& behandeling
Een trombosebeen komt relatief vaak voor. Bij deze vorm van een diep-veneuze trombose ofwel thrombosis raakt een bloedvat in uw (onder)been verstopt door een bloedstolsel. De plek rond de trombose is vaak warm, opgezwollen en pijnlijk. Ook lopen is lastig.
Heeft u dergelijke klachten in uw been of arm? Twijfel niet, neem direct contact op met uw huisarts. Bij een vermoeden van trombose is snel handelen essentieel om mogelijk (levens)gevaarlijke situaties te voorkomen.
Wat is trombose?
Bij trombose ontstaat een bloedprop, die de bloedstroom kan vernauwen en/of volledig kan blokkeren. Bij trombose wordt onderscheid gemaakt tussen veneuze en arteriële trombose: trombose in de aderen resp. de slagaderen.
Trombose kan in elke ader in het lichaam optreden. Een aantal vormen van een trombo-embolie zijn:
- Myocard infarct – hartinfarct ofwel hartaanval
- Cerebrovasculair accident – CVA ofwel beroerte
- Longembolie – Afsluiting van een longslagader
- Perifeer arterieel vaatlijden – PAV ofwel etalagebenen
- Angina pectoris – hartkramp ofwel een zwaar gevoel en/of pijn op de borst
- Tromboflebitis – Aderontsteking met oppervlakkige veneuze trombose
- Diep veneuze trombose – Trombose in diepliggender aders
Wat is een trombosebeen?
Bij een trombosebeen is er een bloedstolsel (trombus) ontstaan in de diepe aderen, veelal in het onderbeen. Het stolsel blokkeert de bloedbaan al dan niet volledig, waardoor het bloed vanuit uw benen niet (goed) meer kan terugstromen naar het hart.
Hoe ontstaat een trombosebeen?
Als er sprake is van trombose, dan betekent dat dat uw bloedstolling is verstoord. Normaal gesproken zorgt het uitgekiende bloedstollingsproces in uw lichaam er zelf voor dat een wondje goed geneest. De daarbij ontstane bloedstolsels die de gewonde plek hebben afgesloten, worden vanzelf weer opgeruimd en afgevoerd.
Bij een trombose werkt uw bloedstolling niet helemaal zoals het hoort: er ontstaat een bloedprop, zónder dat daar directe aanleiding – een wond – voor is. Als zo’n bloedstolsel groter wordt en/of vast komt te zitten in een van de bloedvaten, dan wordt de bloedtoevoer (deels) geblokkeerd. Een deel van uw lichaam – zoals weefsels, spieren en organen – komt dan zonder zuurstof en voedingsstoffen te zitten, waardoor ernstige problemen en zelfs een levensgevaarlijke situatie kan optreden.
Symptomen trombosebeen
- Uw been voelt zwaar en/of pijnlijk aan
- De huid van uw been staat strak, aderen zijn duidelijk zichtbaar
- Er is sprake van een plotselinge zwelling
- U heeft veel pijn in uw been als u loopt
- U heeft lichte verhoging
- Uw been verkleurt (wit, roestbruin, rood of blauw)
Heeft u een of meerdere van bovenstaande huidverschijnselen of klachten? Of twijfelt u of er sprake is van een trombosebeen? Neem in dat geval altijd contact op met uw huisarts, de SEH of 112.
Er kan ook iets anders aan de hand zijn, maar neem liever geen risico. Als een trombosebeen namelijk niet tijdig wordt behandeld, kán er een levensgevaarlijke situatie optreden. De bloedprop kan losschieten en een longembolie of elders een infarct veroorzaken.
Oorzaken trombosebeen
U kunt gewoonweg pech hebben. U kunt spontaan trombose of een trombosebeen krijgen, zonder dat daar een direct aanwijsbare oorzaak voor is. Ook als u jong, sportief en gezond bent.
Echter, veelvoorkomende oorzaken van trombose zijn:
- Te weinig beweging
- Een beschadiging in de aderen
- Ouderdom
- Overgewicht
- Roken
- Erfelijkheid
- Operaties
- Vliegreizen
- Kanker
- Bij gebruik van het hormoon oestrogeen (bijvoorbeeld als anticonceptie of tijdens de menopauze)
Diep veneuze en oppervlakkige trombose
Doorbloedingsproblemen in de dieper gelegen (slag)aderen van uw been – veroorzaakt door trombose – noemen we een trombosebeen. Een bloedprop in de meer aan de oppervlakte gelegen aderen noemen we een oppervlakkige veneuze trombose (OVT), waarbij de veelal daarmee gepaard gaande aderontsteking ‘tromboflebitis’ ook wordt genoemd. Tromboflebitis is echter niet de oorzaak van de trombose, maar een gevolg daarvan.
Behandeling trombosebeen
Als er daadwerkelijk sprake is van een trombosebeen, dan zal uw behandelend arts of specialist direct starten met het toedienen van antistollingsmedicijnen, ook wel bloedverdunners genoemd. Daarmee wordt voorkomen dat het stolsel nóg groter wordt en/of er nieuwe stolsels ontstaan. Uw lichaam ruimt het bloedstolsel daarna zelf op.
Langdurige antistollingsbehandeling
Is er een duidelijk blijvend verhoogd risico op trombose? Bijvoorbeeld door een botbreuk, na een operatie of bij een ernstige ziekte zoals kanker? Dan zal in overleg met u een antistollingsbehandeling worden voorgeschreven.
Relatief korte antistollingsbehandeling
Is er geen aantoonbare risicofactor en/of een verminderde kans op terugkerende trombose? Of is er waarschijnlijk sprake geweest van een spontane ofwel idiopathische trombose – en dan is de behandeling veelal tijdelijk.
Let wel: elke situatie is anders. Betrokken behandelend medisch specialist spreekt met u – al dan niet in overleg met uw huisarts en/of trombosedienst – de juiste behandeling af. Geheel afgestemd op en afhankelijk van uw persoonlijke en medische situatie, rekening houdend met eventuele andere omstandigheden.
Steunkousen
Ook kan worden besloten om steunkousen voor te schrijven, om de bloedafvoer uit het been te stimuleren en zoveel mogelijk klachten te voorkomen. Samen met uw behandelend arts stemt u af hoe vaak en hoe lang de steunkousen het beste gedragen kunnen worden.
Een trombosebeen voorkomen
Oefeningen die u kunt doen om uw bloedsomloop te stimuleren en daardoor een trombosebeen te voorkomen zijn:
- Hanteer een gezonde levensstijl
- Beperk langdurig zitten en/of zitten
- Dus beweeg – of liever: wandel – regelmatig
- Buig en strek uw tenen regelmatig als u ligt en/of zit
- Tik afwisselend met de spits van uw voet en de hiel op de grond
Bent u aan huis en/of bed gekluisterd? Overleg met uw huisarts of fysiotherapeut wat u kunt doen om toch enigszins te bewegen. Alle kleine beetjes helpen.
Soorten antistollingsbehandelingen
Heeft uw arts of specialist cumarines – oftewel vitamine K antagonisten (VKA’s) – voorgeschreven om de kans op een trombosebeen tot een minimum te beperken? Ga voor maximale vrijheid, met Trombose Zelfzorg van de NTD.
✓ Pijnvrije vingerprik
✓ Uw INR-waarde zelf meten
✓ Wanneer u maar wilt
✓ Waar u ook bent
✓ 24/7 zorgverlening
Zo kunt u razendsnel van start:
- Meld u aan op www.trombosezelfzorg.nl
- Komt u in aanmerking? Volg de korte e-learning
- Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
- U kunt direct van start met zelfmeten bij trombose
Tijdens de eerste weken van een ‘Trombose Zelfzorg’ antistollingsbehandeling wordt u natuurlijk intensief begeleid. De NTD neemt regelmatig contact met u op over de voortgang, eventueel medicijngebruik en het gebruik van uw persoonlijke dossier. Voor een optimale zorg, gewoon bij u thuis.
Wilt u eerst meer weten over zelfmeten bij trombose en/of een antistollingsbehandeling met cumarines? Neem gerust contact op met onze servicedesk via 088 – 003 88 80.
(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.
Andere items
Die u wellicht ook interessant vindt: