Nieuwsbrief oktober 2020

nieuwsbrief-ntd-oktober-2020

Beste cliënt,

De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan. Naast het prachtige kleurenspel wat dit seizoen met zich meebrengt, betekent het ook: kouder weer en veranderende eetgewoontes. Daarom vindt u in deze nieuwsbrief handige priktips en meer informatie over vitamine (K) rijke wintergroenten. Fijn voor het meten én goed om te weten.

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. U ontvangt onze nieuwsbrief voortaan vanaf een nieuw e-mailadres: nieuwsbrief@nieuwsbrief-ntd.nl. Mocht de nieuwsbrief om die reden in uw spambox belanden, voeg dan het nieuwe adres toe aan uw adresboek of lijst met veilige afzenders.

Meetstrips nodig?

Bestel op tijd

Heeft u binnenkort nieuwe meetstrips nodig? Bestel ze dan alstublieft op tijd, wanneer u nog 2 à 3 strips in huis heeft.

Voorkom dat u zonder komt te zitten, dus:

 • Check regelmatig de houdbaarheid
  U vindt de houdbaarheidsdatum van de teststrips op de verpakking
 • Bestel op tijd
  Via een bericht in uw dossier

Dan heeft u ze in de regel binnen enkele werkdagen in huis, uiteraard afhankelijk van eventuele drukte bij PostNL.

Priktips

bij kouder weer

Koude handen zijn best lastig als u moet prikken. Onderstaand een aantal tips voor het krijgen van warmere handen én een mooie bloeddruppel:

 • Voer de vingerprik uit na het sporten, of na een huishoudelijke activiteit
 • Prik direct na het douchen en/of een warm bad
 • Geniet van een lekkere kop thee, warm daar uw vingers aan op
 • Houd uw vinger(s) eerst even in warm water, of tegen een (niet al te hete) verwarming
 • Masseer uw handen en/of betreffende vinger voordat u gaat prikken, om de bloedcirculatie te stimuleren

▶️ Bekijk prikinstructie

De beste manier om te prikken

bij zelfcontrole

Waar en hoe kunt u het beste prikken? En wat kunt u doen om een mooie bloeddruppel te laten ontstaan? Bekijk onze priktips!

Optimaal prikken bij trombose zelfmeten

 • Neem echt even de tijd om rustig te prikken
 • Was voor het prikken altijd uw handen
 • Zorg ervoor dat uw handen droog en warm zijn
 • Masseer eventueel uw vinger om de bloeddoorstroming te bevorderen of laat uw armen voor het prikken even naar beneden hangen
 • Stel de prikpen in op de hoogste stand
 • Gebruik altijd een nieuwe naald
 • Prik aan de zijkant van uw vingertoppen
 • Wissel het prikken af tussen vingers én de linker- en rechterzijde van uw vingertoppen
 • Prik het liefst in uw middelvinger, ringvinger of pink
 • Stuw het bloed in uw vinger eventueel zachtjes naar de vingertop
 • Zo ontstaat een mooie, hangende bloeddruppel

Voeg na het aanbrengen van de bloeddruppel op de meetstrip nooit extra bloed toe, en laat uw meetapparaat altijd stilliggen tijdens de meting.

Is de meting onverhoopt mislukt?
Voer de meting opnieuw uit met een nieuwe teststrip en nieuw naaldje (lancet). Prik niet opnieuw in dezelfde vinger.

Succes!

Belangrijke informatie

van het doseerteam

Wilt u – als u uw INR-waarde heeft ingevoerd en een nieuw doseerschema van ons heeft gekregen – ook even kijken of het doseerteam een opmerking voor u heeft achtergelaten?

U vindt eventuele opmerkingen onder het kopje ‘Commentaar doseerteam’ onderaan uw doseerschema (zie afbeelding). Neem die informatie alstublieft ter harte, het is belangrijk voor uw antistollingsbehandeling.

Heeft u naar aanleiding van de opmerkingen vragen? Stuur dan een bericht aan onze doseeradviseurs via uw persoonlijke dossier. Uw vraag wordt zo snel mogelijk – indien urgent en mogelijk nog diezelfde dag – beantwoord. Wel zo prettig.

Verzekerd bij VGZ?

Let op…

Misschien weet u het nog: Coöperatie VGZ koos vorig jaar voor een andere manier van zorginkoop, wat ertoe leidde dat zelfmanagement bij trombosezorg voor VGZ-verzekerden met een naturapolis – in sommige regio’s in Nederland – niet langer volledig werd vergoed. Gevolg daarvan was dat een aantal NTD-cliënten ongewenst en noodgedwongen naar een andere zorgverzekeraar of trombosedienst stapten. Vervelend voor hen, en voor ons.

De gesprekken met zorgverzekeraars zijn weer in volle gang, wij verwachten geen spannende ontwikkelingen – tenzij u bij VGZ verzekerd bent. In de loop van komende weken verwachten wij uitsluitsel te krijgen aangaande VGZ (en alle labels die daaronder vallen), wij houden u uiteraard op de hoogte via deze nieuwsbrief.

Als het besluit van VGZ daadwerkelijk gevolgen voor u heeft, wat per polistype en regio kan verschillen, ontvangt u natuurlijk persoonlijk en tijdig bericht. Wordt vervolgd…

P.S. Bent u elders – dus niet bij VGZ – verzekerd? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken.

Zorgen doen we samen

Goed doel eindejaarsactie bekend

U heeft massaal gereageerd op onze oproep om uw favoriete goede doel in te sturen, waarvoor dank! We zouden ze natuurlijk het liefst allemaal steunen, maar uit al die goede doelen hebben we Hart4Onderzoek geselecteerd.

Hart4Onderzoek zet zich in voor wetenschappelijk onderzoek naar (aangeboren) hart- en/of vaataandoeningen bij (jong) volwassenen. Voor betere overlevingskansen en een betere kwaliteit van leven. Eind dit jaar maken wij een mooi bedrag over naar dit prachtige, goede doel.

P.S. Houd onze socialmediakanalen in de gaten, want ú kunt mede bepalen hoe hoog dat bedrag zal worden.

Vitamine K-rijke groenten

en de invloed daarvan op uw INR

Met het dalen van de temperaturen veranderen vaak ook onze eetgewoonten. Dat betekent dat u waarschijnlijk weer meer groenten gaat eten die vitamine K bevatten, daardoor kan uw INR-waarde iets dalen. Omdat u bij ons onder controle staat – en wij eventueel bijsturen indien nodig – hoeft u zich daarover geen zorgen te maken. Wel zo’n fijn idee.

Wat kunt u zelf nog doen om zoveel mogelijk INR-schommelingen te voorkomen?
Neem uw antistollingsmedicatie gelijkmatig in, eet gezond en gevarieerd. Zo blijven de dagelijkse variaties in uw INR-waarde beperkt. En wilt u afvallen? Geef dat dan tijdig door aan ons doseerteam, dan houden we even een extra oogje in het zeil.

▶️ Download de vitamine K tabel

Griepprik

reminder

In de vorige nieuwsbrief stipten we ‘m al even aan: de griepprik. Komt u in aanmerking, dan krijgt u vanzelf een oproep van uw huisarts. U kunt de griepprik het beste halen tussen half oktober en half november. Indien van toepassing: leest u die nieuwsbrief van tevoren nog even door? Er staat namelijk belangrijke informatie voor u in.

Biefstuk met chilipeper

Voor 4 personen 

400 g (kogel)biefstuk, in dunne plakjes gesneden
3 el plantaardige olie
4 teentjes knoflook, gepeld en uitgeperst
2 groene en 1 rode chilipeper, zonder pitjes en fijngehakt
1 tl suiker
1 el vissaus
1½ el fijngehakte verse korianderblaadjes

 • Bestrooi het vlees flink met zout en peper
 • Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en fruit de knoflook 1 minuut
 • Voeg het vlees toe en bak de plakjes aan weerskanten bruin
 • Voeg de chilipeper, suiker en vissaus toe en schep alles goed door elkaar. Laat het geheel circa 5 minuten smoren op matig vuur. Roer tot slot de korianderblaadjes erdoor
 • Serveer met komkommersalade en gekookte rijst of noedels

Dit gerecht bevat per persoon: 
Vitamine K 14,18 mcg
Kcal 197
Vet 9,5 g
Eiwit 24,1 g