Longembolie

Uw longen: het eerste station waar uw lichaam een teug adem verwerkt. Deze ‘zuurstoffabriek’ is continue bezig met zuurstof aan uw bloed toe te voegen. Hierbij is het hoogst noodzakelijk dat niets de in- en uitgangen van uw longslagader belemmerd. Gebeurt dit wel, dan heeft u te maken met een longembolie.

Embolie komt van het woord embolus: een vreemd propje dat in uw lichaam rondgaat. De long is de locatie waar het propje voor problemen zorgt, in de longslagader om precies te zijn. Het geheel, de belemmering van de longslagader door een propje wat er niet hoort, noemen we een longembolie.

De embolie kan een ‘propje’ zijn van lucht, vet of gezwel. Maar in de meeste gevallen is het een stukje gestold bloed. Vaak is een diep veneuze trombose, of die klachten geeft of niet, de oorzaak van een longembolie. Van dit bloedstolsel in de ader kunnen stukjes losraken en meestromen richting de longen.

Een longembolie kan zich in allerlei vormen voordoen. Groot of klein, op één of op meerdere plekken tegelijk. Elk obstakel in de longslagader kan gevaarlijk zijn. Een ruiterembolie is de gevaarlijkste variant. Dan is een slagader totaal verstopt en bent u in acuut levensgevaar! Elke verstopping moet daarom zo snel mogelijk verdwijnen. Wanneer uw lichaam dit zelf niet kan én de medische behandeling niet aanslaat, dan spreken we van een chronische longembolie.

▶️ Lees ook: Alles over diep veneuze trombose

▶️ Lees ook: Alles over ruiterembolie

Wat merk ik van een longembolie?

Een longembolie kan zich totaal onverwacht voordoen. De verschijnselen bij een longembolie uiten zich vooral op uw borst, waar uw hart en longen zich bevinden. Ook problemen rondom de ademhaling horen bij de veelvoorkomende symptomen. U voelt zich kortademig of ervaart een benauwd tot verstikkend gevoel. Door de benauwdheid kunt u gejaagder gaan ademhalen, hoofdpijn krijgen of het gevoel krijgen dat u steeds moet hoesten. Het kan zelfs voorkomen dat u bloed ophoest. Soms begint uw hart sneller te bonzen. Of uw hartslag gaat juist omlaag. Doordat u last heeft van uw longen en hart ontstaat mogelijk pijn op uw borst. Door deze klachten wordt u misschien angstig.

Wat doe ik bij een longembolie?

Hoewel u bijna altijd wel wat ongemakken ervaart bij een longembolie, verdwijnen ze vanzelf weer als uw lichaam de bloedstolling zelf opruimt. Maar ervaart u één of meerdere klachten in sterke mate? Schakel dan direct uw huisarts in. Bent u al onder behandeling voor trombose, zeg dit er dan meteen bij. De dokter kan een longembolie niet vaststellen aan de hand van de symptomen alleen. Wanneer uw arts een sterk vermoeden heeft dat het om een longembolie kán gaan, wordt u direct doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar volgen onderzoeken, bijvoorbeeld door het testen van uw urine, bloed, hart- en longen. Afhankelijk van hoe ernstig uw longembolie is, zal een passende behandeling volgen. Soms is het genoeg om een tijdje bloedverdunners te slikken. Maar is het stolsel groter dan kan een operatie nodig zijn.

Longembolie en trombose zelfzorg

Krijgt u preventief bloedverdunners voorgeschreven? De waardes in uw bloed zijn bepalend voor de dosering van uw medicatie. Daarom is controle door een trombosedienst noodzakelijk. Voorheen kon dat alleen bij een prikpost. Dat is gelukkig verleden tijd. Trombose Zelfzorg is geschikt voor patiënten die te maken hebben (gehad) met een Longembolie. Uw heeft professionele controle over uw bloedstollingsfactor, maar u hoeft de deur niet uit. Lees hier meer over Trombose Zelfzorg via De Nationale Trombose Dienst.

Heeft u trombose en wilt u ook overstappen naar zelf meten? Zo kunt u razendsnel van start:

  1. Meld u aan op trombosezelfzorg.nl
  2. Komt u in aanmerking? Volg de e-learning
  3. Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
  4. U kunt direct van start met zelf meten

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog, of wilt u meer weten over zelfmeten bij trombose? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

Andere blogs

Die u wellicht ook interessant vindt: