Steunkousen? Bekijk onze handige tips bij warme zomerdagen!

steunkousen warm weer

Draagt u steunkousen? En bent u ze liever kwijt dan rijk, zodra de temperatuur stijgt? Gebruik onze handige, verkoelende tips om uw benen (en hoofd) tóch lekker koel te houden met dit weer.

Tijdens warm weer kan het dragen van steunkousen een uitdaging zijn. Gebruik onze (verkoelende) tips om het uzelf een stuk comfortabeler te maken:

1. Met stip op 1: doe aan waterverneveling
Wist u dat het vernevelen van water op uw huid of kleding een (groot) verkoelend effect kan hebben? Als water verdampt, dan onttrekt het namelijk warmte aan uw lichaam, wat een heerlijk verfrissend gevoel geeft. Vul zo nu en dan een kleine plantenspuit met vers, schoon water en doe uw ding. Dan zijn zelfs tropische temperaturen goed uit te houden 😉

2. Zet een ventilator op beenhoogte
De luchtstroom werkt verkoelend én helpt tegen de muggen.

3. Gebruik steunkousen van ademend materiaal
Denk aan katoen of andere vocht afvoerende stoffen. Daardoor wordt eventueel zweet beter opgenomen en blijven uw benen droger.

4. Vraag om dunne steunkousen
Hoe lager de ‘denierwaarde’ hoe lichter en luchtiger. En daarmee koeler.

5. Was uw benen en voeten
Was elke avond en ochtend uw benen en voeten – dus na en voor het aantrekken van uw steunkousen. Dan stapt u er al een stuk koeler in en uit én voorkomt u dat bacteriën zich ophopen.

6. Gebruik talkpoeder
Breng, voordat u uw steunkousen aantrekt, een beetje talkpoeder op uw benen aan. Dat absorbeert vocht en helpt bij het verminderen van wrijving – waardoor uw benen frisser aanvoelen.

7. Ga zwemmen
Als u in het water bent mogen uw kousen uit (wel tot kort daarvoor aanlaten en direct daarna weer aan doen).

8. Neem een (koud) voetenbad
Dompel uw voeten zo nu en dan even in een koud voetenbad. Liefst kort – puur ter verkoeling – want als u ze te lang in het water houdt, dan kan dat juist een tegendraads effect opleveren.

9. Leef volgens het Spaanse ritme
Plan uw activiteiten (waar mogelijk) zoveel mogelijk ’s ochtends en ’s avonds, tijdens de koelere uren. En zoek zoveel mogelijk de schaduw op.

10. Zoek de natuur op
Wist u dat het in het bos overdag gemiddeld 4 graden koeler is? Bij warm weer kan dat verschil zelfs oplopen tot 10 graden Celsius. De bomen houden de zon tegen en verdampen tegelijkertijd water om koel te blijven, waardoor u tijdens een boswandeling of fietsrit geniet van natuurlijke airconditioning 😉

En natuurlijk geldt:

  • Drink voldoende water
  • Beperk het gebruik van zout
  • Blijf in beweging
  • Vermijd de warmte waar mogelijk
  • Leg de benen zo nu en dan omhoog

Toch nog ongemak van uw steunkousen?
Heeft u het idee dat u (buitengewoon) veel ongemak ervaart bij het dragen van steunkousen tijdens warm weer? Dan kan het slim zijn om toch nog even langs uw arts of een compressie-therapeut te gaan. Wie weet is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld met de pasvorm.

Aan de hand van deze handige tips kunt u – zelfs met steunkousen – nu optimaal genieten van het zomerse weer, hoeft het dragen van steunkousen geen belemmering te zijn. Geniet ervan!

▶️ Lees ook: ‘Mogen mijn steunkousen uit met warmer weer?