Elk ervaringsverhaal is bijzonder, maar helemaal die van mensen die te maken hadden met een ruiterembolie. Want het is niet vanzelfsprekend dat u deze ernstige variant van een longembolie overleefd. Nog dagelijks sterven tientallen mensen als rampzalig gevolg van deze aandoening in de longslagader.
Ruiter omdat de vorm van het stolsel doet denken aan iemand te paard. Embolie komt van het woord embolus: een vreemd klontje dat in uw lichaam rondgaat.
Geen enkele trombose is plots heel groot, het ontstaat geleidelijk. Ergens in de aders vormt uw bloed een stolseltje. Deze kan gedurende de ‘rit’ door het lichaam ergens anders blijven steken, groter groeien of in stukjes uiteen brokkelen waardoor u nóg een embolie heeft. Sommigen stromen helemaal mee naar de longen. Daar komen ze in de longslagader, de baan waardoor bloed van het hart naar de longen gaat, ongeveer zo groot als een kootje van uw duim. Een ruiterembolie is van dusdanig formaat dat die daar met geen mogelijkheid door kan. Zodra de trombose daar vastloopt bereikt het bloed uw longen niet meer en zijn de gevolgen dramatisch.
Wat merkt u van een ruiterembolie?
Akelig genoeg kunt u een ruiterembolie krijgen zonder dat u er ooit ook maar iets van heeft gemerkt. Maar net als bij andere longembolieën, geven veel mensen wel aan dat ze achteraf gezien al iets voelden. Was het maar zo dat er éénduidige en glasheldere kenmerken vooraf gaan aan een ruiterembolie. Helaas verschillen ze enorm van persoon tot persoon. Wel worden pijn op de borst, kortademigheid bij inspanning en onnodig hoesten vaak genoemd. Maar tal van andere signalen kunnen optreden, zoals pijnlijke, gezwollen benen, steken in de nek en armen, hartkloppingen en benauwdheid. Wanneer u eerder te maken had met een trombose, of wanneer trombose voorkomt in uw familie, is het belangrijk dat u alert bent wanneer u deze symptomen opmerkt. Elke vorm van trombose, kan uiteindelijk resulteren in een ruiterembolie. En is de trombo-embolie eenmaal zo ver dat het een longslagader blokkeert, dan bent u in een levensbedreigende situatie.
Wat moet u doen bij een (vermoeden van) een ruiterembolie?
Bij een ruiterembolie, waarbij de bloedsomploop totaal stagneert, bent u in een spoedeisende toestand. U heeft acute hulp van anderen nodig. U kunt flauwvallen en zelfs een hartstilstand krijgen. U moet onmiddellijk gereanimeerd worden en naar het ziekenhuis. Hier wordt u direct opgenomen op de intensive care. De apparatuur zorgt dat uw lichaam weer snel de zuurstof krijgt die het nodig heeft. De machines nemen de functies over van uw longen en hart zolang de ruiterembolie in de longslagader zit. Om ervoor te zorgen dat de blokkade zo snel mogelijk weggaat krijgt u injecties met bloedverdunners en die werken vaak snel. Heel soms krijgt u medicijnen die de bloedprop afbreken. Wanneer u goed op de behandeling reageert, hoeft u maar één of enkele dagen op de IC te blijven. Maar daarmee bent u er nog niet.
Herstellen na een ruiterembolie kan erg zwaar zijn. Omdat de kans zo groot is op nieuwe embolieën, krijgt u antistollingsmedicijnen voorgeschreven waar u misschien nooit meer zonder kunt. Zowel voor uw lichamelijke maar zeker ook uw psychische herstel is veel zorg nodig. Het feit dat u zo dicht bij de dood bent geweest, is aangrijpend en niet zelden levensveranderend.
Ruiterembolie en trombose zelfzorg
Heeft u een ruiterembolie (gehad), dan is de kans groot dat u voor altijd bloedverdunners blijft innemen. Dat is onlosmakelijk verbonden met bloedwaardecontroles door een trombosedienst. Voorheen kon dat alleen bij een prikpost. Dat is gelukkig verleden tijd. Trombose Zelfzorg is geschikt voor patiënten die te maken hebben (gehad) met een Ruiterembolie. Met Trombose Zelfzorg krijgt u professionele controle over uw bloedstollingsfactor, maar u hoeft de deur niet uit. Vanwege de permanente aard van de zorg na een Ruiterembolie, werkt het fijn samen met Trombose Zelfzorg omdat u dan de steeds terugkerende controles zelf thuis uitvoert. Lees hier meer over Trombose Zelfzorg via De Nationale Trombose Dienst.
Heeft u trombose en wilt u ook overstappen naar zelf meten? Zo kunt u razendsnel van start:
- Meld u aan op trombosezelfzorg.nl
- Komt u in aanmerking? Volg de e-learning
- Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
- U kunt direct van start met zelf meten
Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog, of wilt u meer weten over zelfmeten bij trombose? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.
(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.
Andere blogs
Die u wellicht ook interessant vindt: