Bloed en propje: u hoort direct dat dit niet klopt. Bloed is toch vloeibaar? Een propje is dat niet. Dus een bloedpropje, wat is dat eigenlijk?
Bloed is vloeibaar weefsel dat door de aders en slagaders in het lichaam stroomt. Een propje is een kleine hoeveelheid gestold materiaal wat een doorgang blokkeert. De combinatie, een bloedpropje, is dus een stukje gestold bloed in de bloedvaten.
Dat bloed kán stollen weet u allang. Dit heeft u vast wel eens zien gebeuren op uw huid. Bij een bloedend wondje ontstaat binnen een paar minuten al een korstje als gevolg van de bloedstolling. Wat u niet ziet, is dat bloed ook inwendig kan stollen. Bij een storing in het stollingsmechanisme, stolt er een beetje bloed zonder dat er een wondje is. Deze stollingsafwijking heet trombose.
Hoewel een bloedpropje en trombose veel met elkaar te maken hebben, is het niet hetzelfde. Het gebeurt overigens nooit dat al het bloed stolt. Het is vaak maar een minuscuul beetje terwijl de rest van het bloed doorstroomt. Andere oorzaken van bloedpropjes zijn hartritmestoornissen en aderverkalking, iets dat vooral bij oudere mensen vaker voorkomt.
Wat merk ik van een bloedpropje?
In veel gevallen is er een bloedpropje aanwezig waar u niets van merkt. Uw lichaam lost dit deeltje vanzelf weer op. Als het niet vanzelf over gaat, blijft het bloedpropje meestromen in de bloedbaan. Zolang het een klein propje is, hoeft ook dit geen klachten te geven. De symptomen van een bloedpropje ontstaan pas zodra het bloedpropje ergens de doorgang van het vloeibare bloed verhinderd. Bijvoorbeeld als het bloedpropje groter is dan het bloedvat, of als het ergens blijft steken of vastplakken in de aders of slagaders. De lijst van verschijnselen die kunnen ontstaan door een verstopping van de bloedvaten is erg lang.
Vaak voelt u iets op de plek van de blokkade. Bij een bloedpropje in uw voet of been voelt u kramp, tintelingen of uw been gaat opzwellen.
Een bloedpropje in het hoofd kan ernstige gevolgen hebben. Ontstaat de blokkade achter het oog, wat overigens erg zeldzaam is, dan heeft u een sinustrombose. Een aandoening die vreselijke hoofdpijn geeft en uiteindelijk blindheid kan veroorzaken. Een bloedprop in andere delen in de hersenen heet een tia of een herseninfarct. Deze klachten van een bloedprop in het hoofd lijken erg op elkaar. Meestal merkt u dit aan een scheve mond, aan onverstaanbaar of raar taalgebruik en een lamme arm. Maar u kunt ook dubbel gaan zien, zich verward voelen of merken dat uw been uitvalt. Een bloedpropje in het hart kan uitmonden in een hartinfarct. Een bloedpropje in uw longen is het meest gevaarlijk. Dit heet een longembolie of ruiterembolie. De afloop van een bloedpropje in de longen is niet zelden fataal
Wat doe ik bij een bloedprop?
Welke behandeling u moet ondergaan bij een bloedprop is van meerdere factoren afhankelijk. In alle gevallen is snel medisch handelen uiterst belangrijk. Allereerst moet de blokkade van het bloedvat zo snel mogelijk worden verholpen. Alleen zo blijft de kans op blijvende, ernstige schade zo laag mogelijk. Ook voor artsen en in het ziekenhuis is het nog best lastig om aan de hand van uw klachten vast te stellen dat het om een verstopping van de bloedvaten gaat en waar deze zich bevindt. Daar is onderzoek voor nodig. Als eenmaal is vastgesteld dat u een bloedprop heeft of heeft gehad, dan blijft u meestal uw leven lang onder behandeling van medicatie. Deze medicijnen noemen we ook wel bloedverdunners. Niet alleen artsen en medici kunnen u helpen, u kunt gelukkig zelf ook veel doen bij het voorkomen van nieuwe bloedpropjes. Een actieve en gezonde levensstijl is goed voor iedereen maar helemaal voor mensen die een hoger risico hebben op bloedstolsels. Zaken als overgewicht en roken horen niet bij deze levensstijl, net als lang stilzitten en het maken van vliegreizen.
Bloedpropje en trombose zelfzorg
Heeft u te maken (gehad) met bloedpropjes of trombose? En slikt u daardoor bloedverdunners? Dan moet u met een trombosedienst samenwerken voor herhaaldelijke controles van uw bloed. Dat kan extern bij een priklocatie, maar met Trombose Zelfzorg hoeft u nooit meer naar een prikpost en regelt u alles zelf. U leert zelf hoe u thuis uw bloedwaardes digitaal aan ons doorgeeft. Hierna ontvangt u van ons de informatie over de hoeveelheid medicatie die u moet innemen. Zo blijft u professioneel onder controle, terwijl u de handelingen veilig thuis zelf uitvoert. Lees hier hoe de Trombose Zelfzorg werkt.
Heeft u trombose en wilt u ook overstappen naar zelf meten? Zo kunt u razendsnel van start:
- Meld u aan op trombosezelfzorg.nl
- Komt u in aanmerking? Volg de e-learning
- Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
- U kunt direct van start met zelf meten
Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog, of wilt u meer weten over zelfmeten bij trombose? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.
(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.
Andere blogs
Die u wellicht ook interessant vindt: