De (vele) voordelen van trombose zelfmeten

de-voordelen-van-trombose-zelfmeten-ntd

Fijner, veiliger en een vrijer gevoel

Nog steeds gaan honderdduizenden trombosepatiënten eens per twee weken naar de prikpost van de trombosedienst of naar het ziekenhuis, om de stollingswaarde van hun bloed – de INR-waarde – te laten meten. Een tijdrovende, soms pijnlijke bezigheid – met allerhande haken en ogen. Tegenwoordig is er gelukkig een fijner alternatief: zelf bloedprikken ofwel trombose zelfmeten. Vanuit huis, uw vakantieadres, op uw werk… waar en wanneer u maar wilt.

We zetten de vele voordelen van het trombose zelfzorgprogramma – ook wel trombose zelfzorg of trombose zelfmeten genoemd – voor u op een rij:

De voordelen van trombose zelfmeten

✓ Meet zelf uw INR-waarde binnen enkele seconden

Met een speciale prikpen maakt u een minuscuul prikje in de vinger – vergelijkbaar met het bloedsuikerprikken wat diabetespatiënten doen. Daardoor ontstaat een bloeddruppel, die vangt u op met een teststrip. De teststrip gaat in het meetapparaat, waarna na korte tijd de INR-waarde op het scherm verschijnt.
Geef de INR-waarde voor 17.00 uur door via uw online dossier, en uw dosering en volgende prikmoment staat veelal diezelfde dag nog voor u klaar.

▶️ Lees ook: Wat is een INR-waarde?

✓ U meet waar en wanneer u maar wilt

Zodra u start met trombose zelfmeten, kunt u zelf uw stollingswaarde meten – waar en wanneer u maar wilt. U hoeft nooit meer vroeg uw bed uit om naar de prikpoli te gaan, u meet gewoon thuis. U hoeft geen rekening meer te houden met de verplichte prikbezoekjes, ook niet tijdens uw werk of als u op vakantie wilt gaan. Alsof er niets aan de hand is 😉

✓ Geen bloeduitstortingen of blauwe plekken meer

Het prikmoment zelf, en de bijwerkingen van een intraveneuze bloedafname (venapunctie) door middel van het inbrengen van een naald aan de binnenzijde van de elleboog, worden door veel trombosepatiënten als vervelend ervaren. Zichtbare, pijnlijke blauwe plekken en/of bloeduitstortingen zijn met trombose zelfmeten voortaan verleden tijd.

✓ Enorme tijdsbesparing

Bedenk hoeveel tijd u bespaart doordat u niet meer – vanuit huis, of tijdens uw vakantie – naar de prikpost hoeft af te reizen. U niet meer in de wachtkamer op uw beurt hoeft te wachten. Of periodiek alsnog naar het ziekenhuis of de trombosedienst moet om het meetapparaat te laten controleren. Als u zelf prikt, heeft u alles in eigen hand en weer alle tijd en ruimte voor andere (leukere) zaken. Heerlijk, toch?

✓ Veiliger door minder complicaties

Wetenschappelijk onderzoek door het gerenommeerde medische vakblad ‘The Lancet’ heeft aangetoond dat trombosepatiënten die zélf hun stollingswaarde controleren, minder kans hebben op complicaties. Het risico op nieuwe stollingscomplicaties (trombose) is de helft (!) kleiner, ook het risico op bloedingen en overlijden is beduidend lager.

✓ Altijd uw doseerschema bij de hand

Na de bloedafname stuurt uw prikpost u een doseerbrief met dosering en hercontroledatum per post. Als u die onverhoopt kwijtraakt, moet u opnieuw contact opnemen met de (lokale) trombosedienst om een kopie aan te vragen. Met trombose zelfmeten heeft u altijd uw doseerschema bij de hand, via uw eigen (online) zorgportal. Zo weet u precies wanneer en hoeveel antistollingstabletjes u in moet nemen, en wanneer het volgende prikmoment is. En prikt u op werkdagen voor 17.00 uur? Dan staat uw doseerschema veelal nog diezelfde dag voor u klaar. Wel zo handig.

✓ 24/7 medische back-up

Ons deskundige doseerteam – bestaande uit gediplomeerde doseeradviseurs en doseerartsen – houdt nauwgezet al uw INR-waardes en eventuele schommelingen in de gaten. Indien nodig passen zij uw doseerschema aan en/of nemen zij contact met u op. En heeft u vragen? U kunt tijdens kantooruren op elk moment contact opnemen, wanneer het u uitkomt. Is er sprake van een spoedgeval buiten kantoortijden? Ook dan kunt u – 24 uur per dag, 365 dagen per jaar – contact opnemen met De Nationale Trombose Dienst (NTD).

De NTD is dé landelijke, best gewaardeerde, trombosedienst van Nederland.

*Bekijk duizenden beoordelingen van cliënten op Zorgkaart Nederland

✓ Betrokken zorg

Als deelnemer van het trombose zelfzorgprogramma ervaart u als geen ander wat de voordelen zijn, en waar nog kansen liggen. Als u dat wilt, kunt u zich aanmelden voor het cliëntenpanel. Waar mogelijk gebruikt De Nationale Trombose Dienst uw input ter verbetering. Zo helpt u mee aan een (nog) betere trombosezorgverlening. Voor u, en uw lotgenoten.

✓ Eenvoudig en snel van start

Laat u uw bloedstollingswaarde nu bij een prikpost of lokale trombosedienst meten en wilt u bij hen van start met zelfmeten? Dan kunt u veelal pas na maanden echt van start. Meld u vandaag nog aan voor trombose zelfmeten via De Nationale Trombose Dienst. Dat is fijner, veiliger én dan kunt u vrijwel direct aan de slag. Dit is hoe het werkt:

  1. Meld u aan voor Trombose Zelfzorg
    Na uw aanmelding nemen onze zorgprofessionals contact met u op om alles met u door te nemen.
  2. Volg de e-learning
    Volg de korte e-learning. Gewoon vanuit huis, in uw eigen tempo en wanneer u maar wilt.
  3. Van start met trombose zelfmeten

Bent u geslaagd voor de e-learning? Dan komt onze zelfzorgconsulent bij u langs, daarna kunt u meteen van start.

▶️ Lees ook: Ervaringen van Trombose Zelfzorg cliënten

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog, of wilt u meer weten over zelfmeten bij trombose? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.