Nieuwsbrief GTZ oktober 2022

Werkwijze bij griepprik

De griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Iedereen die extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep, krijgt de griepprik gratis aangeboden. Denk aan 60+’ers en andere risicogroepen. Zij zullen een uitnodiging van hun huisarts ontvangen.

De griepprik maakt de kans om griep te krijgen kleiner. Als iemand desondanks tóch griep krijgt, dan verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Bovendien verkleint de griepprik de kans op complicaties zoals een longontsteking of op verergering van een reeds aanwezige ziekte.

Wijze van vaccinatie bij gebruik antistollingsmedicatie
Belangrijk bij de griepprik is dat die subcutaan (onderhuids) gezet wordt, in plaats van in de spier, ter voorkoming van een spierbloeding. Door het gebruik van antistollingsmedicatie is de kans op een spierbloeding namelijk groter. Het is dan ook van belang dat de cliënt die specifieke onderhuidse toediening doorgeeft aan degene die de injectie zet, dat zal in de meeste gevallen de huisarts zijn.

Blauwe plek?
Er is een mogelijkheid dat er een blauwe plek ontstaat op de plaats van de injectie. Dat komt vaker voor en daar hoeft je cliënt zich geen zorgen over te maken. Jullie hoeven dit ook niet aan ons te melden.

Geen melding in dossier
Jullie hoeven ons niet te informeren over de geplande griepprik van een cliënt. De griepprik heeft namelijk verder geen gevolgen voor de antistollingsbehandeling. Mocht een cliënt naderhand klachten krijgen zoals griepverschijnselen, of gaat de INR-waarde nadien schommelen, neem dan gerust contact op met ons doseerteam via een bericht in betreffend cliëntdossier.

Let op! In tegenstelling tot bij de coronavaccinatie(s) hoeft er rondom het zetten van de griepprik geen extra INR gemeten te worden.

Extra stripverbruik? Geef het aan ons door

Een terugkerend aandachtspunt: het stripverbruik. We houden dat op de achtergrond in de gaten vanwege het financiële aspect (een meetstrip kost maar liefst € 4,50), maar vooral om eventuele problemen bij het meten en/of prikken te signaleren. Denk aan:

  • Een moeilijk te prikken client
  • Een te kleine bloeddruppel
  • Moeite met de handeling van het prikken en/of meten

Dus zijn er extra strips verbruikt? Geef dat alsjeblieft aan ons door via een bericht in betreffend clientdossier. Dan kunnen wij eventueel kijken hoe wij jullie daarbij kunnen ondersteunen, zodat de meting prettiger en sneller verloopt en we samen het verbruik van strips minimaliseren.

Handige priktips voor een betere bloeddruppel

Het wordt langzaamaan weer wat kouder buiten. Als een cliënt daardoor – of om welke reden dan ook – koude handen heeft, dan is het verkrijgen van een mooie bloeddruppel soms een hele uitdaging.

Deze priktips helpen je daarbij:

  • Laat je cliënt eerst zijn/haar handen wassen met warm water of even tegen een (niet al te hete) verwarming houden
  • Laat je cliënt zijn/haar handen opwarmen aan een kop koffie of thee
  • Masseer cliënt ’s handen en/of betreffende vinger zachtjes om de bloedcirculatie te stimuleren

P.S. Knijp nooit. Daardoor kan er weefselvocht in de bloeddruppel komen, dat kan de uitslag van de INR-waarde beïnvloeden.

Welke andere handige priktip pas jij toe? Laat het ons weten via redactie@ntd.nl.

▶️ Bekijk prikinstructie

Coronavaccinaties s.v.p. doorgeven

De herhaalprikronde is gestart. Anders dan bij griepvaccinaties worden deze injecties intramusculair toegediend. Willen jullie – als je cliënt een herhaalprik gaat halen – die tijdig aan ons doorgeven?

Dat gaat als volgt:

  • Stuur een bericht aan ons doseerteam via desbetreffend cliëntdossier, zodra de afspraakdatum bekend is.
  • Vermeld daarin de vaccinatiedatum.
  • Vermeld daarin om de hoeveelste boostervaccinatie het gaat.
  • Vermeld daarin de merknaam van de vaccinatie (Pfizer/Astra Zeneca/Moderna etc.)

Ons doseerteam probeert er dan voor te zorgen dat de INR-waarde lager of gelijk aan 3,5 is tijdens de laatste vier weken voor de vaccinatie.

Geen extra meting of melding van ingreep
Heeft ons doseerteam bij de INR-waarde aangegeven dat de vaccinatie door kan gaan? Dan hoef je voorafgaand aan de vaccinatie niet nogmaals de INR-waarde te meten bij een cliënt. Jullie hoeven een coronavaccinatie ook niet als ingreep in te voeren.

N.B. Eventuele aanpassingen aan het doseerschema zoals een wijziging in de dosering of INR-prikdatum – worden via het dossier van desbetreffende cliënt aan het team gecommuniceerd, waarna er een notificatie e-mail naar het bij ons bekende team-e-mailadres wordt verzonden.

Vitamine K alert

Het is weer stampottentijd. Dat betekent dat we over het algemeen meer groenten eten die (veel) vitamine K bevatten. Vooral koolsoorten – met zuurkool met stip op 1 – bevatten over het algemeen een hoog vitamine K gehalte.

Voor mensen die VKA’s gebruiken kan een te grote hoeveelheid vitamine K ervoor zorgen dat de INR-waarde gaat zakken. Af en toe vitamine K-rijke voedingsmiddelen is natuurlijk geen probleem, maar als er – bij wijze van spreken – elke dag boerenkool, spruitjes en/of zuurkool op het menu staat is dat natuurlijk een ander verhaal. En kan het gevaarlijk zijn voor je cliënt.

Ons advies?
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon (twee porties fruit en 400 gram groenten) en vitamine K-rijke maaltijden met mate. Dan blijft de INR-waarde en dosering stabiel.

▶️ Bekijk vitamine K tabel

Achtergrondinformatie vitamine K
Via voedsel krijgen we de meeste vitamine K binnen, in elk product zit wel iets. In Nederland eten we gemiddeld ongeveer 100 microgram aan vitamine K per dag.

Vitamine K is een bouwstof voor stollingsfactoren en als die vitamine in een grotere hoeveelheid wordt ingenomen, beïnvloedt dat de werking van de stolling en zorgt het voor een daling van de INR-waarde. Antistollingsmedicatie in de vorm van cumarines zorgt voor een vermindering van de omzetting van vitamine K in stollingsfactoren, dus als er meer vitamine K wordt ingenomen werkt dat de antistollingsmedicatie als het ware tegen. Bij een gevarieerd en normaal voedingspatroon zijn de invloeden van de dagelijkse maaltijden op de INR-waarde echter gering.

Extra aandachtspunten ter bevordering van de kwaliteit en continuïteit van zorg

Kwaliteit en continuïteit van zorg vinden wij als virtuele trombosedienst erg belangrijk en daarin zijn jullie als zorgteam een hele belangrijke schakel. Jullie zijn immers onze handen, ogen en oren op de werkvloer. Het is daarom essentieel om een aantal zaken in het proces rondom Geholpen Trombosezorg continu uit te voeren en te bewaken.

Hieronder vinden jullie een aantal links naar belangrijke documenten die voor alle teams van toepassing zijn en te allen tijde moeten worden nageleefd. Ons advies is om deze documenten regelmatig op de agenda te zetten zodat iedereen op de hoogte blijft van de belangrijkste werkafspraken bij Geholpen Trombosezorg.

Tip! Print deze documentatie uit en bewaar het in een map, zodat je alle GTZ-werkafspraken altijd bij de hand hebt.