Veneuze insufficiëntie

Hoe kan het dat bloed, ondanks de zwaartekracht, toch omhoog stroomt? Dit is te danken aan een bijzonder sluitsysteem in het aderenstelsel. Dit systeem bestaat uit kleine klepjes. Die gaan wel open voor bloedstromen van onder naar boven, maar omgekeerd niet. Zo komt het bloed na een ronde door het lichaam, weer uit bij het hart. Het is belangrijk dat deze aderen én het sluitsysteem goed functioneren. Is dit niet het geval, dan spreken we van veneuze insufficiëntie.

Veneuze staat voor de aderen, de venen. Insufficiëntie geeft aan dat iets niet goed werkt. Keren de klachten door veneuze insufficiëntie steeds terug? Dan noemen we dat chronische veneuze insufficiëntie. De afkorting hiervoor is CVI.

Wat heeft trombose met veneuze insufficiëntie te maken? Trombose kan op verschillende manieren veneuze insufficiëntie veroorzaken. Door een bloedprop kan een ader wijder worden. Hierdoor vermindert het effect van de klepjes. Bloed kan daardoor terugzakken naar beneden. Het kan ook zijn dat een trombose de doorstroom van bloed verhindert. Dan komen de aders onder druk te staan. Het vocht wordt dan door de wanden van de aderen geperst en komt in het weefsel terecht. Helemaal wanneer de bloedprop de wanden van de vaten al beschadigd heeft. De kans is dan nog groter dat vocht in het weefsel terecht komt.

Wat merk ik van veneuze insufficiëntie?

Welke klachten krijgt u door veneuze insufficiëntie? Zodra de doorstroom in de aderen naar boven niet goed werkt, neemt het vocht in uw benen toe. Uw voeten, enkels en kuiten worden dikker en de zwelling zet de huid onder spanning. Hierdoor bent u misschien sneller moe. Lang staan of lopen is moeilijker dan normaal. Uw kunt kramp krijgen, of uw benen voelen zwaar aan. Opgezwollen voeten en onderbenen wordt oedeem genoemd.

Door de druk op de aderen kunnen blauwe lijnen zichtbaar worden op de huid van uw benen. De kleine adertjes die verschijnen, noemen we bezemrijsvarice. Houd de druk langer aan of wordt die hoger, dan ontstaan mogelijk spataderen.

De gespannen huid is kwetsbaarder voor wonden. Omdat de doorbloeding toch al niet optimaal is, dicht de wond minder snel. Of erger nog, de wond sluit helemaal niet meer. Dan houdt u een open wond op uw been.

Neemt u contact op met een arts wanneer u deze klachten herkent. Bent u onder behandeling voor trombose, vermeld dit dan alstublieft meteen. De arts kan besluiten om u door een specialist te laten onderzoeken.

Wat kunt u doen bij veneuze insufficiëntie?

Medicijnen die veneuze insufficiëntie genezen bestaan niet. Wel is er medicatie tegen de klachten. Gelukkig kunt u uw aderen wel degelijk een handje helpen met het laten terugstromen van uw bloed. Als uw aderen wijder zijn geworden, kunnen steunkousen ervoor zorgen dat de aderen beter sluiten. Dit komt ten goede aan de werking van de klepjes die de terugstroom van bloed en vocht verhinderen.

Als het even kan, gaat u dan bewegen, bewegen en nog eens bewegen! Wandelen, dansen, zwemmen: alles helpt om uw bloed beter te laten stromen. Natuurlijk draagt u hierbij schoenen die niet knellen en beslist geen hakken. Is een actieve levensstijl moeilijk voor u? Ook zittend of liggend kunt u allerlei oefeningen doen. Strek met grote regelmaat uw benen in en uit, beweeg ze omhoog en omlaag. Wiebel met uw tenen en ‘teken’ cirkeltjes in de lucht met uw voeten.

Laat u ook helpen door de zwaartekracht. Zet de achterkant van uw bed een stukje omhoog zodat het bloed gemakkelijker richting uw hart stroomt en het vocht uit uw benen gaat. Tot slot is het van harte aan te raden om de rokertjes vaarwel te zeggen. Een rookvrij leven is het beste cadeau dat u uw bloedvaten kunt geven.

Veneuze insufficiëntie en trombose zelfzorg

Krijgt u preventief bloedverdunners voorgeschreven? De waardes in uw bloed zijn bepalend voor de dosering van uw medicatie. Daarom is controle door een trombosedienst noodzakelijk. Voorheen kon dat alleen bij een prikpost. Dat is gelukkig verleden tijd. Trombose Zelfzorg is geschikt voor patiënten die te maken hebben (gehad) met veneuze insufficiëntie. Met Trombose Zelfzorg krijgt u professionele controle over uw bloedstollingsfactor, maar u hoeft de deur niet uit. Lees hier meer over Trombose Zelfzorg via De Nationale Trombose Dienst.

Heeft u trombose en wilt u ook overstappen naar zelf meten? Zo kunt u razendsnel van start:

  1. Meld u aan op trombosezelfzorg.nl
  2. Komt u in aanmerking? Volg de e-learning
  3. Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
  4. U kunt direct van start met zelf meten

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog, of wilt u meer weten over zelfmeten bij trombose? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

Andere blogs

Die u wellicht ook interessant vindt: