Nieuwsbrief januari 2020

trombosedienst-nieuwsbrief-01-2020-ntd

Beste cliënt,

In deze eerste editie van het nieuwe jaar willen wij u allereerst hartelijk bedanken. Er is namelijk een mooie trend gaande: er wordt steeds consequenter en op tijd gemeten. Ook de invoer van medicatie is van een steeds hogere kwaliteit. Dat werkt voor ons nog prettiger en efficiënter. Dank u wel daarvoor!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Heeft u het cliënttevredenheidsonderzoek al voorbij zien komen? We horen graag wat u van onze dienstverlening vindt!

Resultaat eindejaarsactie

Met 68 beoordelingen heeft de doneeractie € 340 opgeleverd voor Stichting Hartekind. Wij hebben besloten dit bedrag naar boven af te ronden, waardoor we – mede dankzij uw feedback – in december € 500 mochten doneren aan dit prachtige goede doel.

Heeft u meegedaan? Dank u wel voor uw steun én input! Heeft u de actie gemist of niet meegedaan? Doneren kan altijd. Veel kleine beetjes doen een hoop 😊

👉🏻 hartekind.nl/doneer

Verzoek aanpassing achternaam

Staat uw volledige achternaam (geboortenaam en eventueel getrouwde naam) al in uw dossier vermeld? Vriendelijk verzoek aan u om dat even na te kijken. Bij de communicatie met andere zorgverleners moeten wij namelijk de volledige naam hanteren. Alvast bedankt voor de check!

Vakantieservice

Gaat u binnenkort skiën? Of misschien wel op vakantie naar een warmere bestemming? Waar u ook naartoe gaat; tot drie vakantieperiodes per jaar kunt u kosteloos* gebruik maken van onze vakantieservice. Dat betekent dat u – ook zonder internet – altijd verzekerd bent van optimale trombosezorg. Oók in het buitenland.

Nog even een checklistje voordat u gaat:

  • Neem altijd uw meetapparaat met toebehoren – in de handbagage – mee
  • Neem genoeg antistollingsmiddelen mee (i.v.m. mogelijke beperkte beschikbaarheid ter plaatse)
  • Verdeel de tabletten over uw koffer én handbagage (voor het geval uw koffer zoekraakt)
  • Lees de aanvullende informatie & documentatie (login op uw account, ga naar ’brieven’)
  • Raadpleeg de instructie van onze vakantieservice

Veel vakantieplezier!

*Bij redelijk/normaal gebruik

Let op!
Actieve (sport)vakanties brengen grotere risico’s met zich mee. Wees dus alstublieft voorzichtig en neem bij een blessure of (verdenking op) een bloeding altijd snel contact op met uw huisarts, de eerstehulpafdeling van het ziekenhuis ter plaatse en onze servicedesk.

Gezonde voornemens

Als uw voedingspatroon drastisch verandert of u valt veel af, dan kan het nodig zijn om uw antistollingsmedicatie bij te stellen. Dus wilt u afvallen? Geef dat dan tijdig aan ons door, dan houden we even een extra oogje in het zeil. Succes!

Voedingssupplementen & vitamines

En gaat u – ter ondersteuning van een gezonde levensstijl – ook voedingssupplementen en/of vitamines gebruiken? Lees dan voor gebruik het etiket, want vitaminepillen of supplementen die vitamine K bevatten (Konakion/Fylochinon/Fytomenadion) raden we af. *

De toegevoegde vitamine K daarin, werkt namelijk uw antistollingsmedicatie tegen. Vitamines en supplementen zónder vitamine K, kunt u natuurlijk wel gerust gebruiken.

Let ook op bij fruitsappen met toegevoegde vitamines.

Kruiden en/of natuurpreparaten
Kruiden en/of natuurpreparaten kunnen een interactie geven met andere medicatie die u inneemt. Er is helaas weinig goed onderzoek beschikbaar over de wisselwerking tussen kruiden en/of natuurpreparaten en vitamine K-remmers zoals fenprocoumon en acenocoumarol.

Geeft u gebruik daarvan voor de zekerheid alstublieft altijd aan ons én uw behandelend specialist en/of huisarts door. Wij maken daarvan een aantekening in uw dossier, indien nodig passen wij uw doseerschema aan. Alvast bedankt!

Vervallen meetstrips & LOT-nummer

In de nieuwsbrief van november stipten we het al even aan, toch krijgt onze servicedesk er nog steeds veel vragen over: Want wat moet u doen bij meldingen zoals ‘Vervallen meetstrip’ of ‘LOT-nummer niet correct’? In de uitgebreide instructie op onze website leest u precies wat u moet doen.

Goed om te weten
Controleer voor elke meting altijd de stripcode en het LOT-nummer. En heeft u nieuwe strips nodig? Laat het ons tijdig weten via een bericht in uw dossier. U heeft een setje nieuwe strips binnen enkele werkdagen in huis.

Uitslag rebus

De oplossing van de rebus was ‘Zorg voor uzelf. Altijd en overal.’ U heeft massaal gereageerd op deze winactie, waarvoor dank. De winnaars hebben hun prijs inmiddels ontvangen.

Pizza met geitenkaas & rucola

Voor 6 personen

Voor het bakken van de pizza’s moet de oven worden voorverwarmd op 230 graden Celsius. Gebruik een pizzasteen als u die heeft, anders een bakplaat of rooster bedekt met bakpapier.

2 geitenkaasjes, elk ongeveer 125 g
6 el extra vierge olijfolie
300 g zwarte olijven, zonder pit
3 el fijngehakte verse bladpeterselie
3 gedroogde rode chilipepers, verkruimeld
1 el rode wijnazijn
1 ciabattabrood, korst verwijderd, tot grof kruim vermalen
3 el verse tijmblaadjes
300 g rucola, gewassen en gedroogd
citroensap

  • Halveer de kaasjes horizontaal, leg ze naast elkaar in een ondiepe schaal en schenk er zoveel olijfolie op dat ze onderstaan. Doe de olijven in een kom met de peterselie, chilipeper en kruidenazijn, schenk er zoveel olie op dat ze onderstaan en schep alles door. Laat het staan.
  • Maal het brood in een keukenmachine tot grof kruim. Doe de tijm erbij en meng die door het broodkruim. Leg het op een platte schaal. Wentel de kaasjes voorzichtig door het kruim tot ze aan alle kanten bedenkt zijn. Leg de kaasjes op de pizzabodems, strooi het resterende broodkruim erover met de gemarineerde olijven.
  • Sprenkel er wat van de marinade-olie over, strooi er zout en peper naar smaak over en bak de pizza’s 6-8 minuten in een voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten en de korst knapperig.
  • Maak de rucola aan met een eetlepel olijfolie en citroensap. Verdeel hem over de hete pizza’s.

Dit gerecht bevat per persoon: 

Vitamine K 2,27 mcg
Kcal 756
Vet 32,9 g
Eiwit 21 g

Uit ‘het vitamine K kookboek – gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate.