Kan roken trombose veroorzaken?

Ja. Roken kan het risico op trombose – en andere cardiovasculaire aandoeningen – aanzienlijk verhogen, door:

1. Beschadiging van uw bloedvaten

Roken kan de binnenwand van uw bloedvaten beschadigen, waardoor de kans op een ontsteking aan de vaatwand toeneemt. Die ontsteking activeert vervolgens de stollingsfunctie van uw bloed, waardoor een minuscuul maar levensgevaarlijk bloedpropje kan ontstaan.

2. Een verhoogde bloedstolling

Roken kan de stollingsneiging van uw bloed verhogen, waardoor de kans op de vorming van een bloedstolsel toeneemt.

3. Een verhoogde bloeddruk

Roken kan uw bloeddruk (chronisch) verhogen, waardoor het risico op trombose ook toeneemt.

4. Een verlaagd bloedzuurstofgehalte

Roken kan het zuurstofgehalte in uw bloed (de saturatie) verlagen, waardoor het bloed stroperiger wordt, kan gaan samenklonteren en stolselvorming ontstaat.

5. Slagaderverkalking

De nicotine in een sigaret vernauwt de bloedvaten en beschadigt de vaatwanden, waardoor het risico op de ontwikkeling van slagaderverkalking (atherosclerose) – en daarmee ook de kans op andere hart- en vaatziekten – groter wordt. Bij atherosclerose wordt de bloedvatwand namelijk ruwer, waardoor vetten zoals cholesterol zich makkelijk aan de wand kunnen hechten en een steeds groter wordende plaquelaag vormen – die de bloedstroom belemmert. Als die atherosclerotische afzettingen ofwel ‘plaques’ ook nog eens afscheuren, dan kan dat leiden tot een levensgevaarlijk bloedstolsel en zelfs een volledige vaatafsluiting (trombose).

 

Lees ook: