Trombose

Trombose is een aandoening die ernstige gezondheidsproblemen kan opleveren, zoals een longembolie of herseninfarct. Dat komt doordat een bloedstolsel in een van de bloedvaten (aderen) de bloedstroom in het lichaam gedeeltelijk of helemaal blokkeert. Die vorming van zo’n bloedstolsel noemen we trombose.

Hoe krijg je trombose?

De oorzaak van trombose is niet altijd te achterhalen. Wel weten we, dat het risico op de vorming van bloedstolsels groter wordt door een:

  • Verandering in de bloedstroom (bijvoorbeeld door lang stilzitten)
  • Beschadiging van de vaatwand (bijvoorbeeld door een operatie)
  • Verandering in de bloedsamenstelling (bijvoorbeeld door een erfelijke afwijking)

Lees het blog over de Trias van Virchow voor meer mogelijke oorzaken en achtergrondinformatie.

Trombose is toch een ouderdomsziekte?

Niet per se. In principe kan iedereen trombose krijgen, alleen het klopt dat hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt. Onder de 60 is het risico ongeveer 1 op 10.000 en na het 60e levensjaar is het 1 à 2 op 1.000. Dat is best een groot verschil!

Sommige aandoeningen of omstandigheden vergroten wel de kans op trombose, denk ook aan mensen die roken, mensen met overgewicht, mensen die net geopereerd zijn, zwangere vrouwen, vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken et cetera.

▶️ Lees ook: Veelvoorkomende risicofactoren voor trombose

Waar vind ik meer informatie hierover?

Via de zoekfunctie op onze website – het vergrootglas rechtsboven op uw scherm – vindt u allerhande informatie over trombose en aandoening-gerelateerde onderwerpen.

Op de pagina ‘wat is trombose’ vindt u onder meer het antwoord op deze vragen:

  • Welke soorten trombose zijn er?
  • Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van trombose?
  • Welke klachten kunnen wijzen op trombose?
  • Wat zijn de gevolgen van trombose?
  • Hoe wordt trombose behandeld?

Een vermoeden? Neem actie!

Als trombose niet of niet op tijd wordt behandeld, dan kan dat leiden tot ernstige gezondheidsproblemen – of zelfs overlijden: trombose is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland.

Dus zijn er lichamelijke klachten of symptomen die kunnen wijzen op trombose, zoals onverklaarbare blauwe plekken, een plotselinge zwelling op het onderbeen of uitval van bepaalde lichaamsfuncties? Of zijn er bepaalde risicofactoren waardoor u vermoedt dat u tot de risicogroep behoort? Bespreek het met uw huisarts of behandelend specialist. En zijn de klachten plotseling en/of ernstig? Bel dan direct uw huisarts of 112.

Zoals gezegd is een snelle diagnose en behandeling essentieel voor (behoud van) een goede gezondheid en de mate waarin u na een trombose weer (normaal) kunt functioneren.

Het risico op trombose beperken

Het goede nieuws? Mede dankzij snellere diagnoses en betere medicijnen is het aantal mensen dat overlijdt aan trombose aan het afnemen. Toch kan dit – op een relatief makkelijke manier – nóg beter.

Trombose is namelijk ook een typische leefstijlziekte. En een leefstijlziekte betekent dat die wordt veroorzaakt door de manier waarop u leeft en eet. Sterker nog, meer dan de helft (!) van de chronische aandoeningen komen door een ongezonde levensstijl.

Uw leefstijl als medicijn

Dat betekent ook, dat u er zelf iets aan kunt doen om het risico op – onder andere – trombose (aanzienlijk) te beperken! Wij geven u die tips graag, doe er uw voordeel mee.

Voor uw gezondheid. Minder zorgvraag. En een beter leven.

▶️ Bekijk leefstijltips

P.S. Heeft u nog opmerkingen of vragen n.a.v. dit kennisartikel over trombose? Laat het ons weten.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

Andere lazen ook

Andere artikelen die u wellicht ook interessant vindt: