Beste cliënt,
Dry January is alweer even voorbij. Heeft u toevallig ook meegedaan? Een gematigde alcoholconsumptie (1 à 2 drankjes per dag) geeft overigens weinig problemen. In hoeverre is alcohol eigenlijk van invloed op uw INR-waarde? En traditionele wintergroenten zoals broccoli en boerenkool? Dat – en meer handige informatie & tips – in deze kersverse nieuwsbrief.
Met vriendelijke groet,
Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur
P.S. U heeft in groten getale meegedaan aan het cliënttevredenheidsonderzoek, waarvoor hartelijk dank! In de volgende nieuwsbrief meer daarover.
Invloed alcohol op INR
Zoals gezegd: een gematigde alcoholconsumptie geeft over het algemeen weinig problemen. Echter, alcohol heeft natuurlijk wel degelijk invloed op de werking van de lever; daar waar de stollingsfactoren geproduceerd worden.
Als er forse leverschade optreedt kan dat grote gevolgen hebben voor de stolling. Wanneer alcohol in grote hoeveelheden geconsumeerd wordt – maar ook wanneer er opeens sterk geminderd wordt – kan dat dus invloed hebben op de INR-waarde.
Moet u ons nu elke glaasje doorgeven? Nee, absoluut niet. Alleen bij overmatig alcoholgebruik is het raadzaam ons hierover te informeren (via een bericht in uw dossier).
Een mooie bloeddruppel
Is uw bloeddruppel soms te klein? Wellicht dat een (of meer) van deze tips u kan helpen:
- Meet direct na het opstaan, douchen of sporten, dan is uw lichaam nog lekker warm
- Was uw handen met warm water en/of masseer uw vingers
- Houd uw armen voor het prikken naar beneden, zodat het bloed naar uw handen stroomt
- Stuw het bloed in uw vinger met een zacht knijpende beweging naar de vingertop
- Keer de hand direct om na het prikken, zodat de druppel gaat hangen
- Gebruik uw pink om in te prikken
- Stel de prikdiepte van uw prikpen iets dieper in
- Warm uw handen op onder de kraan, of aan een warme kop thee of soep
Het wat koudere weer helpt momenteel natuurlijk ook niet echt mee, maar zo komt u al een heel eind!
▶️ Raadpleeg ook de prikinstructie.
Winterkost & vitamine K
Tot de eerste lentezon weer schijnt, staat de winterkost waarschijnlijk nog wel even bij u (en ons) op tafel. Waar zit ook alweer veel – en weinig – vitamine K in? U leest het hier 👇🏻
Vitamine K rijke groenten zijn:
- Groene groenten zoals spinazie, broccoli, peterselie, andijvie en sla
- Koolachtige groenten zoals boerenkool, bloemkool, spruiten
- Koolsoorten zoals zuurkool, witte kool, rode kool
Overige vitamine K rijke voedingsmiddelen:
- Melk
- Groene thee
- Zonnebloemolie
- Lever
- Bananen
- Perzik
Vitamine K arme voedingsmiddelen zijn o.a. komkommer, aardappelen, tomaten, maïs, appels, sinaasappels en avocado. Onze tip voor trombosecliënten? Eet gevarieerd. Zo houdt u eventuele schommelingen in uw INR-waarde minimaal.
▶️ Bekijk de vitamine K tabel op onze website voor een compleet overzicht.
Wat te doen bij bloedverlies?
Door de verminderde bloedstolling om trombosevorming te voorkomen, is de meest voorkomende bijwerking van cumarines het optreden van bloedingen. Dat kan zich uiten in:
- Blauwe plekken
- Kleine kortdurende bloedingen
- Ernstigere bloedingen
Wat kunt u het beste doen bij bloedverlies? En wanneer is direct actie noodzakelijk? Wij zetten e.e.a. voor u op een rij.
Oorzaken bloeding
Een bloeding kan ‘spontaan’ optreden, mogelijke andere oorzaken van bloedingen zijn:
- Een te hoge INR-waarde
- Een blaasontsteking
- Een maagzweer
- Een andere (goed- of kwaadaardige) aandoening
Geef een lichte bloeding, koorts en blauwe plekken altijd even aan ons door via een bericht in uw dossier; wellicht dat uw INR-waarde moet worden gecontroleerd en/of uw dosering moet worden aangepast. Neem ook altijd even contact op met uw huisarts (om de oorzaak te achterhalen).
- Bloed in de urine of ontlasting
Is uw urine rood van kleur? Of zit er bloed bij uw ontlasting? Neem dan direct contact op met uw huisarts, en geef het aan ons door via uw persoonlijke dossier > medische klachten.
- Bloedneus
Is de bloedneus kort van duur en/of eenmalig? Dan is er niet direct actie nodig. Treedt het vaker op of is de bloedneus niet te stelpen, dan kunt u het beste even uw INR-waarde meten. Geef dan bij het invoeren van de INR aan, dat u last heeft van deze klachten. Wellicht besluit het doseerteam uw medicatie iets aan te passen.
Houden de klachten aan? Neem dan voor de zekerheid ook contact op met uw huisarts.
Overige (ernstigere) bloedingen zijn gelukkig zeldzaam. Vertel bij bloedingen, een ongeval of andere medische klachten uw behandelaar(s) en/of specialist(en) altijd dat u antistollingsmedicatie gebruikt.
Is er echter toch sprake van een ernstige bloeding, zoals:
- Het ophoesten of braken van bloed
- Een aanhoudende bloedneus (langer dan 10 minuten)
- Abnormaal vaginaal bloedverlies
- Bloed bij de ontlasting
Dan is direct ingrijpen noodzakelijk. Bel in zo’n geval altijd meteen uw huisarts.
Wat doet een stollingsverpleegkundige?
Toen u startte met uw antistollingsbehandeling bij De Nationale Trombose Dienst (NTD) is een van onze stollingsverpleegkundigen bij u op bezoek geweest om u op weg te helpen met Trombose Zelfzorg. Hoe ziet het leven van een stollingsverpleegkundige er eigenlijk uit? Lees het blog.
Ouderwetse erwtensoep met worst
Voor 4 personen
250 g spliterwten
2 schouderkarbonades
1 laurierblaadje
1 takje tijm
1 kruimig kokende aardappel, in blokjes
1 ui, gehakt
1 dunne prei, in ringen
300 g winterwortel, in blokjes
300 g knolselderij, in reepjes
1 kleine rookworst, in plakjes
- Breng in een grote pan de spliterwten met 1½ liter water, 1 eetlepel zout, de karbonades, laurierblaadjes en tijm aan de kook en laat dit 20 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig, ook over de bodem.
- Voeg de aardappel en groente toe en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken.
- Neem het vlees uit de pan en snijd het in stukjes. Roer de soep goed door, zodat de erwten de soep binden.
- Voeg het vlees en de rookworst toe en laat de soep nog 10-15 minuten zachtjes koken.
- Breng op smaak met zout en peper. Serveer de erwtensoep in grote kommen met roggebrood met katenspek.
Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 15,28 mcg
kcal 519
Vet 25,8 g
Eiwit 35,1 g
Uit ‘het vitamine K kookboek – gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate.