoflook toe. Bak tot ze verkleuren en krullen (zo’n 3 minuten).
 • Haal de pan van het vuur en strooi de peterselie over de gamba’s. Voeg wat grof zout toe en schud nog een keer op.
 • Leg de gamba’s op de slabladeren en maak af met een mooie lik saffraanmayonaise.

Dit hapje bevat
Vitamine K 11,41 mcg
Kcal 157
Vet 12,4 g
Eiwit 11,1 g