Bloedverdunners en alcohol

De Nationale Trombose Dienst • Bloedverdunners bier en bloedverdunners acenocoumarol

Bloedverdunners en alcohol

‘Bloedverdunners en alcohol’ en ‘Bloedverdunners bier’ zijn veelgebruikte zoektermen in Google. Waarschijnlijk zijn dus veel mensen benieuwd naar de vragen:

  • Kan ik alcohol drinken tijdens mijn antistollingsbehandeling?
  • Hoeveel alcoholhoudende drankjes mag ik drinken i.c.m. bloedverdunners?
  • Wat is het effect van alcoholgebruik i.c.m. gebruik van cumarines?

Wilt u ook weten of uw (dagelijkse) wijn- of biertje en bloedverdunners (in de vorm van cumarines) een veilige combinatie zijn? Lees snel verder.

 

Wat doet alcohol?

Wat de meeste mensen wel weten, is dat alcohol ‘bloedverdunnend’ werkt. Als u alcohol drinkt, dan duurt het – net als bij bloedverdunners – langer voordat uw bloed stolt. Uw bloed wordt in werkelijkheid overigens niet ‘dunner’ maar het stolt minder snel. En dat komt door de bloedplaatjes (trombocyten).

 

Coagulatie

Bloedplaatjes zorgen er o.a. voor dat uw bloed gaat stollen als u in- of uitwendig bloed verliest: we noemen dat de stollingsfase ofwel hemostase. Dat werkt in hoofdlijnen als volgt:

  • Trombocytenaggregatie
    Door de relatief hoge viscositeit (stroperigheid) – bloedplaatjes kleven als het ware aan elkaar – en bepaalde stoffen in de bloedplaatjes, wordt een net van minuscule draadjes op de wond gevormd waaraan andere rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en eiwitten blijven plakken.
  • Beschermende korst
    Uw lichaam fabriceert als het ware een pleisterwerk van een gestolde laag bloed, wat de wond afdicht en daarmee uw lichaam beschermt. Een proces van levensbelang dus.

 

Alcohol i.c.m. een antistollingsbehandeling

Door (overmatig) alcoholgebruik kan het aantal bloedplaatjes en de functie daarvan, sterk verminderen. Daardoor bloedt u – in geval van een inwendige of uitwendige beschadiging – sneller en langer. Dat gegeven, met name ook in relatie tot het gebruik van antistollingsmedicijnen, is natuurlijk geen al te fijne gedachte.

Dus ondergaat u een ‘anti coagulerende’ ofwel antistollingsbehandeling? Dan is het antwoord op de vraag ‘kan ik alcohol drinken gedurende mijn antistollingsbehandeling’:

Liever niet.

 

Anti coagulerende werking van alcohol

Door de combinatie van alcohol met antistollingsmiddelen kan de anti coagulerende werking namelijk worden versterkt en het risico op bloedingen daardoor toenemen. Door inname van (een grote hoeveelheid) alcohol bestaat echter ook nog eens de kans dat de afbraak van geneesmiddelen – waaronder die van uw ‘bloedverdunner’ – minder goed verloopt, waardoor er een (gevaarlijke) ophoping van betreffend(e) middel(en) in uw lichaam kan ontstaan.

 

Mag u dan niets drinken?

Gezien bovenstaande uitleg en het risico wat het met zich meebrengt, adviseren wij u als trombosedienst om – als u alcohol met antistollingsmiddelen combineert – in ieder geval altijd met mate te drinken. Een gematigde alcoholconsumptie (1 – 2 consumpties per dag) geeft over het algemeen weinig problemen.

 

Vermijd (overmatig) alcoholgebruik

Drinkt u (dagelijks) meer dan dat? Dan is er een toegenomen risico op een verminderde werking van het bloedstollingsproces en een niet te stoppen bloeding bij een interne – niet (direct) zicht- en/of merkbare – of externe beschadiging van de vaatwand van een bloedvat. Met levensgevaarlijke gevolgen van dien.

 

Ook bloedverdunnend: aspirines

Net als alcohol kan overigens ook andere medicatie – denk aan ibuprofen en aspirines (acetylsalicylzuur) – een ‘bloedverdunnende’ werking hebben. Twijfelt u over uw medicijn- en/of alcoholgebruik, al dan niet in combinatie met uw antistollingsbehandeling met bloedverdunners? Neem dan contact op met uw huisarts of behandelend specialist.

P.S. Gaat u momenteel naar het lab, de prikpost en/of het ziekenhuis om uw INR-waarde te laten meten? En wilt u overstappen naar het gemak, de vrijheid en vele (gezondheids)voordelen van Trombose Zelfzorg?

Meld u dan gratis en vrijblijvend aan op www.trombosezelfzorg.nl, dan nemen wij z.s.m. contact met u op om te kijken of u daar ook voor in aanmerking komt.