Mag u vliegen als u onder controle bent bij de trombosedienst? Ja, mits uw INR-waarde stabiel is.
Ook langere vluchten (meer dan 5 uur) zijn dan toegestaan. Soms is wel een extra INR-controle nodig, als uw waarde te laag is dan kan het zijn dat we extra maatregelen nemen.
Reizen en vakantie zijn vaak aanleiding voor een ontregeling van de instelling met antistollingsmedicatie. De oorzaak hiervan kan zijn: tabletten worden makkelijker vergeten, er wordt meer alcohol gedronken, er wordt minder vocht ingenomen (warme landen) en het voedingspatroon is anders. In sommige landen, zoals in het Verre Oosten, worden vaak minder groene groenten gegeten. Hierdoor is de vitamine K-inname lager dan thuis en bij gelijkblijvende dosis van de antistollingsmedicatie stijgt in dat geval de INR-waarde.
Ook hebben hogere temperaturen, denk aan mediterane/ tropische temperaturen, invloed op de INR-waarde en vandaar dat wij niet alleen vragen of u met het vliegtuig gaat maar ook naar welk land. Om u dan zo optimaal van een goed doseeradvies te voorzien vragen wij dus ook van wanneer tot wanneer u weg bent.
Tijdig doorgeven
Geef het dus altijd op tijd aan ons door als u gaat vliegen, zodat uw situatie zorgvuldig beoordeeld kan worden. Ook is het belangrijk dat u tijdens de vlucht voldoende water drinkt (koffie of alcohol wordt afgeraden) en in beweging blijft: strek uw benen om de 2 uur door een kort stukje te lopen. En draag tijdens het vliegen geen strakke kleding.
▶️ Lees ook: Trombose door lang reizen voorkomen & trombose oefeningen voor tijdens uw vliegreis.
Slim inpakken
Het is verstandig om de antistollingsmedicatie over uw handbagage en koffer(s) te verdelen en het meetapparaat en de meetmiddelen in uw handbagage mee te nemen. Stel dat uw koffer verloren raakt, dan heeft u voldoende medicijnen in uw handbagage, ook wordt het te koud in het ruim en kunnen zowel de meetstripjes als uw apparaat defect raken.
▶️ Bekijk onze vakantieservice instructie