Trombosedienst of zelfmeten?

Trombosedienst bezoeken

of zelfmeten?

Wat doet een trombosedienst? Waarvoor heeft u die nodig? En voor welke trombosedienst kunt u het beste kiezen? Wij helpen u graag een keuze te maken.

Wat is trombose?

Trombose kan in elke ader (ook wel vene of bloedvat genoemd) in het lichaam optreden. Bij trombose ontstaat een bloedstolsel of bloedpropje in een van de bloedvaten. Als zo’n stolsel groter wordt en het bloedvat afsluit, dan kan er een levensgevaarlijke situatie optreden.

Een bloedvatverstopping door trombose kan leiden tot een:

  • Myocard infarct – hartinfarct ofwel hartaanval
  • Cerebrovasculair accident – CVA ofwel een herseninfarct of hersenbloeding
  • Longembolie – Afsluiting van een longslagader
  • Perifeer arterieel vaatlijden – PAV ofwel etalagebenen
  • Angina pectoris – hartkramp ofwel een zwaar gevoel en/of pijn op de borst
  • Tromboflebitis – Aderontsteking met oppervlakkige veneuze trombose
  • Diep veneuze trombose – Trombose in diepliggender aders, zoals een trombosebeen

Lees ook de uitgebreide uitleg: Wat is trombose?

Wie krijgt trombose?

Trombose kan iedereen overkomen, jong en oud.

Per dag overlijden wereldwijd 3 mensen aan trombose, elk uur worden 11 mensen getroffen. Gelukkig is er een goede behandeling mogelijk, om het risico op een (volgende) trombose zoveel mogelijk te verkleinen. Zo’n antistollingsbehandeling is soms tijdelijk, in de meeste gevallen levenslang.

Waarom naar de trombosedienst?

Vroeger was je voor een antistollingsbehandeling gebonden aan een lokale trombosedienst. Je kreeg van je arts of specialist een antistollingsmiddel – zogenaamde anticoagulantia: cumarines ofwel vitamine K-remmers, in de volksmond ook wel bloedverdunners genoemd – voorgeschreven, en je moest periodiek naar de lokale trombosedienst of prikpost – vaak gevestigd in het ziekenhuis – toe om je bloedstollingswaarden te controleren.

Vaak gebeurde (en gebeurt) dat bloed afnemen met een venapunctie, waarbij ze met een holle naald bloed uit een ader in je elleboogplooi afnemen. Vervolgens werd de stollingswaarde (INR-waarde) bepaald en kreeg je een nieuw doseerbriefje (met daarop wanneer je moet slikken en prikken) thuisgestuurd. En zo maar door.

Lees ook: Wat is een INR-waarde?

INR-prikken bij lokale trombosedienst of prikpost

Aan die behandeling met bijbehorende veneuze bloedafname, zitten veel nadelen:

  • Je moet steeds naar de trombosedienst of prikpost toe
  • De venapunctie wordt door veel trombosepatiënten als vervelend en pijnlijk ervaren
  • Door de venapunctie ontstaan soms blauwe plekken en/of bloeduitstortingen
  • Het kost je veel tijd doordat je moet reizen, wachten in de wachtkamer
  • De doseerbriefjes kunnen kwijtraken
  • Je moet altijd rekening houden met de periodieke venapuncties, ook tijdens werk en vakantie

INR-waarde eenvoudig zelfprikken

Gelukkig is er een gemakkelijk alternatief voor de lokale trombosedienst of prikpost: zelf prikken en meten, bijvoorbeeld via een online trombosedienst. Het werkt snel, simpel en safe:

1 • Prikken

Met een handige prikpen – vergelijkbaar met het prikapparaatje dat diabetespatiënten gebruiken – prikt u vrijwel pijnloos een minuscuul gaatje in een van uw vingers. U hoeft dan nooit meer op afspraak naar de trombosedienst, prikt uzelf waar u ook bent. Thuis, op het werk of op vakantie… U kunt gaan en staan waar u maar wilt.

2 • Meten

De bloeddruppel die vervolgens ontstaat, brengt u aan op de meetstrip in uw speciale meetapparaat die u van onze trombosedienst ontvangt. Op het scherm verschijnt uw INR-waarde ofwel bloedstollingswaarde.

3 • Weten

Die INR-waarde geeft u online aan onze trombosedienst door via uw eigen, beveiligde tromboseportaal: Mijn Trombosedienst. Hebben wij uw INR-waarde op werkdagen, voor 17.00 uur ontvangen? Dan staan de eerstvolgende doseringen nog diezelfde dag voor u klaar in uw online dossier.

Het is zo eenvoudig, iedereen kan het. Jong en oud. Ter illustratie: de jongste cliënt van onze trombosedienst – De Nationale Trombose Dienst – was destijds 5 jaar, de oudste 90.

Als zij het kunnen, kunt u het ook 😉

*Met uitzondering van verminderd zelfredzame mensen zoals dementerende mensen, geestelijk gehandicapten, of bijvoorbeeld blinden en slechtziende mensen in verband met het aflezen en doorgeven van de gemeten INR-waardes.

Welke trombosedienst kiest u?

Er zijn veel (lokale) trombosediensten in Nederland. Kiest u voor zelfprikken bij trombose? Dan kun je ook voor een online trombosedienst gaan, zoals De Nationale Trombose Dienst (NTD).

De daaraan verbonden medewerkers, BIG-geregistreerde verpleegkundigen en artsen zijn namelijk gespecialiseerd in het verlenen van Trombose Zelfzorg – waardoor u verzekerd bent van de beste trombosezorg. 24 uur per dag, waar u ook bent.

Trombosedienst bij thuiszorg

Maakt u gebruik van thuiszorg, buurtzorg ofwel wijkverpleging? En wilt u van de lokale trombosedienst / prikpost overstappen naar trombose zelfmanagement, maar heeft u soms een handje nodig bij het zelfprikken? Met zorgverleners en organisaties die zich hebben aangesloten via Geholpen Trombosezorg geniet u van dezelfde voordelen van Trombose Zelfzorg, alleen met een klein beetje hulp.

Waarom de NTD als trombosedienst?

Veelgenoemde redenen waarom trombosepatiënten voor de NTD als trombosedienst gaan:

  1. Maximale vrijheid

De trombosedienst gaat als het ware met u mee, zo heeft u de beste trombosezorg waar u ook bent. Op school, het werk, thuis, onderweg, in het buitenland of op vakantie… overal.

  1. De beste trombosedienst van Nederland

De Nationale Trombose Dienst is de meest en best gewaardeerde trombosedienst van Nederland, dé online aanbieder in trombose zelfmanagement. Bekijk meer dan 1.000 waarderingen van een greep uit de NTD’s trombosecliënten op Zorgkaart Nederland.

  1. Meer controle

Door het zelfprikken en meten, weet u meteen uw bloedstollingswaarde en bent u zelf volledig in control. De trombosedienst houdt de door u gemeten INR-waardes i.c.m. bijbehorende medicatiedosering op de achtergrond nauwlettend in de gaten. En indien nodig, ontvangt u een aangepast doseeradvies.

  1. Optimale zorg, zekerheid en veiligheid

Trombosepatiënten die zelf prikken, hebben minder kans op complicaties. Het risico op nieuwe stollingscomplicaties is de helft kleiner, ook het risico op bloedingen en overlijden is beduidend lager.

Aanmelden online trombosedienst

Heeft uw arts of specialist cumarines – oftewel vitamine K antagonisten (VKA’s) – voorgeschreven om de kans op trombose tot een minimum te beperken? Ga voor maximale vrijheid, met Trombose Zelfzorg van de NTD. De beste trombosedienst van Nederland.

✓ Zelf pijnvrij prikken
✓ Wanneer u maar wilt
✓ Hoogwaardige trombosezorg
✓ Waar u ook bent
✓ 24/7 zorgverlening

Zo kunt u razendsnel van start:

  1. Meld u aan op www.trombosezelfzorg.nl
  2. Komt u in aanmerking? Volg de korte e-learning
  3. Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
  4. U kunt direct van start met zelfmeten bij trombose

Tijdens de eerste weken van een ‘Trombose Zelfzorg’ antistollingsbehandeling wordt u natuurlijk intensief begeleid. De trombosedienst – NTD – neemt regelmatig contact met u op over de voortgang, eventueel medicijngebruik en het gebruik van uw persoonlijke dossier. Voor een optimale trombose zorg, gewoon bij u thuis.

Wilt u eerst meer weten over zelfmeten bij trombose en/of een antistollingsbehandeling met cumarines via dé online trombosedienst van Nederland? Neem gerust contact op met onze servicedesk via 088 – 003 88 80.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

Andere items

Die u wellicht ook interessant vindt: