Symptomen hartinfarct

Symptomen hartinfarct

Wat zijn de symptomen van een hartinfarct? Wat is de mogelijke oorzaak en hoe wordt een hartaanval behandeld? Lees snel verder.

Wat is een hartinfarct?

Bij een hartinfarct is de bloedtoevoer in een of meer kransslagaders – de (coronaire) slagaders rondom uw hart – verstopt geraakt. Die bloedvaten ofwel aders voorzien je hart van voedingsstoffen en zuurstof. Door die plotseling gestopte bloed- en dus zuurstoftoevoer, sterft het achterliggende deel van de hartspier af.

Er zijn verschillende benamingen voor een hartinfarct:

  • Hartaanval
  • Myocardinfarct

Symptomen hartaanval

Is er sprake van een blijvend drukkende pijn op de borst, ook in rust? Bel dan direct 112. De kans is in dat geval groot dat er sprake is van aan hartaanval. Die beklemmende pijn gaat vaak gepaard met:

  • Pijnuitstraling naar de kaak
  • Pijnuitstraling naar de linkerarm
  • Zweten
  • Misselijkheid
  • Braken

De pijn kan ook uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de rug, schouderbladen, rechterarm of maagstreek.

Symptomen hartinfarct man en vrouw kunnen verschillen

Naast de typische uitstralende en drukkende pijn op de borst, zijn er – met name bij vrouwen – naast bovenstaande symptomen ook andere, onduidelijkere klachten die ook kunnen wijzen op een hartinfarct. Denk aan:

  • Pijn in de bovenbuik
  • Een onrustig gevoel
  • Kortademigheid
  • Extreme vermoeidheid
  • Duizeligheid

In sommige gevallen is een hartinfarct bij vrouwen dus lastiger te herkennen. Zelfs bij gebruik van de gangbare opsporingsmethoden zoals een elektrocardiogram (ECG), angiografie (een röntgenonderzoek waarbij de bloedvaten middels contrastvloeistof zichtbaar worden gemaakt) en bloedonderzoek is het bij vrouwen soms lastiger vast te stellen of er sprake is (geweest) van een hartinfarct, dan bij mannen.

Acute of langdurigere klachten

Een hartinfarct ontstaat plotseling. Echter, sommige van bovenstaande klachten kunnen wel duiden op een opkomende hartaanval. Ook kan een langduriger pijn op de borst – angina pectoris, ofwel borst- of hartkramp – een teken zijn dat er een hartaanval op de loer ligt. Veel mensen die een hartaanval hebben gehad, geven aan dat er voorafgaand aan het infarct al klachten waren die ze niet meteen linkten aan een hartinfarct.

Dus zijn er voortekenen van een hartaanval, zoals plotseling extreme vermoeidheid en/of een of meer andere symptomen? Een hartinfarct kan levensbedreigend zijn, dus neem in zo’n geval altijd contact op met uw huisarts om uw klachten te bespreken.

Gevolgen hartinfarct

Evenals bij een herseninfarct of longembolie is snel ingrijpen noodzakelijk om ernstiger schade aan het hart te voorkomen. Een hartaanval kan namelijk leiden tot ernstige hartaandoeningen zoals hartfalen en hartritmestoornissen, maar kan ook fataal zijn.

Wat te doen?
Neem bij twijfel dus altijd contact op met uw huisarts en/of 112. En wat er ook gebeurt, blijf zo rustig mogelijk en vermijd verdere inspanningen zoveel als mogelijk.

Oorzaken hartinfarct

Een hartinfarct wordt meestal veroorzaakt door trombose: een bloedstolsel waardoor de toevoer van bloed wordt onderbroken. Vaak ontstaat zo’n bloedprop op de plaats waar zich veel vetafzetting ofwel atherosclerotische plaque in de (slag)anders bevindt.

Bekende factoren die de kans op een hartinfarct verhogen zijn:

  • Een hoge bloeddruk
  • Een verhoogd cholesterol
  • Een hoge leeftijd
  • Diabetes
  • Inactiviteit
  • Langdurige stress
  • Roken
  • Overgewicht

Ons advies? Eet gevarieerd, gezond en matig. Beweeg voldoende, beperk stress en wees zuinig met zout. Dat is goed voor uw hart, en voor u.

Behandelen hartinfarct

Hoe sneller de verstopt geraakte kransslagaders weer open zijn, hoe beter. Daarom krijgt iemand die een hartaanval heeft (gehad), al in de ambulance medicatie om de bloedvaten direct te verwijden. Daardoor daalt de bloeddruk en heeft het hart minder zuurstof nodig.

Afhankelijk van de ernst van de situatie wordt de verdere behandeling gestart, om de bloedtoevoer naar de hartspier weer te herstellen. Denk aan een dotter- en stentbehandeling of bypassoperatie.

Online trombosedienst

Heeft uw arts of specialist u na een hartinfarct of trombose bloedverdunners – in de vorm van cumarines oftewel vitamine K antagonisten (VKA’s) – voorgeschreven om de kans op een volgend hartinfarct en/of trombose tot een minimum te beperken? Ga voor maximale vrijheid, met Trombose Zelfzorg van de NTD. De beste trombosedienst van Nederland.

✓ Zelf pijnvrij prikken
✓ Wanneer u maar wilt
✓ Hoogwaardige trombosezorg
✓ Waar u ook bent
✓ 24/7 zorgverlening

Zo kunt u razendsnel van start:

  1. Meld u aan op www.trombosezelfzorg.nl
  2. Komt u in aanmerking? Volg de korte e-learning
  3. Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
  4. U kunt direct van start met zelfmeten bij trombose

Tijdens de eerste weken van een ‘Trombose Zelfzorg’ antistollingsbehandeling wordt u natuurlijk intensief begeleid. De trombosedienst – NTD – neemt regelmatig contact met u op over de voortgang, eventueel medicijngebruik en het gebruik van uw persoonlijke dossier. Voor een optimale trombose zorg, gewoon bij u thuis.

Wilt u eerst meer weten over zelfmeten bij trombose en/of een antistollingsbehandeling met cumarines via dé online trombosedienst van Nederland? Neem gerust contact op met onze servicedesk via 088 – 003 88 80.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

Andere items

Die u wellicht ook interessant vindt: