Darminfarct

Darminfarct

Wat is een darminfarct? Wat zijn de symptomen, oorzaken en hoe wordt dit type infarct behandeld? Lees snel verder.

Wat is een darminfarct?

Een darminfarct kan in potentie – evenals andere infarcten zoals een herseninfarctlongembolie of trombosebeen – levensgevaarlijk zijn. Bij een darminfarct is namelijk sprake van een afgesloten bloedtoevoer naar de darmen, dat betekent dat het darmweefsel aansluitend aan betreffende (slag)ader geen bloed meer krijgt. Dat deel van de darm sterft dan af. We noemen dat weefselnecrose.

Oorzaken darminfarct

Slagaders ofwel arteriën in ons lichaam zijn bloedvaten die zorgen voor de aanvoer van zuurstofrijk bloed van het hart naar de rest van het lichaam. Een goed werkend slagaderstelsel is essentieel voor het optimaal functioneren van uw organen en weefsels, zo ook uw darmstelsel.

Als de bloedtoevoer – bijvoorbeeld door vaatvernauwing, een embolie of trombose – vermindert of wordt onderbroken, dan kan dat leiden tot een ontstekingsreactie in omliggend weefsel of erger: het afsterven daarvan. Zoals bij elk infarct is snel ingrijpen essentieel, om erger (blijvend) letsel en/of overlijden te voorkomen.

Er zijn verschillende benamingen voor een darminfarct:

  • Darm infarct
  • Darmischemie
  • Mesenteriale ischemie
  • Darmdood
  • Gangreen darm

Maar hoe ontstaat nou zo’n darminfarct? De voornaamste oorzaken zijn aderverkalking en trombose. Maar ook intestinale verklevingen (adhesies), een lage bloeddruk en chronische inflammatoire darmaandoeningen zoals endometriose kunnen leiden tot darmopstopping (darmobstructie) en uiteindelijk resulteren in een darminfarct.

Symptomen darminfarct

Een darminfarct kan acuut ongemak en/of pijn veroorzaken, maar ook lijken op andere buik- en gastro-intestinale aandoeningen. Daardoor is een darminfarct soms lastig vast te stellen.

Veelvoorkomende symptomen bij een darminfarct zijn:

  • Ernstige buikpijn
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Braken
  • Diarree
  • Bloed in de ontlasting

Een darminfarct is levensgevaarlijk! Dus denkt u een of meer van bovenstaande symptomen te herkennen? Bel bij twijfel altijd 112.

Overlevingskansen

Wat zijn de overlevingskansen bij een darminfarct? Dat is lastig te zeggen. Dat ligt aan de exacte locatie van het infarct, de oorzaak daarvan maar vooral aan hoe snel een darminfarct wordt herkend en behandeld.

Doordat de klachten veel lijken op die van andere maag- en darmaandoeningen, wordt een darminfarct pas laat ontdekt. Zonder (tijdige) behandeling is de kans op overlijden door een darmischemie – met name bij ouderen – groot.

Behandeling

In de meeste gevallen is operatief ingrijpen noodzakelijk. Tijdens zo’n darmoperatie wordt het afgestorven darmgedeelte door de chirurg verwijderd, en de gezonde uiteinden van de darm weer aan elkaar gehecht. Soms is een – al dan niet tijdelijke – colostomie (kunstmatige opening in de dikke darm) of ileostomie (een stoma) en/of intraveneuze voeding nodig.

De vernauwing of verstopping in de slagaders naar de darm wordt uiteraard ook behandeld, om het risico op een volgend darminfarct zoveel mogelijk te beperken.

Medicatie darminfarct

Na een darminfarct wordt vaak antibiotica voorgeschreven om een (verdere) darminfectie te voorkomen. Denk ook aan de inzet van vasodilatoren (vaatverwijders) en trombolytica (antistollingsmiddelen) zoals heparines en cumarines om een volgend infarct en/of trombose te voorkomen.

Vaatverwijders zorgen ervoor dat de bloedvaten zich verwijden en/of ontspannen, waardoor het bloed beter door de bloedvaten – de slagaders ofwel arteriën, de aders ofwel venen en de haarvaten ofwel capillairen – stroomt.

Antistollingsmedicijnen zorgen ervoor dat het bloed minder snel stolt, waardoor de kans op trombosevorming aanzienlijk wordt verkleind.

Darminfarct voorkomen

Kun je een darminfarct voorkomen? Nee. U kunt het risico echter wel aanzienlijk beperken, door het hanteren van een gezonde leefstijl:

  • Drink voldoende
  • Eet gezond
  • Ontspan regelmatig
  • Beweeg voldoende
  • Slaap genoeg

Als u goed voor uzelf zorgt, beperkt u het risico op vele (vervelende) chronische en acute ziektebeelden zoals hart- en vaatziekten, een beroerte, diabetes en kanker. Ook een gezonde geest en positieve instelling dragen bij aan het optimaal functioneren van uw lichaam. Daar voelt u zich nu – en later – een stuk beter bij!

Online trombosedienst

Heeft uw arts of specialist u na een darminfarct of trombose bloedverdunners – in de vorm van cumarines oftewel vitamine K antagonisten (VKA’s) – voorgeschreven om de kans op een volgend infarct en/of trombose tot een minimum te beperken? Ga voor maximale vrijheid, met Trombose Zelfzorg van de NTD. De beste trombosedienst van Nederland.

✓ Zelf pijnvrij prikken
✓ Wanneer u maar wilt
✓ Hoogwaardige trombosezorg
✓ Waar u ook bent
✓ 24/7 zorgverlening

Zo kunt u razendsnel van start:

  1. Meld u aan op www.trombosezelfzorg.nl
  2. Komt u in aanmerking? Volg de korte e-learning
  3. Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
  4. U kunt direct van start met zelfmeten bij trombose

Tijdens de eerste weken van een ‘Trombose Zelfzorg’ antistollingsbehandeling wordt u natuurlijk intensief begeleid. De trombosedienst – NTD – neemt regelmatig contact met u op over de voortgang, eventueel medicijngebruik en het gebruik van uw persoonlijke dossier. Voor een optimale trombose zorg, gewoon bij u thuis.

Wilt u eerst meer weten over zelfmeten bij trombose en/of een antistollingsbehandeling met cumarines via dé online trombosedienst van Nederland? Neem gerust contact op met onze servicedesk via 088 – 003 88 80.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

Andere items

Die u wellicht ook interessant vindt: