Nieuwsbrief 9 • 2023

Beste cliënt,

De feestdagen komen er weer aan, ook voor ons. En omdat die dit jaar allemaal op een doordeweekse dag vallen, betekent dat dat we iets vaker dan normaal gesloten zijn.

Tijdens kantooruren geniet u uiteraard nog steeds van een maximale bereikbaarheid, ondersteuning en service – zoals u dat van ons gewend bent.

Houdt u daar alvast een beetje rekening mee?

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Heeft u al meegedaan aan onze eindejaarsactie? U heeft nog 2 weken de tijd.

 

Het perfecte meetmoment
is doordeweeks tijdens kantooruren


Zoals u weet, is het – in verband met verminderd toezicht na 17.00 uur, in de weekenden en tijdens feestdagen – handiger om alles omtrent uw antistollingsbehandeling zoveel mogelijk doordeweeks en tijdens kantooruren uit te voeren. Dan kunnen wij u altijd meteen helpen, mocht er wat zijn.

Lees verder voor meer informatie en het antwoord op onderstaande vragen:

  • Wanneer zijn jullie komende periode gesloten?
  • Wat als ik mijn INR-waarde (per ongeluk) buiten kantooruren doorgeef?
  • Hoe kan ik jullie tijdens de feestdagen toch bereiken, in geval van spoed?

Let op! Mogelijk afwijkende meetdatum
In verband met de feestdagen kan het voorkomen dat er voor u een afwijkende controledag gepland staat.

Zelfmeters
Bent u zelfmeter? Dan houden wij rekening met de meetdatum. Bent u zelfmeter én zelfdoseerder? Plan dan liever geen controledatum in het weekend of op zon- en feestdagen.

Sluitingstijden
Op deze momenten zijn wij gesloten:

  • Elke werkdag vanaf 17.00 uur
  • Elke zaterdag en zondag
  • Op 25 & 26 december (kerst)
  • Op 1 januari (nieuwjaar)

Tenzij anders met u is afgesproken, verzoeken wij u vriendelijk doch dringend om uw INR-waarde dus niet op bovengenoemde momenten in te voeren.

Meet alstublieft altijd zoveel mogelijk tijdens werkdagen en kantooruren, zodat wij u de best mogelijke service en ondersteuning kunnen bieden.

Openingstijden
Op deze momenten zijn wij open:

  • Elke werkdag
  • Van 08.30 tot 12.00 uur
  • Van 13.00 tot 17.00 uur

Wat als ik mijn INR-waarde (per ongeluk) toch buiten openingstijden doorgeef?
Geef dan via een bericht in uw dossier aan ons door welke dosering u heeft ingenomen of gaat nemen. Dan weten wij precies hoe of wat en kunnen wij uw doseerschema – die u de eerstvolgende werkdag van ons ontvangt – daar eventueel op aanpassen.

Spoedgevallen
Heeft u tijdens bovenstaande sluitingstijden toch dringende medische vragen, die absoluut niet tot de volgende werkdag kunnen wachten? Neem dan contact op via het calamiteitennummer: 088 – 003 8881. Vanuit het buitenland: +31 88 003 8881.

Waarvoor is de spoedlijn niet bedoeld?
Bijvoorbeeld als u buiten kantoortijden:

  • Een meting verricht en daar vragen over heeft
  • Een foutmelding krijgt tijdens een meting
  • Uw INR-waarde invoert en daar vragen over heeft
  • Belt i.v.m. uw dosering
  • Meetmiddelen wilt bestellen
  • Een opname of ingreep wilt melden
  • Een recept wilt aanvragen
  • … belt i.v.m. andere niet-spoedeisende zaken

Als u in bovenstaande – niet urgente – gevallen toch contact met ons opneemt via het calamiteitennummer, dan kan het voorkomen dat we niet (snel) aan uw verwachtingen kunnen voldoen – simpelweg omdat de juiste afdeling of persoon daarvoor niet aan het werk is.

 

Meetmiddelen bestellen
rond de feestdagen


Heeft u binnenkort nieuwe meetstrips nodig? Bestel ze dan op tijd, wanneer u nog 2 à 3 strips in huis heeft. En houd komende tijd alstublieft rekening met de afwijkende drukte en aangepaste bezorgdagen.

Voorkom dat u zonder komt te zitten, dus: 

  • Check regelmatig de houdbaarheid
    U vindt de houdbaarheidsdatum van de teststrips op de verpakking bij het zandlopertje. Let op: de houdbaarheidsdatum van meetstrips mag absoluut niet overschreden worden. Als uw meter goed is ingesteld, dan krijgt u automatisch een melding bij het overschrijden daarvan.
  • Bestel op tijd
    Via een bericht in uw dossier.
  • Houd rekening met eventueel afwijkende drukte en bezorgdagen
    December is een drukke maand voor PostNL en er zijn aangepaste bezorgdagen in verband met de feestdagen.

Gebruik een nieuwe naald
bij elke meting


Voor een goede berekening van de INR-waarde is het erg belangrijk dat u bij elke meting een nieuwe naald gebruikt. En dit is waarom:

  • Met een nieuwe naald prikt u beter én makkelijker (na 1 x prikken is het naaldje bot).
  • Met een scherp naaldje masseert u eenvoudig een mooie, volle bloeddruppel naar het geprikte gaatje.
  • U voorkomt error-meldingen en/of een foutieve INR-waarde doordat u minder hard hoeft te knijpen en omdat er zich geen oud bloed en bacteriën op de nieuwe naald bevinden.

Met het oog op zorgverspilling en/of het milieu, begrijpen wij dat u misschien niet altijd een nieuwe naald in de prikpen wilt doen. Doet u dat dus alstublieft wel. Voor meer gemak, zekerheid en comfort. En een optimale trombosezorg.

Priktip van cliënt Hans*
Een handige tip van mede-trombosecliënt Hans, die we graag met u willen delen: ‘Ik zoek op m’n vinger altijd de minst gevoelige plek, en druk dan pas de ontspanknop in.’

Heeft u ook nog handige tips ter aanvulling van ons lijstje met priktips bij zelfmeten? Stuur dan een e-mail naar redactie@ntd.nl.

*Volledige naam bij de redactie bekend, i.v.m. privacy achterwege gelaten.

 

Heeft u het vaak koud?
Eet uzelf warm


Bent u een koukleum en/of heeft u vaak last van koude vingers tijdens het prikken? Eet uzelf warm!

▶️ Ontdek hier hoe

 

Vergoedingen Trombose Zelfzorg
in 2024


Bent u bij (een van de labels van) VGZ verzekerd? Dan heeft dat mogelijk financiële consequenties voor u. Lees hier hoe dat precies zit.

Bent u (ook) volgend jaar elders verzekerd? Dat is mooi, want dan zijn er voor u geen veranderingen.

 

Wat is goedkoper…
naar de prikpost of zelfmeten?


U weet inmiddels als geen ander welk gemak en vele voordelen Trombose Zelfzorg met zich meebrengt, ten opzichte van (een intraveneuze bloedafname via) de prikpost.

Maar wat is nu eigenlijk voordeliger? U leest het hier. Spoiler alert: de uitkomst zal u wellicht verrassen.

 

Lekkere eetwissel
voor tijdens de feestdagen


Zo richting het eind van het jaar eten we vaak iets ongezonder, meer dan ons lief is. Wilt u ook tijdens de feestdagen grip houden op uw gewicht en gezondheid? Doe hier en daar een eetwissel en/of voeg wat extra vitamines toe.

Bijvoorbeeld deze supergezonde smaakbommetjes boordevol antioxidanten, mineralen en voedingsvezels. Ze zijn ook als diepvriesfruit verkrijgbaar, ideaal bij kleine(re) porties.

 

Wist u dat…
u invloed heeft op onze service?


Als het gaat om het serviceniveau, dan hebben wij veel zelf in de hand. Doen wij er alles aan om het hoge niveau te waarborgen. Soms zijn

wij daarvoor echter van u afhankelijk. Wist u bijvoorbeeld dat…

… u voor een snelle, effectieve opvolging na het doorgeven van een behandeling, onderzoek, ingreep en/of ziekenhuisopname geen bericht stuurt, maar die zelf rechtstreeks invoert via ‘ingrepen & opnames’ in uw dossier?

… veel van u nog een oud telefoonnummer in uw dossier hebben staan, waardoor wij u niet (goed) kunnen bereiken? Verwijder die alstublieft uit uw dossier en vervang die door uw nieuwe – vaste en/of mobiele – nummer(s).

Door zoveel mogelijk zelf te doen en uw dossier actueel te houden, houden we samen de kwaliteit van zorg zo hoog – en de kosten zo laag – als mogelijk. Alvast bedankt voor uw alertheid en medewerking!

 

Lekker recept
Zeebaars in zoutkorst

Voor 4 personen

1 mooie wilde zeebaars van circa 1,25 kilo
1 citroen, in schijfjes gesneden
een paar takjes tijm, of bladpeterselie
2 tenen knoflook, fijngehakt
olijfolie
roomboter
3 eiwitten
3 pakken zout

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Maak de zeebaars schoon: ontschub de zeebaars, verwijder de ingewanden en knip de vinnen af. Laat de kop eraan zitten (u kunt dit ook aan de visboer vragen). Spoel de vis goed af met koud water tot alle bloedresten verdwenen zijn.
  • Bestrooi de buik van de zeebaars flink met versgemalen peper en zout en vul hem daarna met de knoflook, tijm en stukjes citroen.
  • Mix het zout goed met de eiwitten.
  • Bedek de bakplaat met zoveel zoutmengsel (ongeveer de helft) dat de vis overal met het zout in aanraking komt. Leg de vis op het zout. Gebruik de rest van het mengsel om de vis helemaal te bedekken met het zout, ook aan de zijkanten. Alleen de staartvin mag iets uitsteken.
  • Bak de vis in de zoutkorst in 25 minuten gaar.
  • Sla de harde zoutkorsten met een grote lepel stuk, brokkel hem voorzichtig af en haal hem van de vis af, zodat de vis in de zoutkorst gefileerd kan worden. Zorg ervoor dat de visfilet niet met de zoutkorst in aanraking komt, de zoutkorst smaakt heel vies! Serveer stukjes zeebaarsfilet met gepofte aardappel en een klontje roomboter.

Dit gerecht bevat per persoon
Vitamine K 1,04 mcg
Kcal 162
Vet 6,4g
Eiwit 22 g