Nieuwsbrief september 2020

nieuwsbrief september De Nationale Trombose Dienst

Beste cliënt,

Maakt u weleens gebruik van onze vakantieservice? Let dan goed op, want het 06-nummer waar u tijdens uw vakanties – bij gebrek aan internet – uw INR-waarde naartoe kunt sturen is veranderd.

Wegens een dreigend tekort aan 06-nummers heeft de Autoriteit Consument & Markt namelijk besloten dat voor geautomatiseerde toepassingen – zoals onze vakantieservice – geen 06-nummers meer mogen worden ingezet. In plaats daarvan zullen wij een 097-nummer gaan gebruiken.

Tip! Pas het nummer eventueel vast aan in uw telefoon, dan weet u zeker dat uw INR-waarde – als u deze service nodig heeft – goed aankomt. Het oude nummer komt namelijk te vervallen.

Dank u wel voor uw medewerking!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Wilt u (weer) kans maken op een bol.com cadeaubon t.w.v. € 25 ? Lees snel verder!

Nieuw sms-nummer

vakantieservice

Onder bepaalde voorwaarden kunt u 3 x per jaar gebruik maken van onze vakantieservice. Deze service is bedoeld om – als u tijdens uw vakantie of op reis geen beschikking heeft over internet – uw INR-waarde aan ons door te geven. Het nieuwe nummer daarvoor is +31 (0) 97 010240616. Lees ook de vakantieservice- & prikinstructie hoe e.e.a. precies in zijn werk gaat.

Heeft u wél internet via uw telefoon, tablet of pc? Dan geeft u uw INR-waarde uiteraard gewoon via uw online dossier door, zoals u dat gewend bent.

N.B. Dit 097-nummer betreft een nieuwe aansluiting en bestaat om die reden uit 12 cijfers.

Goed doel gezocht

heeft u een suggestie?

De NTD steunt regelmatig goede doelen en projecten die een positieve bijdrage leveren aan onze samenleving. Want zorgen doen we samen. En samen staan we sterk. Naar welk goede doel gaat uw hart uit? En waarom? Wij horen het graag!

Laat ons uw favoriete goede doel weten via een reactie op betreffende social media post op Facebook of Instagram, of stuur een e-mail naar redactie@ntd.nl. Het liefst steunen we ze natuurlijk allemaal, maar uit uw inzendingen selecteren we er één die – eind dit jaar – een mooie financiële bijdrage van ons ontvangt. Vorig jaar was dat Stichting Hartekind.

P.S. Reageren kan tot 15 september 2020

Griepprik

oproep komt eraan

De griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Iedereen die extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep, krijgt de griepprik gratis aangeboden. Denk aan 60+’ers en andere bepaalde risicogroepen. Als u hieronder valt, ontvangt u automatisch een uitnodiging van uw huisarts.

De griepprik maakt de kans om griep te krijgen veel kleiner. Als u desondanks tóch griep krijgt, dan verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Bovendien verkleint de griepprik de kans op complicaties zoals een longontsteking of op verergering van uw ‘eigen’ ziekte.

Wijze van vaccinatie bij gebruik antistollingsmedicatie
Komt u in aanmerking voor de griepprik? Dan dient de vaccinatie bij u onderhuids in plaats van in de spier gezet te worden. Door het gebruik van antistollingsmedicatie is de kans op een bloeding bij u namelijk groter. Het is dan ook van belang dat u dat doorgeeft aan degene die de injectie zet, dit zal in de meeste gevallen uw huisarts zijn.

De beste periode om de griepprik te halen is tussen half oktober en half november. Krijgt u nadien toch last van griepverschijnselen en fluctueert uw INR-waarde? Heeft u vragen, of twijfelt u? Neem dan contact op met het doseerteam.

P.S. Heeft u vragen over COVID-19 of heeft u ziekteverschijnselen waarvan u niet exact weet of het griep, een verkoudheid of het coronavirus betreft? Neem dan rechtstreeks contact op met uw huisarts.

▶️ Lees hier meer informatie over het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 ofwel COVID-19.

Doseren

hoe gaan we te werk?

Als u op werkdagen uw INR-waarde voor 17.00 uur aan ons doorgeeft, ontvangt u uw doseerschema over het algemeen binnen een paar uur, maar uiterlijk om 19.00 uur. Toch kán het (incidenteel) voorkomen, dat het wat langer duurt. Hoe zit dat precies?

Als u bijvoorbeeld een afwijkende, hoge of lage INR-waarde heeft doorgegeven, dan kan het langer duren voordat de dosering bekend is. Maar ook bij een medisch overleg, of als u heel vroeg in de ochtend of laat in de middag invoert, dan is soms een verschil in snelheid merkbaar.

Over het algemeen kunt u er echter van uitgaan dat als u tijdens kantooruren invoert, uw doseerschema voor 19.00 uur voor u klaarstaat in uw dossier. In verband met verminderd toezicht vragen wij u vriendelijk doch dringend geen INR-waarde aan ons door te geven buiten kantooruren (op werkdagen na 17.00 uur, tijdens weekenden en feestdagen).

Dringend verzoek

bij ziekenhuisopname

In verband met de AVG (privacywet) mogen ziekenhuizen niet zomaar informatie aan ons verstrekken zonder uw expliciete toestemming. Wordt u onverhoopt opgenomen? Geef dan alstublieft de naam van het ziekenhuis, de locatie, afdeling en de naam van uw behandelend arts per omgaande aan ons door. Het is essentieel voor een goede trombosebehandeling en van ernstig belang voor uw gezondheid.

Verder dringen wij erop aan dat u bij de polikliniek en de verpleging aangeeft dat u bij de NTD onder behandeling bent. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat de relevante informatie zo snel mogelijk voor ons beschikbaar komt en bent u verzekerd van een goede, veilige antistollingsbehandeling. Ook bij ziekenhuisopname.

▶️ Bekijk ook de veelgestelde vragen over ingrepen en opnames in het ziekenhuis.

Herbruikbare mondkapjes NTD

nieuwe voorraad

Op veel (drukke) plaatsen is het mondkapje verplicht. Door de grote vraag naar onze kwalitatieve, herbruikbare mondkapjes hebben wij de voorraad weer aangevuld. Heeft u ze al in huis?

▶️ Bestel direct

Win

met uw beoordeling

Bent u tevreden over De Nationale Trombose Dienst? Laat dan voor 1 oktober 2020 uw review achter op Zorgkaart Nederland of Google en maak komende maand kans op een van de bol.com cadeaubonnen ter waarde van € 25!

De gelukkige prijswinnaars ontvangen begin oktober bericht. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw input!

Gebakken mie met gemengde groenten

Voor 4 personen 

150 g doorzichtige mie
5 el plantaardige olie
1 kleine wortel, in dunne reepjes gesneden
1 stengel bleekselderij, in schijfjes gesneden
150 g Chinese kool, in repen gesneden
60 g bamboescheuten, uitgelekt en klein gesneden
110 g champignons, schoongemaakt en in plakjes
1 sjalotje, fijngehakt
2 teentjes knoflook, uitgeperst
3 el vissaus
1 ½ el chilisaus
1 ½ tl suiker
1 el fijngehakte verse korianderblaadjes

  • Overgiet de mie met kokend water en laat alles circa 4 minuten staan. Giet af en laat uitlekken.
  • Verhit de olie in een wok of grote braadpan en roerbak de groente, sjalotjes en knoflook tot ze beetgaar zijn.
  • Schuif de groenten opzij in de pan en bak de mie 1-2 minuten.
  • Meng alles goed door elkaar en breng het gerecht op smaak met vis- en chilisaus, suiker, zout en peper. Strooi de koriander erover.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 57,20 mcg
Kcal 311
Vet 13,3 g
Eiwit 4,9 g